Filatelista

Turska i austrijska pošta u Bosni i Hercegovini 3

______________________________________________________________Č__Č__ČDČ -_--_--_-----–---–-–{–-—-—–——.ı1 ČŠ-----———=——

Pored nekoliko sačuvanih pisama mešovite frankature iz predfilatelističkog perioda na tlu BiH upućenih iz Sarajeva za Trst preko Broda, sa polaznim žigom "Bosna" u negativu, sa markama prvog izdanja Austrije (1850-1858) ı žigom "BROOD", od kojih smo jedno prikazali na slici 4. u prethodnom broju časopisa, poznato je još jedno pismo koje pripada tipu mešovite frankature. Upućeno Je iz Mostara preko Metkovića za Trst. Opremljeno je u polasku turskim žigom u negativu "Mostar", kao da je putovanje započelo državnom turskom poštom. U Metkoviću je frankirano austrijskom markom drugog izdanja od 15 krajcera, poništenom okruglim tipom žiga "Metcovich". U nastavku dajemo sliku tog pisma, poslednji put vidjenog oktobra 2000. godine. Prodato je za cca 36.000 DEM. Postoji navodno još jedno gotovo identično pismo.

Slika 5.Pismo mešovite frankature upućeno 1859. godine iz Mostara za 1rst preko Metkovića i Knina (Corinphila oktobar 2000, Lot 3921-Ex Cihangir kolekcija)

Rani – predfilatelistički period turskih državnih pošta u BiH (1849-1862) završićemo razmatranjem tarifa, destinacija ı postavljanjem odredjenih pitanja iz ovog dela teme.

O prvim turskim poštanskim tarifama, dakle o periodu od osnivanja Ministarstva pošte 1840. godine, pa do prvog izdanja poštanskih maraka 1863. godine postoje zapisi u turskim arhivima. Čini se ipak da njihova primena u saobraćaju u okviru carstva ı sa basanskim vilajetom nije dovoljno istražena. Izučavanje tarifa ograničava skromna sačuvana korespodencija sa malim brojem destinacija, a naročito nepoznavanje "osvanskog" turskog jezika. lako je poštanski službenik pored adrese obavezno napisane na turskom a fakultativno ı na nekom drugom jeziku, obavezno označavao težinu pisma i visinu naplaćene poštarine,