Glas naroda

146

Број 14. У НОВОМБ САДУ, У НЕДЕЉУ 25. ЈУЛА 1871. Година I. ГЈАС НАРОДД ЛИСТ ЗА НАРОДНЕ СТВАРИ, ПРИВРЕДУ, ПОУКУ И ЗАБАВУ.

„Глас народа'- излази сваке недеље на табаку. — Дена му је на годину 3 ф ., на пола године 1 ф . 50 новч., на четир месеца 1 Фор. аустр. вред.

Доннси се ншљу уредништву а претплата и огдаси адаганистрацији „Гласа народа" у Нови Сад. — Огласи нанлаћују се: од редка оваких слова 6 нов. и 30 н. за жиг сважи пут.

СДД СЕ УЗ№ИМ0 НА Ш1 Ерајини је веК одзвонило; цар је реко, а царска се не пориче. ХоКе ли данас или сутра лаћман контун ски')и абитор 2 ) скинути ва$енрок 3 ) и обуБи капут, до тога намније стало, ми знамо само да крајине више нема акад ће и куда ће царсањеговисабљашитоје његов посао. Ми толико за сада знамо, да ће у граници бити нова реда, да ће бити нових општина и опжтинара, да ће бити натароша и кнезова, укратко, да ће народ потети сам са собом господарити. Да ће се узети власт из руку сабљашких ввдимо по томе што су ови сада зли као зољеви а знамо да се човек обично пред смрт прозли. Сад у крајини ако хоћеш да будеш затворен, не требатини толико колико је требало некада у оно зло доба, и сад се само за тим жали што нису потрајале батнне бар још месец два дана, па да те сада на растанку испребијају, да не ваљапг ни себи ни своме. Сада би са граничарима неки ОФицири тако исто урадили као оно Французи код Седана, што кад се морадоше предати, а они од пакости покрхаше оружје своје, као да је оружје криво, што су они кукавице, или као да у Швабе нема оружја иего је спао на оно што запљачка. Па тако сада бива по крајини свака насиља, те има и тога, да жене, које су четрдесет година без икаква прикора живиле, затварају само за то, што нису хтеле жалосном капларчићу да остану дужне него му вратише натраг што је заслужио, и за то није ни чудо што се нађе по декоји јунак те не плашећи се затвора пукне у брк господину лаћману: Не ћеш дуго. И не ће. За месец дана бираће нове општине граничарске себн кнеза и нотароша. За месец дана бираће себи своју власт, и баш за то, да та бирана власт, да та своја власт не буде туТја, да о твоме трошку не служи другом господару, треба, брате крајишниче, добро на ум да се узмеш. Сад ће бити нова општина, у новој општини нека буде све ново. Немој да опетузмешза

') Поручик, Официр код управе. 2 Ј Правије аудитор, иреслушивач, испитач, судац. 3 ) Војнички капут.

кнеза или кмета оне старе „Форштанде"') што кад се на сесији суди о твојој кожи, а они дремају и сневају о јагањци, што су их отели од чобана, кад су га уватили на потрици, па кад их каплар продрма, да кажу, шта они мисле, шта треба радити са овим или оним човеком, а они буновни одговарају: нолак пећи, полак кувати. Немој држати, да Је памет у коси, па ко је сеђи, да је и паметнији; намет је углави, пашто је глава здравија тим је и памет боља, а у мла^ег је човека навек глава здравија, и за то не бежи од млађа човека, само ако знаш да је ваљан. За натароша не бирај никако оне, што су сада капетани у селу, а носе звезде од. чоје, а не од сребра. Ти истина знају шта треба варошкој кући, али још боље знају, шта њима треба. Новоме нотарошу треба две три године док се научи красти, а дотле ће му се трагови похватати, а стари лисац не само да зна украсти, него зна и сакрити. Од тога какви ће бити кнезови, а особито нотароши зависи хоће ли се Госпођинци и од садазвати Госпођинци или ће се звати Грозбединст , као што се налази по немачким књигама, хоће ли Каћ бити Каћ или Каач. Ми морамо барем у општини сасвим раскинути са досадањи господари. Општине ће зависити још неко време од сабље, али баш за то требада је нотарош човек, који није никад био пријатељ сабљи, а кнез од оних људи, који нису научили чечати пред врати ОФициреви и чекати на миг њихове милости. Сад ће настати борба између општина, и среза и за то треба имати у општини јунаке, а не кукавице. С тога би добро било, да се по крајини људи, који воде бригу о народу састану на једно место, па ту да се договоре, кога би де ваљало за нотароша бирати. За кнезове може свако село за себе најбоље удесити. Не дремајмо дакле него се узмимо наум, чувајмо се да нам се сада не увуче у кућу злотвор, кога се нећемо моћи друкчије опростити, ако ми из куће не побегнемо. Сада се темељ меће — узмимо се на ум.

* •»..