Glas naroda

40

осдободе јаднога Та.тијанца муке и протумаче целу ствар. Некакав старац, што је пре Талијанца становао у тој истој соби, дрзкао је внше припитомљене зверади. Кад је умрво пустили су сву његову мезимчад на слободу, а велика совуљага, што је дуже времена нлашила Талијанца, била је ваљада жељна свога старога пристаништа, те је сваку ноК тамо долетада.

ба да створи и садаљост и ујемчи будућност. Воља му је снажиа, ревност будна али је сваки почетак тежак, јер се поверење нестиче тако лако. С погледа у своју будуБност омаче му се око и нехотице на Јелку али се трже, јер је се са њених лепих усана осипала читава химна богатству, раскошу и уживању, а живот је у њега борба. (Наставиће ее.)

Р А 3 Н 0. У бачкој дијецези имамо у новосадсском протоштјату 30 свештеника. 3 капелана-. 29 школа и у њима 36 учитеља; у сомборском протопијату 28 свешт. 2 капелана, 30 школа и у аима 38 учитеља; у бечејском протопијату 25 свешт. 5 капелана, 28 школа н у нлгаа 35 учитеља; у жабаљском протоппјату 21 свештен. 5 капелана. 22 школе и у н.има 24 учитеља, Свега има 119 свештеника, 109 школа и 133 учитеља. Кад узмемо број Срба у бачкој дијецезп на 123.300 душа онда долази 1 свештепик на 1036 душа, 1 школа па 1131 душу а 1 учитељ на 927 душаСрпски тамбураши. У Пежти свира сомборска тамбурашка банда ПијуковиКа по гостионицама а Пежтапци је <г>але да је врло вешта. У њојзи је 14 чланова сви у красном народпол оделу. ОстаКе још десет дана. у Пештп и свираКе и самом краљу. После иду по веКим европским вароптама а враКају се за бечку изложбу у Беч. У Пешти су се сложиле отмене богаташке, богате трговкиње и друге и госпође, да пду у машкаре што их дају у корист дечијег уточишта, сви у.једнаком простом и јеФтином оделу, јер веТЈ не могу да савладајугрданлуксуз. пгто је отео маха у жепском оделу. Од кад се у нас говорн да се забављамо тако, да после забаве не морамо јаукати. ал сдаба Фајда. Нема нико куражи да почне бивати паметнији у ношњи. У Сибињу је пре неколико дана у дворишту једнога ципедара летао жуКкасти лептир и стао је мајстору нараме.Пре три дана пак него што Ке се тај лептир појавити, био је најжешКи овогодишњи мраз. Доиста чудна прилика! Потпредседник американски отишао у новинаре. Кодфокс, потпредседник у северним американским државама, оставља своје место и одлази у новпиаре. а да уреТјује лист: „Њу.јоршку трибуну." То је до сада највеВа слава за новннарство. Кад друта глава највеКе републике на свету оставља свој тако важни положај, па одлазп у новинаре, тад се повипарство јавља као велика сила у правом смислу те речи. Ала би н. пр. пуцало у нас да се на једанпут прочује. како је некакав краљевиК постао уредником каквог политичног листа! Ади до тога не Ке дуго још доКи код нас у Европи! НоЂно страшило. Неки Талијанац у Паризу чуо је сваку ноК око два сахата после поноКи, да му нешто куца на прозору. Становао је у другом епрату с улице, на прозор му даклене могашедоКи нико, који дакле бес куца, ако не вештице. Из собе је већ више пута пазио из помрчине, шта то куца , али пикако да опази што. Једне ноКи остави прозор отворен, да види. хоКе ли га и тада узнемиривати утвора. У једап мах стресе се сав од страха у постељп: нешто зашушти и улети у собу, те се спусти њему у постељу. Ван себе од страха опазиојеу аветиње само два ватрена ока, и осетио је, да му је села на раме. Скочи из постеље п поче викати у помоК, а аветињаму једнако седи на рамену. На вику дођу слуге

0 Д Ј Е Ц И. * На пештанском сабору питао је један мађар посланик владу, којим правом носи Његов. Ведичанство као ауструјски цар назпв „велпки војвода војводства Србије", кад је тутитулу укинуо као угарски краљ. Влада му нијејошништа одговори.та. * Из Босне пишу, да Турци опет бесне над : нашом тамошњом браКом. Без суда п закона бацају људе.ји жепе у ронство, харају им имање, убпјају и муче пх свакојаким мукама. Тако су из села Чардачина отерали 8 куКа људииженауБијељину мучеКиих нечовечнпм мукама а женама нису дали да нонесу децу на сиси, него су оставпди ту децу да помруод глади. У Бијељипп разапели су двојицу од тог тужног робља у апсу. једногасу обесели, другога су сагореди ватром голе ноге до колена а једнога су на местоубили. У Зворнпку су побацали звона са цркве, по селима бесне горе него некадашње Дахије. А да су то турски ајдуци п лоповн ни по чуда, него те зудуме чине чиновници и судије, који би но закопу требали да бране народ од сваке напастп. _ * Др. Лаза Костић дошао је ономад с пештанском лаћо.м у Н. Сад, где су га свн прпјатељи радосно поздравиди. * Српски посланици на сабору у Пештн захтевају давдада даде сабору извештаја о радњи краљ. комесара бар. Мајтетењија идага ограничи на законити врховпи надзор. * Беседа у корист српском: нар. позоришту би!е сутра у новој позоришпој дворани, леп распоред беседе учиниКе, те Ке иосетиоци те беседе и уживати и нотпомоКи овај омиљени народни завод. . * Пакчево иште у владе да се подигне из пуковнија покојне границе папчевачка жупанија са седиштем у Панчеву. Многе општине потпомогле су ово праведно искање. * Чеси. Моравци и Словинци моле у хиљадама хиљадапотписа потпнсанпм молбеницпма Његов. Ведичанство цара, да не пристаје да се узакони нов изборпи ред задржавно веКе, јер бн бпо велика неправда за Славене и распирио бијошвеКма раздор међу народима у царевиии. КЉИЖБВНЕ ВЕСТИ. Изишла је I. свеска : СКУПЉЕНИХ ПРИПОВЕДАКА Б1АДАНА ђОРђЕВИМ у њојзи су приповетке: Пушчана зрна. Златан бич. Нобратимп. Хлсб н со. Нелера. Роса. Две жеље. Вукана. Књпга је 12 табака велика, а стоји 50 новч. Сад је баш изишла из штампе књига: ВЕЛИКИ ПЕТАР РУСКИ ЦАР и ЊЕГОВО ДОБА цена 60 новч. Обе ове књиге добијају се у Панчеву у Књшкарн браће Јовановића.

ВДАСННК „ЗАДРУГА ЗА ОРПСКУ НАРОДНУ ШТАМИАРИЈУ". — УРЕДННК: СТЕВАН В. НОПОВИ6.

Српска наролна задружна гатампарија у Новоме Саду 1873.