Filatelista

pismo ne može biti od koristi jer lično sumnjam u njegovu autentičnost u smislu verodostojnosti upotrebe poštanske marke i poštanskog žiga Sarajeva. Jedino se zasigurno može tvrditi, da taj tirkizni žig nije predfilatelistički poštanski žig Bosanskog Broda budući L da postoji pravi =; poštanski žig iz tog рам репода. Verovatno da je

2 sl. br. 9. Pismo iz 1865. godine upućeno iz Sarajeva za Bosanski Brod. tirkizni žig negde s Zlukcija Corinphila 2000, Lot. 5075. Zig u negativu u tirkiznoj boji, dole levo.

početka upotrebe turskih maraka drugog izdanja i da je korišćen u periodu izmedju 1865. i 1870. goidne. Velika je verovatnoća da je taj žig obeležavao neku dodatnu osobenost Bosanskog Broda kao pošte. Postavlja se pitanje da li je u pitanju neki poseban rang pošte ili mesta; da li ovaj tirkizni žig predstavlja zakasnili pokušaj da se nadomesti nepostojanje poštanskog žiga Broda iz perioda upotrebe prvog izdanja turskih maraka ili pak dvokružnog žiga iz 1865. godine kada su sve značajne pošte u evropskom delu Turske dobile taj žig zajedno sa novim, drugim izdanjem poštanskih maraka jer Bosanski Brod tada nije dobio sličan poštanski žig.

Prikazujemo jedno od pisama sa tirkiznim žigom u negativu iz Bosanskog Broda uz napomenu da nam se čini da on nije potpuno istovetan sa prikazanim žigom tog tipa u literaturi, kao i na nekim drugim pismima koja su nam poznata.

Predstavljanje turskih državnih pošta u bosanskom vilajetu nastavljamo poštom Tuzla. Prema obliku žiga, a u pitanju je dvostruki četvorougaonik, reklo bi se da se radi o novom dizajnu žiga kome pripadaju još i žigovi dve druge pošte u BiH kao i nekoliko pošta u Novopazarskom Sandžaku. Takodje su još neka mesta u evropskom delu Turske imala takav tip žiga u periodu od 1868. godine pa nadalje. Moram istaći, da Tuzla u ovom istorijskom razdoblju nije imala preveliki značaj pa i pošta u tom mestu započinje dosta kasno sa radom, verovatno ne pre 1870. godine. Tuzla je i telegram dobila relativno kasno - oko 1866. godine. Ovo se donekle protivi drugom izvoru podataka na koji se pozivaju neki istoriografi. Naime, prema sačuvanim arhivama iz tog vremena u današnjoj Generalnoj direkciji pošta Repub-