Glas naroda

216

издавање .библиотеке за народ." Сваке, или сваке друге године излазићо по једна свешчица понуларног садржаја, те Ие тако разборитк и родољубиБИ син Босне некад поносне а садтужне, који се у бољим нриликама својим поштеним радом и трудом помагао, своме. у умној храни оскудном народу дада,на.пр. за четврт века. најмање 10 до 15 корисних делаца. Славаму! „Имао се рад шта и родити"! (Грозни случај на Дунаву.) у прошду суботу било је велшго. отмено друштво из Петроварадина. понајвише официрииз Алеманове регименте. са својим породицама. укаменичкој башти. где су се веселили. ВраЕајуКи се у вече куКи пођу, у 3 чамца Дунавом. Два од ових пристану уз обалу код пиваре, и друштво здраво и мирно иза!)е на суво. ТреНи чамац спусти се пиз воду и пође да пристане уз новосадску обалу. код капелице. где обиччо чампи пристају. Али се опет предомисле и стане се спуштати низ Дунаво. да. прође изпод Купрпје. теда ииже ове уз обалу стане. Еада до!је до НунриЈе. а то је било око 10 сати, ударн поребарке о један понтон. иврне се и изручи 25 особа у плаховите вале дунавске. Може се мислити какав је сад тЈризор настао! .. .Тедан чамац је истина дошао у помоК. те је неке избавио. Неки су се сами пливањем спасли. Ати 8 «соба нрогута Дунаво. МеВу тима су 2 официра. капет. Ванер и још 1едан. 2 официрке. од којих 1'е једна жена капе". робаја 2 госпоКице. Керке поткуповника бониперта. и 2 момка. Два оФицира ко)а се удавише. беху се прво спасли али .један од њих капетан Ванер. кад изаре. па види да му нема жене. збаци сасебе сабљу и капу. па опет скочи у Дунаво. да покугаа жену да спасе. али се у овај мах и он удавп. Други официр био је од питонера, корманио је чамцем и узрок л'е тако реГЈтт делој несреЋи. Еада се спасе и увери да се многи још даве. или да су се веТГ удавили, скочи он на ново у Дунаво. неки неки веле. да ако му можно буде. кога спасе. и неки опет каж^ из очајања итпиже савести. што је толику песреИу проузроковао. До данас су већ све утопљенике похватали које близо Варадина које пак иза Кар.жоваца те их на брзу руку саранише.

ШТА БЖВА ТТО СВЕТУ. Српска прав. 'цркв. општина у Пешти одредила је да пошље нредставку и молбу на угарску владу, да нотврди нов начинизбора. ида сазовенаш српски народни сабор рад избора патријарха и мптрополита. — Слава јој! — Фејим Ефенција. који је хрттаКане мучио по Босни утежао је из старе Градишке да га неби сустигла казањ, кад стане једап одбор истраживати. узрок зашто хришКапи бе г ају из Босне. — То .је кукавичко зликовачко јунаштво! У Новом Саду до.јавила се кодера. До сада је умрло тек неколико њих, међу њимачестити занатлија Ј. ВучетиК. отац варошког вел. бележпика, дра Илије ВучетиКа. Био јеиварошки иредставник а у свом друштву поштовап. Пре њега умрг.о је и мали ученик срн. задружнештампарије Миливој МарковиК у својој 13 години. Нека им је дака земљина црна! Никола кнез јуначке Прпе Горе, пошао је да пропутује земљу црногорску. — Неки Хрватски „младенци" разаслали суписмо штампано које је управљено на проф. вел. школе у Загребу Петра МатковиКа, у ком му замерајушто је у својој најновлјој књизи о становницима Хрватске, рекао да у Хрватс кој има и Срба итд. На крају писма протестирају (слободно !) против тога „ради" будуКности народне и пред целим светом „јавно и свечано изјављују.да у дадекнх м е ђ ах хр ват ске д р жа ве незнају иноги до накода хрватскога". — Данамнпје смешио, могли би се ж жалнти!

ВДАОНИК »34ДР7ГА ЗА ОРПСКТ НАРОДНТ

— У златноме Прагу одржана је ових дана светковина чешког списитеља Јунгмана. На ту светковину искупио сесилан словенски свет са свих крајева. И наша „Матица Српска" у Новом Саду послала је заступника свог. Највеће одушевлење произвео је чувени чешки родољуб Рпгер са својом беседом, коју је изводио кад се ударао оундамент споменика Јунманова. Кажу да надалеко нема така говорника као што је Ригер. — При сјајноме обеду тога дана, било је мпого родољубивих наздравица а у вече се приказивао у чешком народном позоришту народни комад од другог чепи>ог списатеља. Ми из свег срца кличемо братинском чешком народу: слава Јунгману и народу којп га имаде!"

књижевноот. Сад је баш изашла из штампе књига: ПЕСМЕ БРАНКА РАДИЧЕМ. IV. издање.' Бранкове песме нознате су довољно у народу нашем ; три издања која су до сада света угледала сведоче да је Бранко постао љубимац свакога српског читаоца. И та околност што су сва три издања расначана (прва два у Аустрији а треКе у Србији,) те се од зимус тешко могла добити та књига, принудила нас је да се латпмо посла око четвртог издања, како не би садањс нараштај без Бранка остати морао. Мн се уздамо у српску омладину којој су бранкове песме и посвеКене, да Ке и ово четврто издање онако дочекати, како је и прошла три издања дочекала. Цена је књизи (у којој су све три књиге песама) 80 н. а на сваких 10 примерака иде 1 на дар. Наручбине се лзвшпуту с платсм у наточ (рег Иасћпаћте.) У Србији се добија у главној књижари и у књижари В ВаложиКа у Београду. У Панчеву о Видову дну 1873. Књижара браћо Јовановића.

И С П Р А В А К. У прошлом броју подкрала се грдна једна погрешка у подлистку. На име: прн крају тога чланка у подлистку требада стојн овако: „кад говориш о Богу и његовим својствима"ит. д место: кад говориш о балу н т. д. 0 Г Л А С.

!!! НЕДАЈТЕ СЕ ВАРАГИ !!! Неки Швајцерац и Вечлија иуду непрестано неку дечећу маст за уквару (киле)по 3. ф . 50. и. теглицу, ито брез поштариие али они сами пишу да 2—3 и 4 теглице само онда помажу кад се од њи купии нодпасач за 8 —12 ф . дакле само подпасач помзже? и тај би кошто 20—22 ф . а код Диглера имаде још бољи па еамо 4 Фор. однајбоље врсте, .Фине Рукавице само 1 ф. 10. код 2—3 Аугуста Циглера.

". — треднпк : Стеван В. ЈЕо^овић.

Срмска вародва задрувна штатвпармја у Новоие Саду