Filatelista

Turska i austrijska pošta u Bosni i Hercegovini 5 IR JU LI O aga“ ri ia“ GugucuuunuupuuuupupuLLu u nekom posebnom sporazumu sa austrijskom konzularnom poštom. Kada su u pitanju pisma koja se iz Sarajeva šalju za Brod bilo Je moguće da se stvarno i otpreme državnom poštom i zaprime u pošti u Bosanskom Brodu, odakle se putovanje nastavljalo skelom preko Save do Slavonskog Broda. Iz Mostara prema Metkoviću to već nije bilo moguće. Najverovatnija pretpostavka je dakle, da je austrijska konzularna pošta sva pisma prema inostranstvu (pa i ona koja su predata turskoj pošti u Sarajevu i Mostaru) preuzimala i sa poštom koju je neposredno primala od pošiljaoca i prenosila do pograničnog mesta u Austriji. Odatle se nastavljalo dalje putovanje. Da li su onda turski žigovi (Sarajevo ı Mostar) bili neka vrsta "uslužnog" žiga ili je i turska državna pošta naplaćivala svoju uslugu prijema takvih pisama od pošiljaoca ı uručivanja konzularnoj pošti Austrije?!

Pojava pisma upućenog iz Travnika sa žigom "Travnik" u negativu (sa polumesecom) i utisnutom 1863. godinom, predstavlja veliku senzaciju (Slika 3. u prethodnom članku). Iz literature i sačuvane dokumentacije nije poznato da je Travnik pedesetih godina XIX veka imao državnu poštu. Ta činjenica je doduše delovala nedovoljno uverljivo Jer Je izmedju ostalog Travnik bio do 1850. godine sedište vilajetske uprave. Takodje, zbunjuje godina utisnuta u Žigu kada više nije postojala potreba za predfilatelističkim tipom žiga, a već su štampane prve poštanske marke. Nije dakle nemoguće da je i Travnik imao svoj standardni poštanski Žig u negativu poput Sarajeva, Broda ı Mostara, odnosno da Je u njemu već neko vreme funkcionisala državna pošta? Možda Je samo u pitanju jedna u nizu zagonetki ı mogućnosti istraživača kada Je u pitanju poštanska istorija na tlu BiH?

Filatelistički period poštanske istorije turske državne pošte u bosanskom vilajetu započinje maja 1863. godine (marke su izdate 1. Januara) ı zatiče tri državne pošte, koje su do tada bile otvorene. Izneli smo dilemu oko Travnika: da li Je imao poštu? Ne postoji dovoljno dokaza za to. Kada je u pitanju Bosanski Brod, treba imati u vidu već date napomene u prethodnom delu članka. Ta pošta po našem mišljenju nije funkcionisala već neko vreme na pravi način ili je od strane turske poštanske ili vilajetske uprave stavljena u neki niži rang. U vreme upotrebe prvog izdanja poštanskih maraka, pošta u Bosanskom Brodu nije imala svoj poštanski žig, što već otvara mnoga pitanja. Opet, s druge strane, većina sačuvanih pisama sa markama prvog izdanja sa područja bosanskog vilajeta upravo su adresirana na Bosanski Brod.

Prema sačuvanim pismima ız 1863. godine reklo bi se da su poštanske marke pristigle u bosanske pošte krajem aprila. Sa markama su pristigli ı novi poštanski