Filatelista

60 JOVAN RELJIN

mogućnosti. Ova usluga je zvanično uvedena putem usvajanja Svetske poštanske konvencije, na Kongresu Svetskog poštanskog saveza (UPU) 19809. godine, kada je definisan i njen jedinstven, karakterističan logotip. Svetski poštanski savez preko svog organa – Saveta za poštansku eksploataciju, vrlo je odlučan da radikalnim tehnološkim inovacijama osposobiti EMS uslugu za oštru konkurenciju na svetskom tržištu express usluga. Medjutim, iako prisutna kod skoro svih poštanskih uprava u svetu kao moguća poštanska usluga, nakon 12 godina prakse, još uvek ne uspeva da izbori ravnopravan tretman i ulogu na tržištu. Odavno poznata i karakteristična tromost poštanskog sistema, sporost u prilagodjavanju promenama koje traže pojednostavljivanje postupka za prijem pošiljke, brzinu i sigurnost u prenosu i uručenju, doprineli su da najveći broj poštanskih uprava u svetu, putem EMS usluge preuzme samo 8% prihoda od velikog i slatkog kolača express usluga, dok 92% nezaustavivo odnose brojne kurirske kompanije.

Trećina prve vitrine i cela druga vitrina prikazuju koverte isključivo pripremljene za EMS uslugu iz celog sveta. Sve koverte koje sam izložio su zaista putovale ı sadrže odgovaraujući tovarni list kao autentičan dokaz o tome. Skoro polovinu treće vitrine zauzele su specimen koverte i pripremljeni tovarni listovi za pružanje naše EMS usluge, Jednog budućeg dana.

Za sada, SR Jugoslavija Je samo primalac EMS pošiljki, dok još nema tehnoloških mogućnosti slanja u svet. Tokom prošle 2000. godine, u SR Jugoslaviju Je prispelo 8.337 EMS pošiljki i na osnovu obračuna terminalnih troškova, ostvarena Je dobit samo po tom osnovu od oko 200.000 DM.

Poštarinu EMS usluge odredjuju ı uskladjuju poštanske uprave porekla pošiljke. Po pravilu, terminalni troškovi za pošiljku do 30 kg iznose 7-8 DTS (specijalna prava vučenja — 1] DTS = 3 DM), a oni sadrže osnovne troškove prerade, prenosa do prevoza, sam prevoz I uručenje. Za prenos EMS pošiljke uvek se na konkretnoj relaciji koristi najbrži mogući prevoz. Strukturu tarife EMS pošiljke, pored terminalnih, čine ı oni koji se odnose na mogućnost eventualnog tranzita, preusmeravanja, kao ı prihod poštanske uprave (revenue) koji Je uvek oko 50% od naplaćene tarife. Po ovom pitanju tarifa, EMS kao poštanska usluga, ne razlikuje se od strukture tarifa kurirskih kompanija za express usluge.

Precizna struktura ove tarife uvek Je vidljiva na odgovarajućem tovarnom listu koji predstavlja legitimaciju ı ključni osnov tehnološkog postupka prenosa EMS pošiljke. To je u mom izlošku bilo detaljno prikazano ı opisano, sve sa odgovarajućom nalepnicom ı standardizovanim oznakama na koverti ı logotipom.

DHL

DHL (Dalsey, Hillblom & Lynn) Je osnovan 1969. godine. Prvobitno kao studentska firma, organizuje brz avionski prenos dokumenata za brodove koji su