Glas naroda

15

2*

Орби. Шта значи та реч Срб ? то нико није кадар до. казати, толико се еамо ж>же ре1ји, да је то тако стара реч, као што је етара реч глава, нога, и да су се Срби морали тако звати још кад су дошлп на свет. Ништа се дакле иоуздано неможе о томе имену рећи, па тако једни нагађају, да се Срби тако зосу што су срном жњели, други опет, који нас мрзе и који би желели да довека останемо то., што смо данае, кажу да име срноко долази од латинске речи сервус, што значи слуга, роб, а има и таких безобразника, који са псећи зуби хоће да извуку, да смо шуге били, ла веле да име то долази од речи свраб. Жма их онет, који причају да су они Срби звали се тако, који су покрај воде и долина живели ; а они, који су по горама живели, да с-у се звали Хрвати од речн старо словенске „хрбат", која значи гора, брдо што би било исто као оно што се Црногорци зову Бр! ђани а Срби су као и они који у долини живе. Али ако се незна шта значи реч Срб, зна се, шта значи Словен, и како смо и ми Словени, то бар да знамо за што се и тако зовемо. Наши стари звали су сваког оног, који је знао с љима говорити Словен. Словен то је тзеч, која долази од речи с л о в о, а слово то се друкчије каже говор. Који пак нису знали с њим а говорити те су звали Немци, као да су неми, а то тако и јесте ; јер, шта ми је вајде, што ко говори, кад ја незнам шта он говори, мени је онда све једно, као да је и цем. II«. било да се Срби за ово или за оно зову тако, тек нема данас тога, кога је мајка српска родила, да се са именом тим не поноси, и ко нам у то дирне боље да је у жеравицу дирно, боље му је и од ватре изгорети него да га рука сриска мрви: Та био у Бечу, био у Лондону или Паризу — кад те занитају — ко си и реку ти: Ти си ваљда Немац ? одговори поносито не нешто више. Ти си Француз? Још внше, Ти си Енглез? Више, више. 1Та шта си онда? Ја сам — Србин. Из геограФф'). ОКРУМА ЈЕ — НИЈЕ, НЕГО ЈЕ IIА ЧЕТИР ћОШКА. Дође кнез у школу да је, као старешина општински, надгледи. Ту затече учитеља како казује деци, да је земља округла. Кнез на то оћути ; но, кад су деца пуштена из школе, па кнез и учитељ отишли и сели на клупу пред онштинску кућу, онда "ће кнез учитељу рећи:

Ј ) ГеограФија, реч грчка, склопљена је од две речи, од геа, што значи земља, и графејн, што значи иисати, дакле геограФија то је наука која описује земљу каква је.

Море домине а ) знаш, ни сам тео, да те нред децом срамотим; али де би ти казао, да је земља округла; ја мислим да ми тебе за што друго плаћамо а не да којекакве будалаштиие децу учиит. Учитељ. А да шта тп мислиш, киеже, каква је земља! ? Кнез. Каква је! на четир ћошка, ето Лаза Будаков, што је био у катана 3 ), приповеда, да је он био с војском чак тамо де небо у земљу удара, иа вели седнемо ми, катане, на крај земље, снустимо ноге доле, на пљујемо у ништа. Да је земља оругла како би он могао снустити ноге доле. Учитељ. Али ја не верујем томе Лази Будаковом. Кнез. А ја опет не верујем твојим књигама. Учитељ. Добро, и не треба нпко ником да верује, него ако ти мени докажеш дајеземљана четир ћошка онда ћу ја платити две олбе вина, а ако ја теби докажем онда ћеш ти толико илатити. Кнез. Ја теби, до душе, не могу доказати да је баш на четир ћошка, јер ја нисам био на тим ћошковима; али да није округла ево доказа. Ти кажеш да је земља округла, дакле, да је као на прилику јаје или јабука, а ја гледим сваки дан како се иа земљи на пет сати далеко пружила равница као мој длап, а мој длан није округао. У читељ. Али земља није јаје, него је само округла као јаје или јабука и кад би тео да замислиш да је јабука, онда шта мислиш колика би морала бити та јабука. Ти си видео буре од акова, је ли да већ не изгледа тако округло као тане у пушци а шта мислиш какво је буре од хиљаду акова — буре од десет, сто хиљада акова, буре од милијон, десет милиона, сто милиона акова, буре као наша земља. Је ли што је веће буре да је све нљоснасгије? па кад је тако велико као наша земља, помисли колика ту широка дуга треба, а знаш добро, да што је веће буре да је све правија дуга. Узми да је то иарче земље, које можеш прећи за пет сахата, јсдна дуга у великом бурету, мислиш ли да би та дуга требала округлија да буде. Кнез. Неби; али мени је то чудо како човек не може да види, да је округла ?! Учитељ. Ако и не можеш, да виднш, опет је за то она округла, јер шта и шта човек не види а опет га има. Земља је округла а није тако стрмо округла да се може видети. Као што си већ признао, да дуга у великом бурету не може бити округла, тако онда, док идеш но једној дузи, идеш по равннци, па кад пређеш на другу дугу оиет идеш по равници, на тако не можеш ни да опазиш кад си прешао иреко једне дуге на другу и да идеш но округлој земљи. Возио си се толико пута на коли, па знаш кад легнеш у кола, ла -) домпнус, реч латинска, значи господин. Код нас Србаља каже се домнн: натарошу и учитељу и то је мање него кад се каже чисто српски гоеиодин; у опште сву ситну господу зове наш народ домпн, а то ови пе радо служају. •') катона, реч маџарска, значи коњаник.