Filatelista

14 ARE. = —= — „a == SUHHGGGRIđ GSS

Pionir i vešt poslovni čovek

Oto Bikel u Crnoj Gori

Člank dr Hermana Dica objavljen je u Sudpost Philatelie, No.72/2001. Sa nemačkog preveo i priredio za štampu dr Jovan Peličković.

Ko sakuplja celine ili pisma Crne Gore sigurno poznaje ime Oto Bikel (Otto Bickel) koji je pre stotinak godina snabdevao sakupljače sa interesantnim specijalitetima i originalno putovalim pismima i kartama malih zemalja koje su bile veoma orijentisane na filateliju kao izvor državnih prihoda. Zahvaljujući Bikelu mnoge značajne i retke marke dospele su u ruke sakupljača, pri čemu je on, naravno ı dobro zarađivao. Bikelove kolege – trgovci, zamerali su mu na načinu kako Je vodio svoje poslove.

Danas, kada je materijal tzv. klasičnog perioda (pre 1900) postao redak i sakuplja se sa velikim interesovanjem morali bismo mi sakupljači ovom poslovnom čoveku iz prethodnih vremena da budemo zahvalni za njegovu aktivnost. Bikelov rad je svakako doprineo popularnosti pojedinih područja, tako da su kasnijim generacijama sačuvani i mnogi ineresantni, u stvari namerno proizvedeni specijaliteti. Oto Bikel je imao mnogo smisla za stvaranje objekata vrednih sakupljanja, međutim za njegova života izostalo je priznanje za taj rad. Tek 1988. godine, na velikoj izložbi »Marke, pošta i monete«, u San Marinu, odato je priznanje njegovom radu u katalogu izložbe. Kako za mnoge interesantne i danas vredne objekte u zbirkama Crne Gore dugujemo zahvalnost ovom manipulantu bilo bi primereno da još jednom ukažemo na stare priče i njihovu dvoličnost.

Životni put Ota Bikela

Кодеп је 4. oktobra 1862. godine u Epingenu u Bavarskoj. Kao mlad obilazio je svet. Bio je u Aziji, Africi i Okeaniji. Govorio je četiri jezika (nemački, engleski, francuski ı italijanski) i bio zainteresovan za kolekcionarstvo. Vrlo rano počeo Je da se interesuje za stare knjige i poštansku istoriju. Godine 1890. osnovao je firmu za trgovinu markama i imao je sopstvene potpuno specifične ideje poslovanja. Od početka se koncentrisao na zemlje koje su imale vrlo mali obim poštanskog saobraćaja u vremenu kada su sakupljači još uvek sakupljali marke iz celog sveta.

Predigra San Marino

Već 1892. godine Bikel Je premestio sedište firme u San Marino kako bi svoje mušterije, direktno sa izvora, snabdevao odgovarajućim objektima za