Glas naroda

ШС НАР0Д1 ЖТ ЗА ЕАРОДНЕ СТВШ, ШВРЕДУ, ПОУКУ И ЗАБАБУ.

„Глас народа" излази сваке недеље на табаку. — Цена му је на годину 3 Фор., на осам месеци 2 Фор., на четир месеца 1 Фор. аустр. вредн. — Дониси се шиљу уредништву а претнлата и огласи адмшнстрацији „Гласа народа" у Нови Сад. Огласи наплаћују ее од ретжа оваких слова 5 нов. и 30 иовчпИа за жш? сваки пут.

БРОЈ 5, У Н0В01Е САДУ, У НЕДЕЉУ 4. ФЕБРУАРА 1873. ГОДИНА III,

НАПШМ ЦРЕВЕНИМ ОИШТИНАРИМА. III. Која је најважнија установау дрквеној ошптини? Најважнија /станова у црквеној општини је црквена — скупштина. Но пре него што рекнемо, заштојецрквенаскупштина најважнвја установа, казаћемо коју о томе, шта је то установа, и шта је најважнија установа? Установа је оно, што се установи, што се нанрави. подигне. Установа је на прилику жупанијско Судство, суд, који људма парнице расправља, којн им судн. Угтанова је сеоско судство, сеоска кнежевина, сеоски кнез. којк мање ствари у селу пресурује. Установа је сеоска политичка општина, која бира кнеза и бележника, која бира, кметове, саветнике, сенаторе општинске. која води бригу о имању сеоском, општинском. Као што дакле зарад суђења и уподитичном животу имаде судских и политичких установа тако се у цркви праве, подижу црквене установе. Таква црквена установа, је и црквена скупштина. А која је установа, која ]е ствер најважнија? Најважнија је ова ствар, без које новек неможе бити, која му је најнужнија за живот, за опстанак. На телу је човечијем једна од најважнијих ствари глава. Одсеци му главу, престаје сместа живити. Мање важне су ствари други удови на прилику ноге. Одсеци човеку ногу. он још може живити. Па зашто је скупштина најважнија црквена, установа општинска? Зато јер је она представница црквене општине. Она има највише права и највише дужности да води бригу о цркви и школи и да се стара за потребе њихове. До ње стоји, какав ће јој бити председник и перово^а, какав 5е бити одбор и други органи, оруђа општинска. До ње стоји, како ће се ствари, које се тичу црквене општине, претресати и решавати, ко Ее се бирати за свештеника, учитеља, и тако даље. Што је у телу човечијем срце, то је у црквеној општини — скупштина. Као што срце у себе изцелог тела крв прима, па је опет у сво тело разашиље, тако у скупштину улазе чланови из целога места, а, из ње опет излазе сва ору^а, сви органи општински

сва решења, сви закључци општински, који су по целу општину корисни, спасоносни, као год оно крв, што се из срца по целом телу разлива, те га рани и крепи, те му живот и снагу даје. Каква је разлика међу црквеном општином и црквеном скупштином? Ми смо ту разлику већ у неколико обележили, али не ће бити с горбга, да је још потање означимо, како ће нам свима разумљива, како ће нам сасвим јасна бити. Разлика је та онака иста, каква је и меру народом и његовим сабором. Из целог народа бирају се људи. који ће да га засгупају, који ће да казују његове жеље, његову вољу, који ће да удешавају, како да се уреди школа и прква, како да се намире црквене и школске потребе, које се целог народа, целог овостраног Српства тичу. Ти од народа изабрани људи чине заступништво, сабор, скупштину народну. Као што цео народ бира своју скупштину, која цео народ заступа, која ради послове, што се целог народа тичу, која на прилику бира патријарха, који је целоме народу црквена глава тако и место једно, општина једна, бира своју мештанску скупштину, која заступа само оно место, од којега је изабрана, која се брине за црквене и школске потребе свога места, своје општине. Тај мегатански сабор, ту мештанску скупштину зову обично општином, али не би требало тако звати, јер општина је цело место, општину чине сви мештани, а скупштина је заступништво општинско, које заступа општину, које је избрано од мештана, од општине. Из свега овога, што до сад рекосмо, види се, да је скупштина највише одговорна за напредак или назадак општински. За то ми о њој толико и говоримо. Ми смо о њој с тога толико развели, што треба сваки. ком је иоле стало до наше цркве и школе, да људски сазна и увиди важност, права и дужности те најважније установе црквене, те да, ако је општинар, поради, да што одабранији, што бољи људи до^У У црквену скупштину, од које зависи судба цркве и школе, дакле целог места, целе општине.