Filatelista

41

Svoju гадогnalost brzo sam zadovoljio time što sam uočio ispod nalepljenih maraka poštanski žig pošte Tušilović. Kao mala pošta nedaleko od Vojnića u pravcu Karlovca, pošto nije

ZORAN BOŠKOVIĆ Vladetina 1

llooo Beograd imala u tom perio-

JUGOSLAVIJA Ме du poštanske

marke, dostavljala je svoju poštu većoj pošti Vojnić. Na pošti Vojnić nalepili su "odgovarajući" iznos za obično pismo prve stope težine u iznosu od 100.000 dinara.

Marke

Marke iz navedenog deseterca (dva niza od 5 komada) su iz V i VI horizontalnog reda u tabaku od 100 komada. Radi se o pozicijama 45-49 i 55-59. Marke su inače katalogizirane u Michel katalogu pod bi. 11C Tip I gornji red i br. 11C Tip II donji red (kraći razmak između cifre i grafičkog simbola). Pored toga uočljive su tipične greške kod polja 45, 49, 55 i 59 gde nedostaje prva "osmica" prvog para u pretisku. Pored velike retkosti samog zupčanja (C) Tip 1, a posebno Tip Il u široj specijalizaciji ovog privremenog izdanja Krajine nalaze se i dve marke na poziciji 49i59 koje su zapravo drugi tip, podtip pretiska koji je već opisan u banjalučkom časopisu KOLEKCIONAR 3, 1999, st. 5-9 u tekstu: 'Kninski provizorijum" posmatran iz specijalističkog ugla. Radi se o tome da pretisak cifre polazi tačno ispod prve osmice [Tip la ili Tip Ila) prvog para ili je pomeren sve do druge osmice prvog para (Tip Ib ili Tip IIb). Pa je zbog nedostatka prve osmice u IX vertikali pozicija 59 jedina u tabaku. Takođe je i cela kombinacija (10 maraka) jedinstvena u tabaku. Vidi shematskhi prikaz po V i VI horizontali.

Pored neospomog dokaza (istorijskog: dokumenta) da je srpska pošta funkcionisala na teritoriji bivše republike SFRJ (RSK) i da su baš ove marke bile u opticaju treba ukazati ina retko zupčanje (koje registruje Michel katalog) i podtip (publikovan) kod navedenih maraka. Sigurno da je i žig pošte Tušilović redak (jedan od ređih uz 48201 Teslingrad i 43550 Srpski Pakrac) ali se on ovde nažalost ne vidi na koverti, ali je tu. Ako uzmemoi vreme kada je pismo poslato (avgust 1993.g.) zaista se radi o izuzetnom i raritetnom kompletnom objektu modeme filatelije.

Procena

O nekoj materijalnoj vrednosti ovog pisma vilo teško je dati objektivan sud ili

pravilnu procenu. Faktor vrednosti (procene) zavisi od ukupnog broja ovakvih pisama