Glas naroda

ГЛАСНАРОДЛ ЖТ ЗА НАРОДНЕ СТВАРИ, ПРИВРЕДУ, ПОУКУ И ЗАБАВУ.

Гзае народа" издази еваЕе недеље на табаку. — Цена му је на годнну 3 «ор„ на осам месеци 2 ®ор., на четир меседа 1 Фор. аустр. вредн. — Дошгсн се шиљу уредништву а претпдата и огдаси администрацији „Гласа народа" у Нови Сад. Огласи наплаЕују се од ретка оваких сдова 5 нов. и 30 новчиВа за жиг сваки пут.

БРОЈ1.

У Н0Б01Е САДУ, У НЕДЕЉУ 7, ЈАНУАРА 1873,

ГОДИНАШ.

ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ.

„а?здругз за народну штампарију" предала је „Г^ас нзрода" дружини сарадника листа на издаање ј год. 1873. јер према досадавем броју претУ шатнвка не може да издаје лист на штету. „Глае Еарода" је и даље остао својина задруге и излазнЕе у везиној штампарији. Дружина сарадннка листа прмила је издававе, само да бипросвети народатако користан лист и даље могао излазити, а хоБе ли лоПи взлазити, стоји до одзива самога народа. Повереаем те дружине примио сам се уређивања лста и порадиЕу уз сталну сарадњу: Др. р. Натошевића, ДрТ М. оовановића, Др. И. Буме:ића, сенат. М. Димитријевића, проФ. Влад. 1рсенијевића,проФ. Св. Савковићаи про$. Ал. Поповића и других наших квижевника,далист уде читаоница за народ, у којој ће народ нала]ити корисног знања и занимљиве забаве. Правац листу остаје дојакошњи — и прематоме Јоносиће „Глас Народа" чланке од општег интереса; значајне слике из сриске повеснице и повеснвце страног света; упознаваће нас са разним ерпским крајевима, разлагаћеустав и установе у земљама у којима живи наш народ; казиваће како треба поједини човек и народ да чува инегује своје здравље; како треба живети у српској кући и породици; какотреба гајити и васпитавати ср лску децу. 31ист 5е нас упознавати и са природом и казиваШ нам како се употребљују разне снаге •'јцто сууприроди; даваће корисне поуке из земљо]?адње, сточарства,воћарстваи шумарства. Жсто ће тако разлагати како треба да се напредује у појединим струкама заната и како да се доскаче туђој конкуренцији. Доносиће белешке о трговини и обрту. У ова корисна знања биће увек у подлиску листа ванимљивих приповедака, прича и песама.

Лист ће јављати и знатније догађе у јавном животу нашег народа и препоручиваће народу добре српске књиге. Као што човеково тело напредује здравом храном, тако се и душа развија корисним знањем и умењем Лист као што је „Глас народа" нуждан је свакој српској кући као Еомад насушног хлеба, и нема те српске Еуће, која га не би држага и читала, само да га знаде и познаје. Молимо све пријатеље народне просвете а наиме српске учитеље и свештенике да препоруче „Глас Марида- у свакој срнској кући, јер ће им наш лист највише помагати у њиховом племенитом послу, којим се труде, да свој народ просвете и унапреде. Уз то је „Глас Народа" најеФтинији српски лист, јер излази сваке недеље једанпут на целом табаку а стоји само I Фор. на 4 месеца, 2 Фор. на 8 месеци а 3 Фор. на целу годину. Претплата се шиље најудесније поштанском упутницом (Ро81-А1ше1вип§) на адресу: Администрацији „Гласа Народа" у Н. Сад. Постаралисмо се да разашиљање листа буде тачно и уредно. Још имамо да замолимо акцијонаре народне штампарије, који су досад добивали лист у име отплате камате на своје деонице, да сада, пошто друга дружина издаје лист, изволе претплатити на лист као и други претплатници. Надамо се да ово неће одрећи листу, који ће даљим излажењем користити и њиховој штампарији, а еоји би иначе, да га ова дружина није прихватила, по њиховој наредби морао престати да излази. Молимо сваког пријатеља листа да пожури с претплатом. Вересије нема у нас баш ни за лек. У Н. Саду 1-ог јан. 1873. Стеван В. ПоповиЂ, уреди. „Гласа Народа."