Gajenje poljskih useva

53

духа врло брзо врило, и тин би поводом угљевите киселине и нишадора нестало, а онде, гди су гомилице биле, буде премасна земља и ту усев полеже. А кад јошт такове гомиле на каквом подбрежију стоје, онда ји и киша исплака и одлије што је најбоље. При подоравању ђубрета мора će на то пазити, да се сво подоре, ал само не дубље од 4—5 палаца, идасе са земљом подједнако измеша, а то ће се најбоље упинити са екстирлатором сл. 25.

Сл. 25,

Што се времена тиче кзд ђубрити треба, то зависи од тога, какав ће се усев посејати. За пролетњи усев је најбоље с јесени и зимж, а за јесењи је најбоље предходећи усев ђубрити. Тако гнојену зешљу онда најбоље издржи и пшеница и јечам. Еолико ђубрета извезти треба на њиву, то зависи од тога прво, колико га имам, и како га шогу поделити по љивама; обично се код нас увек мање рачуна него што треба, пак зато нам и јесу мршаве њиве. И искуство сведочи, да је увек боље мњ и део своји земаља довољно нагнојити, него већи пак чемерно. Вемља се ђубрити мора, јер неки енглески економски списатељ вели; „Вемљу заеејавати, а не ђубрити је у своје вреше, то би толико значило, с шарвом радити а не ранити ј е. Штдлско ђубре. Ово је најбоље и уједно најпростије и најприродније, јер се у сваком газдалуку најјефтиније придобити може. Ово је ђубре управо сшеса суви и мокри избаца кућевне стоке. Множство производећег гноја зависи од множине хранеће стоке, и од множине ране којош се стока рани, од простирајућег мате-