Filatelista

28

DEČJA POŠTA I DJAČKA POŠTA

Prof. dr D.ĐDukanović

ko 1940. godine, u Kraljevini

Jugoslaviji, skoro u isto vreme pojavile su se nalepnice Dečje pošte i Đačke pošte. Nažalosi, precizni podaci o njima nisu mi poznati, pa zato iznosim ono koliko sam saznao. Nema sumnje da su ova izdanja imala i obrazovni značaj jer su upućivala i podučavala decu i đake kako da kasnije koriste prave poštanske usluge.

DEČJA POŠTA

Dečja pošta je bila neka vrsta igre koja je služila za dopisivanje dece. Razume se da to nije išlo redovnim poštanskim kanalima već su poštu deca lično ili preko drugova slali željenoj osobi.

Za Dečju poštu izdate su “marke” sa nominalom od 0,50 din. na kojoj je prikazano dete sa poštanskom torbom; od 1,00 din. (avion); 1,50 din. (voz); 3,50 din (brod), kao i porto marka od 1,00 din. Marke su vrlo male i njihova veličina je samo 8 x 14 mm i 18 x 14 mm. Štampane su u tabacima od 25 komada (5 x 5 maraka) i perforisane linijskim zupčanjem 11 /, sa belom mat gumom.

Pored maraka odštampane su i minijaturne dopisnice veličine oko 10 x 6,5 cm, sa uštampanom markom od 0,75 dinara na kojoj je prikazan automobil.

Za žigosanje pošte izrađen je mali žig sa poštanskom trubom u sredini i tekstom: “Dečja pošta”.

Svi tekstovi na markama, dopisnicama i žigu su latinicom.

Na dopisnici i na porto marki nalazi se i oznaka “VE PE MA“, što je verovatno skraćeno ime izdvača, ali njeno pravo značenje nisam olikhrio.

ĐAČKA POŠTA

Ova “pošta” je služila za dopisivanje u školama i za upoznavanje dece sa radom prave pošte. I ovde postoji nekoliko maraka od kojih su mi poznate one od 0,50 din. sa slikom voza i marke od 1,00 dinar sa slikom dečaka i devojčice sa psom plava i zelena. Isti motiv kao na marki od 1,00 din. iskorišćen je i za dopisnicu. Postoje i dve marke od 3,00 dinara (plava i crvena) na kojima je lik Kraljevića Marka sa topuzom na konju. Takođe su izdate i minijaturne koverte čija je veličina 10 x 6,5 sm, poštanske uputnice (žuta), sprovodni list za paket, telegrafska uputnica (plava) i više razglednica štampanih na zelenkastom kartonu veličine 8,5 x 5,5 cm. Poznate su mi razglednice Narodnog pozorišta, spomenika Knezu Mihailu ispred Narodnog muzeja (tadašnje Uprave fondova), Studentskog trga (tadašnjeg Kraljevog trga i pošte u Takovskoj ulici). Za žigosanje pošte služio je žig koji je istovetan sa žigom Dečje pošte, ali je na njemu tekst "Đačka pošta”. Taj tekst kao i svi drugi tekstovi na markama i obrascima je ćirilicom. Na prednjoj strani razglednica, pored ćiriličnog teksta odštampan je i tekst na francuskom jeziku.