Glas naroda

157

бној згради (за сад у згради нар. музеума) те одпочну радњу, Заступничкакућа пре свега оверовљује своје чланове т. ј. развиди дали су избори учињени и текли законитим путем. За тим се бирају председници, перово^е и часници; склапају сеодбори, одељци, који важња питања изаконске предлоге најпренаособпретресу и тек за тим долази то пред претставничку куВу ради посаветовања. Законске предлоге подноси обично министарство; но и представничка кућаможе наложити да министарство за извесно време поднесе ове ил оне законске предлоге. И поједини посланици могу подносити законске предлоге. Ако је представничка кућа усвојила који законски предлог, шаље га горњој кући, где се опет у претрес узме. Ако горња кућа у нечем измене законски предлог представн. куће, онда се такав измењен законски предлог шаље натраг заступн. кући, која га изнова претреса. Само се они законски предлози морају подносити краљу на потвр^ење, које су обе куће у споразуму усвојиле. Такав заједнички усвојен предлог одлази од сабора путем министарства краљу на потврду. Закон се краљевским потписом иподписом председника мнистра враћа преко истог сабору, где се прочита, обнародује и у законској збирци обзнани и у верном препису свим судским вдастима разашље. Краљ има право да врати сабору неиотврђен законзки предлог. Сабору могу подносити молбе и поједини и друштва, али увек преко ког зем. заступника, саме се молбенице и поднесци приказују од председника представн. куће. На те молбенице доноси земаљски сабор закључке. ШТА ВАЉА КОВАНЏЖГА С ДРОЛЕћА ДА РАДИ. Има кованџија, који мисле, што више кошница и ројева, то ће се и више меда набрати, а не питају, колики је рој у кошница. Онако их њихово неразборито газдовање и омахне мало да не сваке године. Умешне кованџије баш сасма противно веле, даједна јака кошница више вреди, него две слабе, па за то свакоме препоручују, да слабе ројеве с пролећа ту!;ицама оснаже. Да се слаб рој оснажи доста је Фунта чела, јер у Фунту иде од прилике 5300 чела.*) Да се рој не губи, ево и ово је лек. Треба само матичњаке исећи или уништити, а матичњаке сваки кованџија лако позна. Већ у месецу мају опази се у кошницама нов подсад, па ако је рој здрав, а оно ће челе лепа топла дана заједнички као на неки теФерич, и весело се играјући јаче зује, но обично. Тог дана ваља кованџија своје пчеле добро да мотри, по што се тада најлакше може опазити, да ли се рој обезматичио или + ) На великии кованлуцима, где че.те и продају, стаје Фунта чела нека 3 талира, од прилике 5 Фор. 50 нов.

је матица још у жнвоту. Ако се пчеле на брзо неврате у своју кошницу, паче се до под сам мркли мрак узмухају, па по кошници и око ње завијајући обдећу, онда ]е матице нестало, и рој се обично разроји, јер је сад тешко матицу му наћи. Тадар ваља још разгледати, да ли у чела имаде још меда, јер им меда у то доба требује више, но и када, да њим хране уљеве. Кад које уљишге не има доста меда за храну уљевима, онда ваља из пуних уљишта додати меда у у празнике јер ће се иначе кошница ометиљати. Ако су кошнице све саме празнице, ваља челе хранити шећером. Скува се Фунга шећера у четвртини (кварту) воде, па се то даје челама, али им се та храна као и свака друга течна храна, може давати само вечером, ако им се а об дан даје, оне се измету у правезерове, па прождиру где год шта дочепају. Са таког храњења изроди се читав рат ме^У ројевима: ту^ице навале јатомицеукошницу, разграбе сву готовину из кошнице и убију матицу. Највећма уди челарству и сатарује читаве ројеве то, кад се из дубеница вади читаво саће, јер тим се потамане многи матичњаци, у којима се матица роји и у које скупља мед. Кад се ројеви роје, рука кованџијина вазда ваља да им је помоћница. Оне јаднице морају и својим уљевима да саграде окца и да се саме за себе састарају, да им Еошнице не буду празне, кад »завеје ћорава Ан$едцја", Ако дочекају, да стане „свети Тома терати планинке дома", а у кошници нема смока, тешко ће која јадница дочекати пролеће. Кованџија у то доба ваља ово да ради. Што је у кошницама одвише меда и сувише старе воштине, то све ваља да повади; челама треба с пролећа да помогне очистити кошнице: зидове на кошници, лето, пбд у кошници, — целу кошницу ваља лепо даочисти; иначе саме челе морају то радити, а то је за њих и тешко и губе доста времена око тога. Хоћеликоји кованџија послушати ове савете? Ја бих се веома радовао. (По немачком.) —цки.

ТРГОВИНА И ОБРТНОСТ. - У Н. Саду 16-ог маја. Ово необично време утиче неповољно на рђох ободеле усеве. До скоро се надасмо доброј жетви у житу али ова хладна киша шкоди много и акотако устраје, неЕе бити ни половне жетве. Аво наступитонло и лено време, још икоје како, ади ако овако остане здо и наопако. У Бачкој и у Банату су опет многеземље под водом. Због овог временане ће се моЕи ни репида урадити, те Ке и ту много пропасти. Вода у 1'иси и у Дунаву расте непрестано. Житна радња. И на извањским пијацама распростиру се по усеве неповољни гдасови те цене скачу. На пештанској нијаци слабо се довози, прошленедеље прометнутоје 60-70.000 цената Као цене бедежимо крајем прошле недеље: Шеница 87«, по 8 ф * 10-25 н., 86«. 7 ф . 85 — 8*. 5 н., 85«. 7 ф. 75-8 ф „ 84«. 7 ф . 60 н-85 н, 83«. 7 ф . 50-70 н., 82«. 7 ф . 35-55 н.. 81«. 7 ч. 10-30 н<