Filatelista

Nova izdanja ZJPTT 75

a _______________________________________ _________________ _____ ______ ___---–—- — –--- -–--— 3––FFK—

heraldičkih simbola na javnim zdanjima Beograda. Pored motiva ı oznake vrednosti na perforisanoj marki bloka je odštampano: "SRBIJAFILA XII 50 godina od prve izložbe Saveza filatelista Srbije, PTT Jugoslavija", sve ćiriličnim pismom. Likovno rešenje bloka zajedno potpisuju Marina Kalezić i Radomir Bojanić, a štampu je obavio FORUM iz Novog Sada. Blok je štampan u tehnici višebojnog ofseta i numerisan је.

Budući da je ovogodišnja "SRBIJAFILA" bila u nekoliko dimenzija širi kulturni dogadjaj nego što Je uobičajeno sama filatelistička izložba, moglo bi se reći da je izgled bloka na adekvatan način propratio ovu manifestaciju i kao poštansko izdanje uz odgovarajuće koverte i žigove, ostavio o njoj valjan trag ı zabeležbu.

Inače, kraj leta i početak jeseni, uobičajeno Je vreme za nešto gušći kalendar prigodnih izdanja ZJPTT. Najpre, 19. septembra puštena Je u prodaju prigodna poštanska marka pod nazivom "Štednja – korišćenje solarne energije". Motiv na marki je zaštitni znak manifestacije "YU SOLAR". Nominala marke Je 15 dinara. Odštampana je u Zavodu za izradu novčanica u Beogradu, u tehnici višebojnog ofseta, u numerisanim šalterskim tabacima od 25 komada maraka, zupčano. Likovnu obradu potpisuje Radomir Bojanić.

Zatim, 20. septembra puštena je u prodaju serija od dve vrednosti prigodnih poštanskih maraka pod nazivom "Dunavska komisija – čišćenje Dunava". Na prvoj marki nominale 30 dinara motiv je stilizovan prikaz Dunava kao reke saradnje ı komunikacije, koja svojim tokom spaja Severno i Crno more. Tekst na ovoj marki je: "Dunavska komisija, PTT Jugoslavija", ćiriličnim pismom. Na središnjoj vinjeti tabačića prikazan je deo toka Dunava i tekst: "Dunavska komisija — čišćenje Dunava", takodje ćiriličnim pismom.

Na drugoj marki ovog izdanja, nominale od 45 dinara, prikazan je brod koji plovi Dunavom, kao i sat koji simbolično dokazuje da Je "pet do dvanaest" da se počne sa čišćenjem Dunava. Odštampan je i tekst: "Dunavska komisija, PTT Jugoslavija", latiničnim pismom. Na vinjeti ovog tabačića je detalj koji simbolično prikazuje čišćenje Dunava kao ı tekst: "Dunavska komisija – čišćenje Dunava", latiničnim pismom.

Marke su odštampane u tehnici višebojnog ofseta u šalterskim tabacima od 8 maraka sa vinjetom u sredini, zupčano, s tim što Je tabačić maraka sa višom nominalom numerisan. Grafičku obradu potpisuje Radomir Bojanić, a štampu FORUM iz Novog Sada. Treba posebno istaći i originalno rešenje crteža za prateći koverat prvog dana (FDC) koji svojom ubedljivom porukom zaokružuje značaj akcije koja se ovim putem obeležava.

Već tradicionalno izdanje serije od dve vrednosti prigodnih poštanskih maraka i ove godine Je obeležilo manifestaciju "Radost Evrope". Marke su puštene u promet oktobra 2001. godine a kao motiv prikazana su deca na platnima poznatih slikara Jugoslavije.