Filatelista

Svetska izložba H4FNIA 01 u Kopenhagenu 89

Svetska izložba HAFNIA 01 u Kopenhagenu

Dušan Janjetović

U periodu od 16-21. oktobra ove godine održana Je u Kopenhagenu pod patronatom FIP svetska filatelistička izložba. S obzirom na to da je HAFNIA 01 bila specijalizovana (samo za tradicionalnu filateliju, tematiku, Open klasu i literaturu), imali smo dosta teškoća da budemo primljeni sa tri izloška jer je konkurencija bila izuzetno Jaka.

U klasi tradicionalne filatelije, izložak "Kneževina Srbija" Dušana Janjetovića dobio je veliku pozlaćenu medalju (87 poena); izložak "Kraljevina SHS – izdanja za Sloveniju" Save Veličkovića dobio je bronzanu medalju (63 poena); tematski izložak "Ribe koralnih grebena" Šandora Varge dobio je bronzanu medalju (60 poena).

U klasi literature naši izlagači su u konkurenciji oko 170 izlagača postigli veoma dobre rezultate: "Filatelista" — pozlaćena medalja (83 poena), knjiga Vojina Višackog "Vojna pošta i sanitet Vojne granice 1496-1871" – pozlaćena medalja (83 poena) i knjiga Slobodana Bajića "Marke izdate u Temišvaru" – srebrna medalja (73 poena).

Sa našeg područja bili su Još zastupljeni:

- Knjiga Velizara Kardoša "Kneževina Srbija" (zlatna medalja, 92 poena);

– "SHS – Hrvatska" (Konrad Kajtna, Slovenija, velika srebrna medalja, 77 poena);

– "SHS – novinske marke Slovenije" (Fok Mihail, Slovenija, velika srebrna medalja, 75 poena);

- "Jugoslavija 1918-1921" (Martin de Enrike-Luis, Španija, pozlaćena medalja 83 pocna), čudna mešavina izuzetnih komada srpske predfilatelije, pisama sa markama prvog štampanja Crne Gore, sa izuzetnim otomanskim poštama Bosne, Makedonije ı sl.

Zanimljiv je bio i izložak van konkurencije, člana žirija gospodina Mortensena (Danska), "Slovenija 1919-1921" koji je predstavio veoma Jaku studijsku zbirku maraka ı njihove upotrebe - pravi filatelistički udžbenik za ovo područje.

izložba je održana u modernom Kongresnom centru u predgradju Kopenhagena. Na izuzetno velikoj površini svoj prostor imali su: izlagači, deca i mladi filatelisti; prikazani su načini štampanja i zupčanja maraka, a graveri su mogli da demonstriraju tehnike pripreme savremenih maraka. Trgovci ı aukcioneri na svojim štandovima bili su prisutni u impozantnom broju.