Glas naroda

АРОДА

ЛИИ ЗА НАРОДЕЕ СТБАРИ, ПРИВРЕДУ, ПОУКУ И ЗАБАБУ.

. Глас народа" издази сваке недеље на табаку. — Цена му 5в на годину 3 «ор„ на осам месеци 2 ®ор., на четир месеца 1 Фор. аустр. вредн. — Дописи се шиљу уреднижтву а претшгата и огласи адзшш страцијп ^Гласа народа - у Нови Сад. Огласи нанлаКују ее од ретка оваких сдова 5 нов. и 30 новчжћа за жиг сваки пут.

БРОЈ 22.

У Н0В01Е САДУ. У НЕДЕЉУ 3. ЈУНА 1873.

0 РАЗУМНОМ ЖЖВОТУ. I. Шта је вегетаријанизам ? 1. Сваки човек треба да се држи у животу неких начела, неких правила и да по љина свој живот удешава. Начела су само она добра, који се слажу с здравим разумом. Човек ваља само оно да ради, о чему га разум његов увери да је добро; он не треба ни у што да слепо верује. Такав човек, који разумно живи, може напредовати, усавршавати се; који пак слепо верује, тај Ее остати увек на истоме ступњу,; неЕе се с места макнути. г. Да којега начела ваља да се човек држи ужи-, воту? Он ваља да се држи овога начела: да живи онако како његова природа захтева. Човек Ее оамо онда ваљано живети, ако природу у оиште и своју I посебну природуупозна, пл зко се, када се увери очему ! да је истинз, по томе и владао буде. Разумно живи онај, који на. себе иази док је здрав. који се влада по правилима науке о здрављу, ане о болестим а. Ову науку треба сваки да зна а не само лекари, научњаци, болесници и т. д. Она нас нзјбоље чува од болеети и баш је за болеснике нужна. Она треба да нам пре^е у обичај. тако д° се увек по њојвладамо. Само природа лечи. Човек може само потпомагати природу. Вегетаријанизам учи, да се треба враБати природи, да се и лекари у болести треба к њој да врну, где је то,.разуме се, можно. 3. Кад кажемо да се ваља природи враћати, да треба природно живети, то не треба узети, као да се ваља слепо за природом поводити: то само кажу незналице или они, који нас исмевају. Природа се људска даје усавршавати али само на свој начин. Као гато је оно разумно, што је удешено по законима разума, тако је оно природно, што одговара законима људске природе, што је нормално. Вештина разумног живота или вегетаријанизам је свесно извршавање свију оних правила по којима ваља да човек живи. Вегетаријанизам постала је од римске речи уе^еШз (вегетус) ато се рекло заонога, који је телом и духом здрав, бистар, снажан.

4. Овако свесно, по законима своје ро^ене природе треба да живи човек у свачему, не само у јелу и пиЕу. Јер ма како људи мислили о природи људској, то се ипак сви у томе слажу, да тело и душауврло тесном ме^усобном одношају стоје. Даклеи онај,који није уверен о томе, да у човеку има само једно биБе, ипак Ее морати допустити да има животних правила (дијететике) о телесном и душевном животу. Науку, која нас обучава о овом животу, зовемо ми вегетаријанизам. 5. Овој разумној вештини живљена противанје данашњи начин живљења, особито дијететика телеског живота. уране и одржавања. У погледу хране и одржавања сви се утоме слажу, да треба бити умерен у множини средстава што хране и одржавају (квантитативна умереност) али не у томене слажу каква средства да се употребљују (квалитативна умереност.) Упознавање природе ( физијолођија) захтева уздржавање од животинског јела, особито од убијене животиње; тако исто уздржавање од опијајуЕих и отровних ствари, н. пр.шпиритуоза: вина, пива, ракије итд.; зачина лекарских и других отрова. Да би се човек одржао и развио, ваљада очврсне и да савлађује телесне нагоне. Вештина природног живота учи нас веџбањем тела и неговањем коже врши ти правила живљења, и помаженам да савлађујемо сполне нагоне, као у општеда влада здрав дух у здравом телу. 6. Може се дакле казата: вегетеријанизам је вештина здравога и разумног људског живота, извори цвегање индивидуалног (иојединачког) и друштвеног спасења. Ма каквих побуда испрва поједини имао : ко се труди да у овом правцу и смислу свој живот удеси, тај је с нама, јер он Ее осеЕати у себи дужност, да овим путем с нама даље тежи, ма се колико разликовади у споредним стварима. Пре свега ваља знати, да једење живогиња веЕ од хиљаду година важи као повод свом другом погрешном мишљењу у овој ствари. 6. Сад Еемо да набројимо начела, којихее вегетаријанци у своме животу држе, да рекнемо, како она живе.