Glas naroda

ГЛАС НАРОДА. ЛИСТ ЗА НАРОЛНЕ СТВШ, ПРИВРЕДУ, ПОУКУ И ЗАБАВУ.

„Гаас народа" излази сваке недеље на табаку. — Дена му јв на годину 3 «ор„ на осам месеци 2 Фор., на четир иесеца 1 «ор. аустр. вредн. — Дописи се шиљу уредништву а претпдата и огласи аджинистрацији „Гдаса народа" у Нови Сад. Огласи наплаКују се од ретка оваких слова 5 нов. и 30 новчиЕа за жиг сваки пут.

БРОЈ 25. У НОВОМЕ САДУ, У НЕДЕЉУ 24. ЈУНА 1873. ГОДИНА III.

0 РАЗУМНОМ ЖЖВОТУ. (Свршетак.) На свршетсу још имамо само то да споменемо, да у Немачкој има друштво „ва природно живљење." То друштво има свој устав, у коме је одређено, шта све мора чинити онај, који као члан у то друштво ступи. Овај устав има више парагра^а. НараграФ, то Бе реБи као неки одељак. ПараграФ се пише овом белегом §. Кад тако тај знак стоји, то нека читалац зна, да је то парагра®. Таких параграФа има устав немачког друштва за „природно живљење" седам, и то: §, 1. Чланови овога друштва хоће дл разумно и природно живе, те да буду здрави да им у свачему ттЈјцо буле; а владаВе се онако, како их учи искуство, наука и она правила којавегетариЈанизам прописује. §. 2. Друштво Ее ово само тако постиИи оно, за чим иде, ако прво: Сваки члан његов другима за пример буде. Сваки нека сам на себе пази, савест нека му је еудија, да ли се разумно или неразумно влада, друге власти нема да на њега пази; друго: Нека се сваки члан труди да искуством и науком допринесе, да се овај истинити и разумни начин живота што даље рашири; т р е В е: Нека набавља и растурује листове и књиге, које о томе пишу; четврто: Нека склапа поместна друштва, нека сазива зборове, нека држи поучна предавања. §. 3. Члан овога друштва је онај, који се упише у њега обвезујуЕи се, да Ее савесно разумну науку живљења, вегетаријанизам ширити. §. 4. Друштвене послове обавља одбор у ком су три члана: председник, перово|>а и благајник, које сваке године скупштина гласањем бира. Ако који од ове тројце, пре него што година истече, из друштва иза^е, то остали изаберу заменика му. §. 5. Сваки члан плаЕа годишњи прилог, какав он хоБе. Одбор даје сваке године рачуне о новду. §. 6. Сваке године држн се главна скупштина друштва. Где, кад и којега дана се она држи, одре§ује одбор, и бар четир недеље у напреду друштвеном месту члановима на знање даје. Предлози за скуп-

штину морају се одбору четрнаеет дана пре скупштине писмено поднети. Ако се предлози доцније поднесу, само Ее се онда у претрес узети, ако то буде време допустило. §. 7. Чланом друштва престаје бити, ко то писмено друштву на знање даде. Тај не може новце, које уложио, натраг искати.*) С. + Пр.

СЛИКЕ ИЗ ПРИРОДЕ. 5. Плаветнило неба. Држимо да неЕе бити од штете, ако вам садшто ио небу прозборимо. Дакле кад би га ви, на прилику, само по спољњем његовом облику гледали, да боме 1да би вам изгледадо као шнрок, дубоко илав евод. како је раскошно прекрилио земну површину, рекли бисмо наликна оно небо, што га сликари сликају на платну и иначе. Па ипак неЕе нам требати много труда, и ми Еемо се убедити, да небо ама баш никако није плави свод, на коме су звезде приковане као вечито светли жишци. Ваља само да се сетите, да су звезде — горостасна тела, која су тако реБи ванприродно далеко од нас, да се оне креЕу у просторији готово пустој, празној или напуњеној лаком материјом етиром. Није тешко доказати, да нам се небо чини плаво с тога, што је наша атмосФера непотпуно прозрачна. Кад би смо се могли да издижемо постепено са земље, онда у колико би се издизади одње, утолико би ваздух бивао све ређи и ређи, и напокон постао би веЕ тако редак, да просто на просто неби могли дисати, — најзад би га са свим не стадо и ми би се наЈедаред нашли у чистом етиру. Шта мислите, на прилику, за што жива пада у барометру све то ниже, у кодико се више пењемо на какав брег? На то је врдо лако одговорити. За то, што ваздух постаје све то ређи и ре!)и, атмосФера постаје лакша; ме^утим у исто доба видимо како нам плаветнило неба изгледа све блеђе. 0 свему овоме што доселе рекосмо

* Ми примисио ове чланке у лист, премда је ово још н о в о и у науци не решено питање. Наши сарадници који су лекари расветлиће ово питање са свога гледишта. Уред.