Filatelista

Pelika nagrada Srbijafile XII izlošku Poštanska istorija Crne Gore 43 KOG. _ O O O O ______crnogorskog Senata sa Cetinja za Novo Selo sa naznakom »za podana« (preneti pismo). Pisma katoličkih misija u Albaniji, jedno preneto južnom maršrutom preko Trsta za Lion, a drugo severnom maršrutom preko Pariza za Lion, oba tranzitirala preko Austrijske konzularne pošte Antivari. Službeno pismo sa Cetinja (četvorostruke težine), preko Kotora i Bazjaša za Beograd (pismo je morskim i rečnim putem došlo do krajnje destinacije). Pisma u internom saobraćaju frankirana sa 5 novčića, | štampanje, z. 10 /. Pismo sa 3 x 10 novčića, tranzitni period, z. 12 (dupla težina i preporuka) za Ženevu. Pismo sa mešovitom frankaturom 4 x 5 novčića, + 10 novčića, tranzitni period, sve z. 12 iz Cetinja za Rim. List za otpremu paketa diližansom za Podgoricu, na relaciji Rijeka Crnojevića – Danilovgrad.

Druga vitrina prikazuje upotrebu mešovite ı visoke frankature drugog, trećeg i četvrtog izdanja kao i različite destinacije. U drugoj vitrini se nalaze sve nominale maraka u upotrebi pomenutih izdanja (pojedinačno ı sa mešovitim frankaturama ili serije maraka na pismu — kao kod II štampanja).

Izdvajamo sledeće poštanske objekte: pismo sa žigom Agencije Lojd Austrijako na marki od 10 novčića, II štampanje, na relaciji Ulcinj – Trst;

Banderola frankirana sa 15 novčića, II štampanje upućeno iz Podgorice za Prag (petostruka težina).

Treća vitrina prikazuje upotrebu maraka sa pretiskom »Štamparije«, prenos novčanih pisama, upotrebu maraka petog, šestog , sedmog i osmog izdanja i upotrebu maraka ız 1897. godine. »Manastiri«.

Izdvajamo jedinstveno pismo sa Cetinja za Gruž sa mešovitom frankaturom 2 + 7 novč. sa pretiskom »Štamparije«. Marka od 2 novčića je sa retkom greškom »1894« umesto »1893«, III štampanje, 7 novčića u retkoj ljubičastosivoj boji, II štampanje. Preporučeno pismo na povratni recepis sa Cetinja za Kotor, sa mešovitom frankaturom (2+3 novčića IV štampanje + 10 x 1 novčića, VI štampanje) ı markom od 10 novčića za povratni recep1s.

Četvrta vitrina prikazuje upotrebu maraka ostalih izdanja na pismima, paketskim sprovodnicama ı novčanim pismima frankiranim visokim nominalama, kao i prenos pisama brodom preko Skadarskog jezera, prenos pošte preko Austrijskog Lojda, italijanske brodske agencije ı mađarske brodske agencije.

Izdvajamo pismo iz Podgorice za Beč sa 3 x 2 helera žigosanih u Podgorici +4>x 1 helera prežigosanih u Beču sa okruglim žigom »W.1« /Wien (Beč) 1./. Crnogorska banderola sa uštampanom markom u crnoj boji od 3 novčića, preneto preko Skadra brodom »Danica«, sa ljubičastim šestorednim osmougaonim Žigom: »Steamer Danitza« – Розгаре – 5 Soldi – Skutari – 31.12.1897.

U petoj vitrini su sistematizovani žigovi retkih poštanskih stanica (najveći broj iz Balkanskih ratova). Prikazana Je upotreba porto maraka, maraka za povratni