Filatelista

SRBIJAFILA XII 27

_____________________________________________________________________--—-—--–-–-—--C----—–.)D.----------------—-IP7>PžnaPz-CTYY——_—

Izveštaj predsednika organizacionog odbora

Dvanaesta takmičarska izložba članova Saveza filatelista Srbije održana je od 8–14. septembra 2001. godine, u galeriji »Progres« u Beogradu. Kao prateća manifestacija, od 9-23. septembra, u Narodnom muzeju je održana izložba poštanske umetnosti.

Predsedništvo SFS je u aprilu ove godine imenovalo organizacioni odbor (komesara, žiri, predsednika žirija i druge članove) izložbe. U maju je obezbeđen željeni galerijski prostor ali ne i najpovoljniji termin kao i dovoljan broj izlagačkih dana. Budući da se radilo o jednoj od najreprezentativnijih galerija u Beogradu (u kojoj se izložbe planiraju i po godinu dana unapred i ima vrlo strog kriterijum u pogledu materijala koji se izlaže), odbor je smatrao da se takva prilika ne sme propustiti, bez obzira na vrlo kratak rok koji ostaje za pripreme. Izložba poštanske umetnosti bila je postavljena u Kabinetu grafike čime je Narodni muzej ukazao veliku čast i izlagačima ı organizatoru.

Kao i na prethodno održanim velikim izložbama u zemlji, Jugomarka je prihvatila ulogu generalnog pokrovitelja, a Studio filatelije mesto velikog sponzora. Plan obezbeđivanja finansijskih sredstava za izložbu napravljen je za obim od približno 300 vitrina, sa učešćem oko 70 izlagača.

Foto: Filaberza U počasnoj klasi, bio je prikazan izložak Predraga Antića "Kneževina Srbija” koji je ove godine na Svetskoj izložbi u Briselu osvojio zlatnu medalju. Na slici P Antić (desno) ı član žirija Slobodan Šotra (levo).