Glas naroda

ГЛАС НАРОДД ЖТ ЗА НАРОДНЕ СТВШ, ПРШДУ, ПОУКУ И ЗАБАВУ.

„Гаас народа" излази сваке недеље на табаку. — Цена агу је на годину 3 фор., на осам меседи 2 ®ор., на четир масеца 1 Фор. аустр. вредн. — Дониси се пшљу уредништву а претшгата н огдаси админнстрацији „Гласа народа" у Нови Сад. Огласи наилаЕују се од ретка оваких слова 5 нов. и 30 новчиЕа за жиг сваки пут.

БРОЈ 6. У Н0В01Е САДУ, У НЕДЕЉУИ. ФЕБРУАРА 1813. ГОДИНА III.

ОШПТЕЕОРИСНИ ЗАВОДЖ И ДРУШТВА. Под именом оиште корисних Завода и друштава има данас мноштво установа, што су људи тога ради смислили и завелн, да се народу што боље материјално и морално помогне. Тако су друштва и заводи за ширење просвете у народу, за списивање и издаваље корисних књига и листова, ошптинске читаонице и књижнице, разлвчите нове школе, као што су повторне и продужке, радионичке, ратарске, воБарске, вртарске, виноградске, сточарске, челарске, свиларске, занатлијске, и школе за женске радове; заводи и друштва за олакшање и тлептање животз, за заједнички набав свега што је потребно за живљење, за настану и окубење, за чистоЕу и улепшање места; заводи за тражење рада и заслуге; различите задруге занатлијске и кал$ене, и задруге за разумно газдовање и унапре$ење ратарства, виноградарства, воБарства, вртарства, челарства, свиларства, сточарства; завод општинских пастуха и бикова, општинских воЕњака и расадника, дудара, свилара и предионица; задруге за заједничку израду и продају својих израда, са изложбама и расписима награда; заједничко кециво хлеба, сушење воБ.а, прање рубља, набављање потребних алата и машина; задруге за увоЈјење нових начина привреде, за понрављање и састављање земаља уједно и за пречење њихова раскомадавања; различити заводии задруге за штедњу, за склапаље капитала и давање зајмова без одирања, за осигуриње од ватре и других непогода од помора и других невоља, за ме^усобно помагање, за гашење пожара; за извод бољих поштенијих млајрих, слугу и слушкиња, за исхрану и потпору сиротиње, за лечење болних, за сахрану мртвих, и многи други заводи и задруге, што их данас има у свију народа то више, што је који изображенији, и све више се замишља и заводи. Те заводеи друштва евоЕемоједнопоједноданаводимо, заједно с начинима, како се подижу, не би ли се подизали и у нас, јер нама су још нужнији. С тога смо и заостали иза других, што их немамо, и с тога западамо и пропадамо, а можемо се помоћи, пре и лакше него други, само ако хоЕемо.

ОписујуЕи ове заводе и задруге обраћамо се поглавито онима, који представљају свест народну, те у којих је руку напредак и срећа народа, ил' пропаст, па на којима је одговорност, а то су прво свештеници и учитељи. Они могу највише помоБи, да се народ отресе од невоље и да буде свестан, напредан, отличан, слободан, богат и све. Учитељи, а особито свештеници су у оном срећном положају, где имају непрестано прилику поучавати своје људе свему, што је корисно, лепо, племенито. Сваки може своју околину, ако није уважења свог сасвим проиграо,на свако добро склонити, и сваки особито користан завод и друштво завести; и баће зато свакоме вечита и најлепша успомена и благосиљање; а ми Вемо све оне честите и врсне свештенике и учитеље бележити, који се око овога заузимали буду, и нзносиБемо их свима на углед, нека још овде по речи пророковој сијају као сунца своме народу. I. Општинске читаонице. За образовање мла!)ег нараштаја има сад и код нас готово свуда подигнуте основне школе и дизаће их се све више и боље; а наредбама власти и настојавањем разумнијих људи у општинама ето ће се завести и повторне, ил продужне школе, да би се оно у основној школи отпочето образоване продужило, раширило и на боље развијало. Ал има данас завода и начина и за образовање старијих људи, међу којима, прво место заузимљу тако зване местне, ил опгатинске читаонице, касине, села рад јавног читања, где се науговореном месту и дане и часе покупе старији људи, па по један ко најбоље уме јасно чита, а други слушају оно читање корисних особито стручних листова и књига, ил предавања о корисним предметима, па онда се сви о ономе, што је читано ил предавано слободно разговарају. Ових јавних читаоннца има данас у свесних људи у сваком сеоцу, и где год су заведене, ту се на скоро показао на људима и местима неизмерно велики напредак у сваком погледу. У предмете за та заједничка јавна читања ил предавања и разговоре спадају ева она при набра-