Filatelista

и 5 jednoj staroj zbirci pojavile su se u javnosti tek pre dve godine (4) i predstavljaju, po mome mišljenju, jedinstveni objekat srpske klasične filatelije. Radi se ustvari o pozivu na pretplatu za ilustrovane nedeljne novine “Seljak”, koje će početi da izlaze 1. januara 1867. u Novom Sadu i za knjigu o ekonomiji koja će se pojaviti krajem februara 1867. Suprotno predhodnom objektu, u ovom slučaju tačan je iznos naplaćene pošatrine, žig NAPLAĆENO je iz Beogradske pošte, novine nisu u omotu, adresa je napisana na prvoj strani novina, a marka je perfektno vezana žigom za podlogu, sa odgovarajućom markom tzv. Trećeg štampanja iz novembra 1866. Marka je zalepljena na krajnjoj desnoj gornjoj strani savijenih reklamnih novina i služila je i da ih zatvori, a mali komad papira na poleđini marke se poklapa sa istrgnutim delom papira na krajnjoj levoj donjoj strani novine. lako je reč o reklamnom primerku novina, zbog budućeg zaglavlja ga je pošta prihvatila kao obične novine. Ovaj objekat prikazujem u ovom članku ne samo zbog retkosti, veći da pokažem kako je svaki zahtev za originalnošću zadovoljen, suprotno prethodnom Objektu gde su nekoliko ovih aspekata dubiozni.

Izdanja novinskih maraka "Grbuša" su uskoro bila zamenjena sa markama od 1 i2 pare, prvo izdanje zupčano a docnija nezupčana, sa likom Kneza Mihajla (Michel br. 9i 10). Do danas mi nije poznat ni jedan primerak celih novina sa ovim markama. Međutim poznato je oko 20 poništenih pojedinačnih maraka ili maraka na isečku. Još davno je bilo utvrđeno da ih je pošta Beograd poništavala jednokružnim žigom sa ornamentom i pokretnim danom i mesecom, uglavnom plave boje (1867/68) i crne boje (1869). Ima mnogo originalnih maraka na tržištu, poništenih uslužno van vremena sa originalnim ili sa falsifikovanim žigom. Neki od ovih slučajeva prikazani su na Sl. 4. Sva četiri primerka u gornjem redu ove slike su marke originalno poništene u vremenu, a one iz donjeg reda su falsifikati. Posebno interesantna je marka od 2 pare na isečku novina štampanih u Beogradu, a za takve novine se u intermom prometu nije plaćala poštarina.

sl. 4 Originalno i falsifikovano poništavanje na novinskim markama sa likom Kneza Mihaila (1867/69). Originalno korišćene marke sa plavim otiskom kružnog žiga Beograd, poslednja marka u redu sa uokvirenim NAPLAĆENO pošte Aleksinac. Falsifikovana žigosanja, #1 12 Beograda i NAPLAĆENO, žigovi verovatno iz vremena - zloupotrebljeni u kasnijem periodu.

Genuine = Originalno, Faked cancellation = Falsh poništavanje