Glas naroda

142

Многи нам не верују да нмамо до осаммнаест стотина уписника, јер им је чудо. да за кратко време један лист толико скони. Прионимо дакле браћо и иријатељи својски око тога, да се ти људи још веЈша зачуде. Народу ће то на добро, а њима мило бити. У Новоме Саду 5. авг. 1871. ЛДМИНИСТРАЦИЈА „ГЛАСА НАРОДА."

УЈЕДИЊЕНОЈ ОМЛАДИНИ СРПСКОЈ. Јављамо свима таановима уједињене омладине српске и свима срисвим невачким дружинама, да смо како од главне управе пародродске, таЖО И ОД ГЛавне управе жељезничке добили дозволу, да могу учесници у VI. скупштиии омладииској и треКој скупштини певачкој у нола цене путовати са свију станица од Пеште и Базјаша и Вржца, од Жсела до Мохача и од Араховца до Вршца и патраг са беспла.тним пртљагом од 25 ®ун. на жељезница за време од 25. августа до 3. септембра п. р. Веровнице које Ке морати уза се имати сваки оиај, који •усхте путовати за пола цене, разаслаКемо одмах свимаина све стране, одкуд год се до сад тражиле и још устраже. Месни омладински одбор.

КЊИЖБВАН ОГЛАС.

Н е к а ј е и а з и а њ е свима омладинским дружинама и свима лојединим члановима уједињене омладине срлске, да ћс СРПСКИ ОМЛАДННСКИ КАЛЕНДАР ЗА ГОДМНУ 1872. најдаље за четир до пет дана из штампе изиКи, и да Не се о омладинској скупштини у Вршцу веК и добити моКи. Садржај му је осим обичпог календарског дела (који је такође ове године боље удешен по досад) овај : I. Стара и нова временаили некад и сад, од Васе ђурКевиКа. — II. Шљива. — III. Маргита ђевојка и Рајко војвода. (Народпа песма.) — IV. 0 спавању и бдењу, од дра Јована ЈовановиКа. — У. 0 умерецости у јелу и ниКу од Ф. ОбркнежевиКа. — VI. Дужина века људскога у варошима и у селима. — VII. Како да се век проводи. — VIII. Правила живота, од —ђ—. — IX. 0 сунцу, од Васе Пушибрка. — X. Децу треба из малена учити да буду одкористи, дабуду радена и уредна, од Св. СавковиКа. — XI. Бан, гро# и деспот Срба и Рашчана ђорђе БранковиК у Хебу. од ј [-т>. — XII. Вук, слика из природе. — ХП1. Матица Српска, од А. X. — XIV. Српски парод у Аустро-Угарској, од дра Ст. ПавловиКа. — XV. Шаживе приче (српске народне). — XVI. Беседа за народ, од ђорЈја МандровиКа. Цела књита износи на 15 штампаних табака, а цена јој је као и досад 50 нов, а. вр. (за Србију 5 гроша). Жеља и памера годишњег омладинског одбора била је. да се омладински календар што веКма по нашем народу рашири, И с тога исти у више хиљада примерака штампати дао. Да се ова жеља омладинског одбора сада испуни, стоји једино до заузимања како омладинских дружина тако и појединих чланова 0 ко растуривања овога календара по народу. А књига је, као

што се из садржаја види. заиста таква која и онда, кад неби посила печат омладине на себи, заслужује дасе што веКма растурује и чита. Сваки ко је год прочита, особито нак паш простији свет моКи Ке се из ње многоме чему научити. Ко жели омладински календар или у комисију или напродају примити, пека се изволи одмах пријавити народној задружној штампарији или годишњем одбору омладинском у Новоме Саду. У Новоме Саду 4. аугуста 1871. Годишњи омладински одбор. О Г .1 \ Г !1.

О Б Ј А В А. Високо министарство земљеделија, трговине и обрта доз вск лило је са милостивим решењем од 16. јула 1871. бр. 6212, д а се овде у Мелепци три годишња вашара и то: I. о Сретенију Господњсм 2. (14.) Фебруара, II. о Великој Госпојини 15. (27.) августа, П1. о Митрову дну 26. октобра (7. повембра) сваке године осим тога пак сваке суботе седмична нијаца држати може ' Ово се с том примедбом до обКег знања ставља, да Ке се први вашар сад о Великој Госпојини 15. (27) августа, а други о Митрову дну 26 октобра (7. новембра) ове године безнлатно држати, и да Ке први вашар од 12. до 15. (24—27.) августа, а други од 21—24. октобра. (2—5. новембра) трајати У Меленци 26 јуна (7 августа) 1871 Схеван Лончар, Јова Таназевић, бележник. местни начелннк.

ПРОДАМ МШИНА ГО НАЈБОЉИ ЕНГЛЕСЕИ И ДРУГИ ФАБРИКА од в. Ногп% & 111 ОгапЉаш, Јатен & Ггев. НотагЛ 111 1{<мП(>г<1. С1ау1от & 8с1гаШетгог*;ћ 1п ■ЛпкоГп. Мамсћ, Мом:п-«1Л Кше 1п Р1апо иш) Хусатоге. ПМпоп Тег. К<ааЈсп топ Л'ог«1 Атоег1ка, ВегпћагЛ Шсћтап т Ггак- К«1иаг«1 Кпћпе т . ЈозеГ Погепг 111 Почем је сезона за сејање различите ране сада приспела, то нарочито препоручујем поштованим економима машине за сејање, које су особито удешене за наш предео, а конструкција је тако зва гаретов-с-истем, с том разликом, прво. што сумного. лакше од поменути, тако, да са њоме два коња, који су и слабији, могу читав дан радити; друго. што су ове машине, које ја препоручујем, јевтиније, — јер гаретова стоји 490 ®ор., а ове само 320 ®ор.; штедња је у семепу 34 проц. Ко оваку машину купи, и са њом 60—70 ланаца посеје, тај је одма машину купио за оно семе, што је ова при сејању уштедила, а у будуКе остаје му 300 Фор. сваки пут од семена, што јеовапри сејању 60—70 ланаца уштедила. А осим тога морао је сваки опазити велику разлику, који је имао прилику видети, измеђ у оних усева, које је машина посејала и који су руком посејани, Из наведени разлога препоручујем сваком економу исту маши» ну за сејање као најпотребитију и уједно умолавам сваког, који би такову требао, да ми бар на 14 дана напред норучи, јер у Фабрици праве се од 15 до 13, 11 до 9 реди, тако, да се не може довољно од једне врсте у стоваришту држати, јер сенезнакоје врсте највише пролазе. Ја с моје стране препоручујем сваком од 13 реди. Уједно препоручујем свима и свакоме децималске кантарове из најбољих Фабрика. К. С. Бокшан, (1-3) Спецерајска трговина „код златног јагњета."

ВЛАСТНИК И ИЗДАВАЛАЦ: „ЗАДРУГА ЗА СРШОКТ НАРОДНУ ШТАМЛАРИЈУ". — УРВДНИК ПАНТА ПОПОВИБ. Српска народна задружна штаипарија у Новоме Саду 1871.