Glas naroda

14

штење, да препише на школу и цркву 500 ланаца земље, могу и друге. Осим тога треба Срби да се угледе иа Чивуте, иа да један другом помажу. Упнимо се дакле, да течемо блага, па ако не стечемо, ми ћемо, кад нам требају, да купимо иријатеља.

ЈЕСУ Ш СВИ ЉУДИ ЈЕДНАКИ? Нема дана, да не вичемо на сва уста: „Само слога Србина сиасава", без слоге нема слободе, и т. д. а овачо се сви врло мало бринемо, да уклонимо оно што највећма слози смета. Ми ни смо слеии, али или не видимо или нећемо да видимо колика је грдна ировала између паора и занатлије између трговца и господина. Свако хоке да је виши од другога, свако хо~ћ.е да је други млађи од њега. Ту дакле у таком друштву, де је међу члановима толика неједнакост, не може бити слоге. и ко ради на томе да буде слоге, тај мора радити на томе да све изједначи. Ми смо себи тај посао узели. И да не кажемо знамо, да нико неће помислити, да ми хоћемо, да радимо и пишемо о томе, да сви људи имају једнако велик нос, да сви имају једнако велике уши, да сви имају дугачке нокте, кратку косу, црне очи, беле бркове и т. д. него да хоћемо да пишемо о томе, дали сви људи имају једнака права и једнаке дужности — управо да ли има пред Богом и пред људма разлика каква између човека и човека ? Ми кажемо: нема и не треба да има; али, како је данас у свету, на жалост, морамо оиет казати да има. Разлика та јасно се види у шталежш а ') Друго је данас краљ, друго спахија, друго солдат, друго свештеник, друго грађанин Ми дакле хоћемо да нишемо о сталежима данашњим и најпре ћемо почети отуд: како су постали сталежи. Сталеже иије Бог створио него људи. Није Бог рекао овоме: Ти -кеш бити цар. за то се мораш родити с круном на глави и с циптром 3 ) у руци, а ти оиет, ти Кеш бити солдат, за то ћете мати „мит сак унд пак" 4 ) донети на свет, па одмах да узмеш пушку. па Ј ) Сталеж, то је врста људи, а то вјјото деле ес ио иоолу, дакле има сталежа ратарска, то су сви који ору, сеју и копају; сталежа заиатлијска, то су сви, који раде ма какав занат и т. д. 2 ) Грађанин зове се сваки онај, који живи у граду или у варОши, иа био он владпка пли циган. 8 ) Реч грчка, значи у овој нридици, штан, што га кнезови носу, за знак да су они госнодари, као што владике носу штаке да се иокаже, да су они пастири, а сав други свет, да је стадо. «) то је изрека немачка, значи: са читавим пртљагоз!.

да је опалиш на онога, нз кога ти она! у круни заповеди. Не није тако. Него вви су људи једнако дошли на свет, па зз то треба, да сви буду једнаки, и ако бис било какве разлике, то да не буде друкчЈ ^а :него она, што је између црне и плаве косе, измефу црни и плави очију. Коса је коса само што је оиа плава а ова црна, па тако исто човек је човек само што онај оре земљу а овај чита књигу. .ЈБуди су дакле сви једнаки само су им послови различити. Тако је било из почетка. Није ту било царева, није ту било сиахија, није ту било попо-иа и солдати, него само људи раденици. Али мало- по мало. Људи, ко људи. заваде се, најпре двоица,. после две Фамилије, после два села и т. д. Дође до боја. У том боју учини један особито јунаштво и иадјача непријатеља. Сви га онда уздджу и да га награде изаберу га за старешину. Тим га узвисе изнад еебе и тако створе виши сталеж — сталеж племића, који се за то зове- тако , што је племенита, лепа дела, починио. Данае га зову аристокрација & ). Дакле у нрва времена постајо је племић онај, који је какво добро народу учинио, па за то је он само дотле био нешто> више од других докле је био ваљан, прохуљи лн се он, онда га сбаце, па ннје ништа као и други, исто као што је данас Фрајт и каплар само дотле господин, док је у служби, а носле је ко и други ; паор. У прва времена по томе нису давали немешаге ни на цео живот човечији, а камо ли да су прелазили са оца на еина и то је било право и поштено, јер кад би ко искао, да буде генерал само за то што је то, његов отац? био а он је хуља најгора, да ли би нраво било, да буде. Како би било, кад црква прогласи једнога за свеца, што је био мучен и убијен за веру, па да и сва његова родбина иште, да је за то држимо за свеца, а у њој има и лопова и убица и т. д. Праве сталеже по томе није народ изумео, него њих је изумело свештенство. (Продужиће се.) Из историје. К О с У С Г Б и? Орби еу Словени, грана народа, који се зове Словенски народ и у који се броје Руси, г 1еси, Нољаци, Бугари, Словаци, Русини. и друга мања илемена словенска. У стара времена звали су се сви Словени реч грчка, значи племство.