Filatelista

18 Ramskom ritu, Stocu i Golom otoku. Prethodnica ovim logorima bili su zatvori u Sarajevu, Kotoru, Cetinju, Staroj Gradiški, Beogradu (Glavnjača) ...

Prvi golootočki zatvorenici (po nekim navodima oko 1.400 ljudi), prispeli su na Goli otok početkom jula (9. ili 11.) 1949. godine. Od tada, u približno ćetvoromesečnim razmacima, pristiglo je ukupno 16 grupa. Ovaj logor je zatvoren decembra 1956. godine. Susedno ostrvo Sveti Grgur još jednom će postati zatvor u trogodišnjem periodu od 1958. do 1961. godine.

Koliko je kažnjenika boravilo na Golom otoku? U literaturi se navode različiti podaci, uglavnom kao procene. Jedna od njih govori o brojki između 55 i 60 hiljada! Za lokaciju logora izabrano je potpuno nenaseljeno ostrvo površine 4,6 km2, sa najvišom kotom od 230 metara iznad nivoa mora. Ostrvo je bezvodno i bez rastinja (otuda mu i ime), ima mediteransku klimu sa velikom insolacijom, sa jakom burom i velikim dnevno-noćnim temperaturnim razlikama. Nalazi se na severnom Hrvatskom primorju, u Velebitskom kanalu, blizu ostrva Prvić, Sv. Gigur i Rab.

ЕЗКА DRAGA = re ea Sclenagia а бајснх “—)

Početkom leta 1949. godine, grupa od oko 200 osuđenika podigla je prvi muški logor, nedaleko od pristaništa u dragi Tativna (Stara žica). Zbog prenaseljenosti, s proleća i sredinom leta 1950. godine sagrađena su na ostrvu još tri logora: Nova - velika žica, R101 (Radilište – Petrova rupa ili Manastir), u sredini ostrva, i severoistočno od Velike žice, u jednom malom zalivu, Radilište 5, ženski logor u koji su preseljene logorašice iz Ramskog rita pored Dunava i sa susednog ostrva Sveti Grgur.

Osuđeni su grupisani i železnicom transportovani iz republičkih sabirnih cen-