Glas naroda

! Ј Г 1 » Број 15. У НОБОМЕ САДУ, У БЕДЕЉУ 1. АВГУСТА 1871. Година I. ГЛАС НАРОДА. ЛИСТ ЗА НАРОДНЕ СТВАРИ, ИРИВРЕДУ, ИОУ«У И ЗАБАВУ.

,,Глас народа" 1 излазж сваке недеље на табаку. — Цена му је на годину 3 ф ., на пола године 1 ф . 50 новч.. на четир месеца 1 Фор. аустр. вред.

Ш1ТА БИ СА ИЗБ0Р0М ОАТРИЈАРХА? Познато је да је сабор у Карловцима закључио, да се о светом Панте.гији, а то ке рећи 27. јула, бира патријарх. Али св. Пантелија дође па и прође, а избора не би. А зашто ? Ево зашто. . Администратор патријаршије морао је јавити министарству маџарском, које га је с царем заједно наместило за администратора, шта је сабор наумио, и у суботу, 25. јула, стиже од маџарског министра Паулера злокобна књига, да се онда, ако сабор остане при том, да на уречени дан бира, тај избор неће потврдити, и то с тога, што овај сабор нема право да бира натријарха, а вели нема га поглавито за то. што он није сазван да бира патријарха, него да склопи устројство сабора, и по томе, ни они, што су га послали у Карловце, ни су му дали права, да то чини. Сабор се није могао на то освртати, јер он има потпуну власт да ради све оно, што држи да је народу од користи, а посао је саборски. Сабор српски имао је и до садаправа да бира патријарха. То је право одавна од царевине потврђено, и сад се њу не тиче, хоће ли народ данас или сутра бирати патријарха. Ту се царевина јако затрчала, кад и то хоће да одређује, и то још она царевина, оно министарство маџарско , које се хвали. како је дало слободу народима. К&сва је то слобода, кад ја не смем на својој њиви за коју ти порцију плаћам, сејати кад се мени најзгодније свиди, него морам од тебе искати милости. Још мало па ће се и дотле дотерати, да ће се српском сабору прописивати и шта ће кад јести. Министарство маџарско нема право пресуђивати, да ли могу посланаци на сабору бирати патријарха, јер посланици нису добили никакве власти од министарства, они су добили власт од свога" народа, од својих бирача, па ако народу није право да се патријарх сада бира, народ је могао рећи: нећу да се бира

Дописи се шиљу уредништву а претпдата и огласи администрацији „Гласа народа" у Нови Сад. — Огласи наплаЕују се: од редка оваких слова 0 нов, и 30 н. за жиг сваки пут.

и ту би се сабор добро промислио пре него што би против воље народне устао, али народ је чуо, да сабор хоће да бира патријарха, говорио је по својим листовима да он мисли, да не би згорег било то за после оставити, али ако је сабор тврдо наумио и држи да је заиста нужно снда, нека је Богом просто. И тако и би. Од народа, од ниједне општине не дође ни какво писмено, никакав глас, да се противи закључку саборском. али шта ћеш кад је сабор српски, кад је народ српскијош дете мало, па му дође тутор и заповеди: не ћеш то чинити, ја сам господар у твојој кући. Сабор се истина није хтео обазирати на то, шта маџарски министар поручује, јер сабор има само с царем да се разговара, и тако би у суботу одлучено, да се остане при томе, да се у уторак 27. јула патријарх изабере. Али у понедељак око једанаест часова пре по дне, стиже још страшнија бурунтија. Сам цар сад је проговорио. Министар Паулер јавља жицом администратору патријаршије ово : Његово Величанство одлучно затшведа , да се патријарх не бира. То је администратор сабору показао, али сабор је још и то дознао, да од цара има још и даља порука, а то је, да администратор онда, ако би сабор и против те заповести хтео да бира, одгоди сабор. Ту је дакле сила изашла на пут. Ту је дакле изашао од грла до пете оружан човек пред другог, који нема ништа у рукама, натегао пушку на овога и каже: макни се ако смеш. Сабор се дакле није смео маћи, али опет није своје право напустио, он се превио али се није дао прекрхати, сишао је силиспута, али је рекао: ја остајем при своме праву, па ако не данас а оно сутра. те је тако закључено да се избор одгоди а цару да се пошље писмено у коме се има обавестити о томе да су га министри маџарски навели, ако не баш на танак а оно илак на лед. и ка-