Filatelista

=c–—0Z——0—1—0—0—0:1411 m 1–05 ________________________________- 3 maraka po prvi put su korektno katalogizirana u Michel katalogu za 2000/2001 godinu pod brojevima 7 i 8). Marke su lepljene u Beogradskoj pošti na novine adresovane predplatnicima koji su živeli u unutrašnjosti, a bile su zaračunavate računovodstveno knjižarima koji su imali koncesiju da prikupljaju pretplatu za novine po Srbiji.

Godine 1866. novinske marke su bile distribuirane u četiri pogranične pošte: Rača, Beograd, Kladovo i Aleksinac. Međutim, u prvom periodu marke nisu uopšte bile poslate pošti Rača jer se verovatno nije očekivao promet novina. Poštanski propisi su predviđali poštarinu od 2 pare za novine koje nisu bile pod zavojem, a u suprotnom su se imale taksirati sa 10 para (ili više) kao štampana stvar. Ovo je značilo da je adresa primaoca mosrala biti napisana na samim novinama ili odštampana na nalepnici. Svaka od četiri pogranične pošte imala je dvostruko uokvireni ručni žig NAPLAĆENO, približnih dimenzija 9 x 35 mm sa malim razlikama u dizajnu, što nam omogućuje da sa lakoćom utvrdimo na kojoj su pošti otisnuti.

Nažalost po filateliju veoma mali broj poništenih "Grbuša” postoji i danas. U unutrašnjosti Srbije je bio veoma mali broj pretplatnika. Dnevne ili nedeljne novine su se obično bacale nakon upotrebe. Preostali primerci u privatnim kućama i u malobrojnim arhivama bili su uništeni, spaljeni ili opljačkani u toku Prvog i Drugog svetskog rata, ili posle 1945. poslati na otpad radi reciklaže. Srpska narodna biblioteka koja je imala ukoričene primerke najvećeg broja novina i periodike iz XIX veka, bila je spaljena do temelja aprila 1941. U biblioteci Srpske akademije nauka postoji ukoričeno godište 1866/67 sarajevskih novina "Bosanski vjesnik” i samo na jednom primerku se nalazi mali deo neponištene marke od 2 pare. Pojedinačne marke originalno poništene su izuzetno retke, poznato mi је зато 12 – 15 primeraka, rasutih po raznim zbirkama širom sveta. Od tamnozelenih maraka od 2 pare koje pripadaju prvom štampanju, zna se samo za tri primerka poništena žigom NAPLACENO pošte Beograd, od kojih je jedan primerak prikazan na sl. 1.

Dva objekta koja želim da prikažem su:

Objekat 1 (sl. 2) novine "Bosanski Vjesnik” iz 1866. sa novinskom markom "Стриза" од 2 раге.

Kompletan primerak novina "Bosanski Vjesnik" od 3. avgusta 1866. sa markom od 2 pare, poništenom sa uokvirenim žigom NAPLAĆENO, bio je reklamiran u novije vreme kao jedan od najređih objekata Srbije, mada nažalost ne zadovoljava potrebne standarde da bi bio prihvaćen kao originalan. Novine su prema priči bile otkrivene od strane jednog austrijskog vojnika u toku Prvog svetskog rata na tavanu jedne kuće u predgrađu Beograda, koja je ranije pripadala Mini Karadžić, kćerki slavnog reformatora srpskog jezika Vuka Karadžića (1), Poznato je, međutim, da ona te 1866. godine uopšte nije živela u Beogradu. Žig NAPLAĆENO je iz pošte Račanske kojoj marke nisu bile poslate. Zvanični agent ovih novina je bio beogradski knjižar Velimir Valožić, koji ih je jedini uvozio; sve novine (verovatno u svežnjevima) su mu slate preko Broda i MBustrijske Konzularne pošte u Beogradu.