Glas naroda

71

Господину Пери ФоровиБу У преко Бремена Њ уј о р к у (у северној Америци). или: Господину Мати СтанисављевиИу у преко Трста К ај ир у (у Мисиру — Египту). Ако онај, коме се пише хоЕе сам своје нисмо са поште да скине онда онај, који шиље писмо има на њему написати: посте рестанте (рок!е гез1ап1е) што значи да има остати на пошти. За пример: Господину Јоци Гергаићу У посте рестанте Веоград. Овако се пигае на писма кад си рад да га добије у руке онај, коме пигаеш,јер иначе може писмоноша да даде писмо жени или другоме коме у куГш а то онај коме пигаега неби волео. На прилику ти нишеш своме другу, па се тужиш на његова оца, а писмоногаа из незнања пу па нисмо оцу у руке. Овај га отвори и прочита и онда ето кирије; или мати неда ни рећи, да узмега ту и ту девојку и заповедила ти да с њоме раскинеш, а кад уједаред нисмоноша донесе писмо на тебе, не нађе те код куће, да га матери и кад га мати отвори има гата и видети, у писму стоји, да си ти писао девојци пре пет дана и она ти на то писмо одговара. Од свега тога дакле можега се сачувати кад се мете иа писмо „посте рестанте" али то се само онда може чинити кад се уговори са оним коме се нише.

Нови €ад 5. јуна. Силна киша почшш грдну штету, а с кишом туча иотукла је готово половину Фрушкогорских вииогради, па које кишом које пак тучом велика квара чшшилетшш то јест усевима по Бачкој и Баиату, а при том једнако ладноКа неда, прво реинци, која је за руковед, оборити и покосити, житу пак неда цветати, а кукуруз морао се на више места нреоравати, јер је од влаге семе угинуло и потрулило. Трговииа добро нанредује и то рад горе наведеиих узрока, тако да се за жито сила више као и за кукуруз нлаКа него што је у мом последњем донису назначено. На како жито тако п кукуруз радо се од трговаца тражи и но млого вигаој цени купује. Рапа кошта бечка цента првог чистог жита б—6 ф. Жита другог мало слабијег онет чистог кошта бечка, цента 5 ф . аО н. до б ф . 70 н. Кукуруз бечтса цента од прве сорте сувог и са свим здравог 3 ф . 50 н. до 3 ф . 60 н. Мало лошијег 3 ф . 20 н, до 3 ф . 40 н. Зоби се баш тако не тражи јер су усеви зоби врло лепи. бечка цеита кошта 3 ф . 80 н. Јечам је сасвим занемарен и кошта бечка цента 2 ф . 80 н. Репица већ се по мало довози и кошта ваган од најбоље сорте 5 ф . 60 н. до 5 ф 80 н. Вино сремски циментиран аков белог 6 ф . 50 н. Шиљер 5 ф . 80 н. до 7 ф. Маст и сланина сасвим је занемарена и готово никаковог промета нема. Вуна бачка прпма опрата цигаја бечка цента 70 ф.

КУРС 0Д 12. ЈУНА 1871. Сребро 122.10 Дукати 5.89

ЕАЛЕНДАР ЗА МЕСЕЦ ЈУНМ. III. Седмица.

ДАНИ

Н О С т А Р О М.

п о п о в о м.

Н.

13

Мученице Акилнна и Антонииа.

25

Просперцје.

п.

14

Прор. Јелисије и Методије натр.

26

Иван н Павао бр.

У.

15

Амос нророк (Видов дан.)

27

Ладислав.

с.

16

Тихон владика.

28

Иринеј.

ч.

17

Манојло. Савело и Исмаило.

29

Нстрок дан.

и.

18

Леонтије мученик.

30

Иавлов даи.

с.

19

Апостол Јуда, брат господњи.

1

Отон. владика.

ПОДЛИСТАК. ЖИВИА О.М.1АДИ11Л! ПРИПОВЕТКА ЗА НЛРОД. 111. Натријархоии коргсши. ') — Којим Иемо сокаком господару ? запита нас кочијаш. Ми се тргнемо, погледасмо преда се, и гле, већ смо пред К. — Црквеним, одговори Рада, у крчму преко од онштинске куће. Дођо смо, де смо хтели. Кочијаш отера кола под шупу и испреже коње, да их назоби, а ми одосмо у собу, де господа седе. Прозор ове собе гледао је управо у општинску кућу. Пред општинском кућом беше силан свет, али све саме мушке главе. Запитајмо крчмара: што се тај свет искупио? Крчмар намрече, да су се људи искупили на порезу, а 'хоће и да читају неко нисмо, гато је патријарх на онгатину писао. — 111та ће то рећи, какво је то нисмо? запитам Раду. — То је патријархова посланица -), у којој баца сву кривицу на народне посланике, што је сабор растеран. Већ ире пет дана удешена је ствар, да се сабор растера, само су се плагаили, гата ће рећи народ. Да их народ не осуди, смисли ли су како ће га обманути. Они држе, да кад само један крај почне за њих' добро говорити, да ће се на њега и други крајеви угледати. С тога су наредили у договору са Официрима, да се у овом крају најпре из свију општина држи једна скупштина, на да та скупштина изда изјаву, да одобрава све што је иатријарх и његова страна радила, а да осуди иосао народних носланика, и да нозове и друге крајеве, да и они то исто ураде. Нроти М. предато је у руке, да он народ иринреми. Њему морају на услузи бити попови и официри. Официри су добили за то од команде зах ) Реч маџарска, значи како кад: ако је посао за који се човек заузима ноштен, онда је од прилике то исто што су негда аиостоли били, учитељ, обавештач, иначе је кортеш ако за неправду ради и неваљалство то што наш народ зове бургија, сотона, који наводи народ на зло. 2 ) Писма што их апостоли писаху народу и другом коме, зваху се посланице, ако се у њима писало о црквеним стварима, па тако називамо и патријархова писма.