Filatelista

Prenos poštanskih pošiljki bez marke i žiga 65 _____ == O II U i O O S m ______i kontraargumente. Ako se želi osporavati da ovakva moja kolekcija "bez marke i žiga" može učestvovati u filatelističkoj konkurenciji, čak sa tezom да је to kontrafilatelija, ili postfilatelija, onda po istom rezonu, sve objekte predfilatelije treba u buduće prekvalifikovati u "open" klasu ili diskvalifikovati sve skupa kao potpuno nefilatelistički materijal.

Zatim, moja kolekcija sadrži pune tri vitrine poštanskih koverata, u čemu dominiraju primerci EMS ambalaže, kao i onih koje koriste zajedno Pošta Srbije ı Pošta Crne Gore sa DHL kompanijom. Isključivo kurirske kompanije zastupljene su sa svojim izdanjima u dve vitrine. Sve te koverte, bilo poštanske ili kurirske, imaju tovarni list koji je savremena personifikacija marke, žiga i svih onih nalepnica koje svedoče o načinu rukovanja pošiljkom. Zašto bi to bilo sporno za filateliju ako se već odavno prihvatila praksa brojnih poštanskih uprava u svetu da umesto marke lepe one, manje ili više lepe ili ružne, nalepnice i trake. Na čelu sa Poštom Srbije i onom ružnom trakom samolepivom, crne ili plave boje, koju najčešće koristi kao potvrdu da je plaćena poštarina. | tu nema marke, najčešće ni žiga, ali se ono ipak ne osporava kao autentična pismonosna pošiljka koja može biti deo kolekcije i samog izloška. Dilemama opravdanim ili ne, nikad kraja. Šta tek reći za lucidnu primedbu da u ovoj mojoj kolekciji, koja pretenduje da prikaže savremene, moderne, visokosofisticirane varijante prenosa express pošiljki, nema klasike, tJ. starog materijala od pre Prvog svetskog rata, pa zbog toga ne može biti ni visoko ocenjena.

Dilema, pitanja i nepoznanica sigurno ima još i treba ih, bez ljutnje ı u dobroj nameri, tretirati u tolerantnom dijalogu, ali ipak sa dovoljnom dozom strasti, jer filatelija bez obzira po kojoj definiciji, to uvek ı obavezno podrazumeva.