Glas naroda

150

1пто гфеђаЈпњи скупљач није заишао да покупи на даље претплату, он Не заиИи, ако је обичан немар, онда нам је жао. Та кад плаћамо лекару, који наму недељу дана једаред долази на годину дана по педесет Форината, зашто за онога, који нам је непрестано у кући, да не дамо 2 ФОр. Нужна јепоредживог лекара и књига, а особито у напрасним болестима, де док ти лекар дође, већ је доцкап. С тога препоручујемо „ДомаВег лекара" свакој куЕи српској, а нарочито молимо познанике његове Новосађане дага се сете. 18Г НА ЗНАЊЕ! 1»! Члановима српске уједињене омладине, омладинским дружинама и свима српским родољубима јавља се овим,' да је СРПСКИ ОМЛАДИНСКИ КАЛЕИДАР за преступну годину 1872. данас из штампе изишао, и да се може добити за сада у Новоме Саду: код годишњег одборауједињене омладине српске и у српској народној задружној штампарији. Дена му је 50 нов. а. вр. Још једанпут понављамо, да је овај календар у више хиљада истисака штампан и апелујемо на ревносне чланове омладине, да што веНма приону око растуривања истога по народу. У Новоме Саду 12. аугуста 1871. Омладински одпор.

Имам дедо за жтажпаве, под именом „ДОМАЕИ ЛЕКОВИ" то дело садржи у себи више стотина лекова против млогих болести, и то, има но 10—20 лежова и различих начина лечења против једне исте болести; а има и тајних лекова ту. Да би публика увидети могла ваљаност дела, којеКеповеИе бити, па због тога и скупље бити моратн, иаумио сам но жељи пријатеља мојих извадити из њега само једну болест и то најобичнију, за коју сваки насвету зна, а и најонаснију, јер нам је она млоги дични цветак, млогу лепу и голему надежду пре времена у гроб свалила и за себе у једпу књигу издати, то је несретна болест ЈЕКТИКА (ФТИСИС) У тој Ее књиги бити: Шта је јектика; ио чему се познаје она; по чему се познаје да је ве! развила се; како се развија иста и крај њен; па онда шта допртшоси, да се она појављује ире времена, како ће се човек сачувати уиапред од исте. — Узроци јектике и лечење против јектике. Ту сам најпре и најпре казао, шта говоре најславнији доктори, медецинари о лечењу против јектике, изложио сам и начине лечења њиовог; па онда сам наређао око двадесет домаВих лекова и пачина лечења. Ту књигу мислим издати и у препоруку оне жњиге, коју сам у ночетку споменуо. Уговорио сам и са штампаријом, и опа Ке за три иедеље дана, одданакадјој дело предам, са печатањем готова бити. А кад ће то бити — то одвиси од света српског, јер требају ми новци за штампарију. Молим дакле учиво свакога родољуба српског да се или сам претнлати на што више књига, или да се заузме својски око скупљања нретплатника,

Поглавито се обраКам на преосвећену гг. епископе архи-. мандрите, игумане, калућере. учитеље и браћу свећенике, на трговце и маЈсторе наше, да се по селима заузму, како Ке мц се у нодузеКу овом помоћи. Књига кошта 50 новчића; а ја обрнчем, да Еу особитога прпзрења имати на оног, који ме сад подпомогне, кад будем књигу „Домаћи Лекови" издавао, у ногледу цене њене. Новце нека изволи сваки мени у Срб. Итебеј рег РапЈапу ш Вапа^ послати. А докле књигу „Домаћи Лекови" не издам. може се сваки који нати од велике болести, падавице, немачки Шп&1еш1е КгапкћеИ,л атински ЕрИервЈа — обратити на мене с писмом и то рекомандованим, а ја ћу му одговорити и дан определити, кад ће ми доћи, да га сигурно и радикално излечпм. ЈГека тога последњега, никако никоме не шиљем. У Срб. Итеју 24-ог јулрја 1871. Паја Јанковић иарох.

0 Г Л А С И

О Б Ј А В А. Високо министарство земљеделија, трговине и обрта до ЗВ0 , лило је са милостивим решењем од 16. јула 1871. бр. 6212 , д а се овде у Меленци три годишња вашара и то: I. о Сретенију Господњсм 2. (14.) вебруара, II. о Великој Госпојнни 15. (27.) августа, III. о Митрову диу 26. октобра (7. новембра) сваке го дтпт а осим тога пак сваке суботе седашчна пијаца држати може Ово се с том примедбом до обћег зна.ња ставља, да ће се први вашар сад о Великој Гослојини 15. (27) августа, а другиоМитрову дну 26 октобра (7. новембра) ове године безилатнодржати, и да ће први вашар од 12. до 15. (24—27.) августа. а други од 21—24. октобра. (2—5. новембра) трајати У Меленци 26 јуна (7 августа) 1871 Стеван Лончар, Јова Таназевић, бележник. местни начелннк. ПРОјАЈА МШ1ИН1 13 НАЈБОЉЖ ЕНГЈГЕСЕЖ Ж ДРУГЖ ФАБРЖКА од В. Но1'пв1>у & 8опм 111 (<гаи11|аш, Јашек & ГгеД. Л оу ји Л 1п Не«И'ог <1 , €1ау4оп & 8с1тШелуогЉ јп Хлпко1п, Нагвсћ, Кипе ш РЈапо ип<Ј 8усатоге, Шшок Уег. $1аа1еп уоп Ж ог Л Атег1ка, ВегнћагсТ Е1с]и11ап 111 Рга§;, БЛпагЛ КШше ш Н'Ј!<еНи1Гј>', ЈошсГ Погеп/ ш %% !ен. Почем је сезопа за сејање различнте ране сада приспела, то нарочито препоручујем ноштованим економима машине за сејање, које су особито удешене за наш предео, а коиструкција је тако зва гаретов-систем, с том разликом, прво, што сумного лакше од номенути, тако, да са њоме два коња, који су и слабији, могу читав дан радити; друго, што су ове машине, које ја препоручујем, јевтиније, — јер гаретова стоји 490 Фор. , а ове само 320 вор.; штедња је у семеиу 34 проц. Ео оваку машину купи, и са њом 60—70 ланаца посеје, тај је одма машипу купио за оно семе, што је ова при сејању уштедила, а у будуће остаје му 300 Фор. сваки пут од семена, што јеовапри сејању 60—70 ланаца уштедила. А осим тога морао је сваки опазити велику раздику, који је имао прилику видети, између оних усева, кој 'е је машипа посејала и који су руком посејани. Из наведени разлога препоручујем сваком економу исту маши« ну за сејање као најпотребитију и уједно умолавам сваког, који би такову требао, да ми бар на 14 дана напред поручи, јер у Фабрици нраве се од 15 до 13, 11 до 9 реди, тако, дасенеможе довољно од једне врсте у стоваришту држати, јер сенезиакојв врсте највише пролазе. Ја с моје стране препоручујем сваком од 13 реди. Уједно препоручујем свима и свакоме децималске кантарове из најбољих вабрика. К. С. Бокшан, (2-3) Спецерајска трговина „код златног јагњета."

ВЛАСТНИК И ИЗДАВАЛАЦ: „ЗАДРУГА ЗА СРПСКУ НАРОДИУ ШТАМНАРИЈУ". — УРЕДНИК ПАНТА ПОПОВИВ. Српска вародна задружна штампарфа у Новоле Саду 1871. (I Цп1