Glas naroda

Док је девовала будна је сањала, како Бе дарски да ложиви као млада госпа, а живот јој је био мирна, тиха река. Та и муж јој воли да види, како Је она чила и весела, како јој се сви диве, кад је погледе окиВену и урешену. Морала се журитида се буче за „беседу." Није имала каде да потражи свога Ранка, доиста није имала каде ва своје јединче! Једва што је имала каде да викне својој куварици, да јој мало помогне при облачењу. Ранка је дадиља одвела у ону малу тесну собицу из авлије — што се зваше „његова соба." Чудан је свет! Најлепше и најздравије одаје застире Еилимовима и диванима као чисте собе за ту!ре људе, за посете; а сам се мучи и станује у најтешњој и најмрачнијој одаји, где не може нико да станује,ту скркља својудецу,та за децујеиту добро! Ранконијехтеода попије за вечеру своје млеко. Дадиља јеималамуке с њиме докга је полак намамила, нолах натераланато, биоје неучтив, упоран и самовољан — слика и прилика материних маза, којима свако попушта да буде нањихову. на место да их скрха и сломије, те да будеонако као што ваља. Ала је дивно изгледала млада госпа у белој свиленој хаљина. Еосу је накитила свежим ружама, а усне јој се смегае милокрвно, задовољна је, јер јој и огледало каже да је лепа, да је дражесна. Таман 1е била готова, кад јој је муж дошао по њу. Укииио је очи у њу, па се све топи одмилине, какомујежена дивна. Еола чекајуна улицииона му се маша руцида полазе. На мах застаде, ведро чело натушти таван облачак, „Шта ти је злато моје" — упита је муж. — Нигата, ништа — нешто сам се сетила — рече госпа осмешкујуЕи се. — Та знаш да је Ранко чудан светац. тек му штогод звекне у ламет. — Хајде да му рекнемо.лаку ноБ! — Ранко спава — рече дадиља кад родитељи уђоше у собу. По соби стоје разбачене играчке, на столу је пола празна здеља млека, Ранкова вечера. Дадиља је сановно жмирала у накинЈурену госпу, када она првђе постељи свога јединчета. Родитељи се нагоше над својим љубимцем. Како је љубак и мио и кад спава. Мати му спусти за часак киту цвеБа на постељу и загледа се у детиње обрашчиће. Како су се зажарили, чисто пламте и гору. — А што је тако рано лег'о, отојч' немадохкаде да му речем лаку ноЕ. — Био је уморан, милостива, па је нешто зловољан, чудноми кашље, недопада ми сетај кашаљ, заспао је на столици. — Мати се наже над Ранком и пољуби га у врело чело, па у румена уста а коса јој се осу по белим јастуцима.

— Хајде жено задоцнићемо — рече јој мужидодаде јој цвеБе лепезу. Још за часак, па је опет све било мирно и тихо у маленој детињој изби, по зраку се лелујао тежак и загушљив мирис од материног цвеБа и парФема. На постељу се скрунило неколико листиЕа, а Ранко ;е епавао, па се час по немирно праЕакао, кашљао је и бунцао је у сну. Стара даја сунула је у жижак кзпцу воде, даје једва светломрцао, пружила се на банакблизу пеЕке, па је туде дремала, пре негошто Бесе свуБи илеБи. Ранко је спавао, мајка га је пољубила, дајигаје оставила,а отишла је да се вије на игранци. Светила су светлела, цвеЕејемирисало ивенуло је у загушном зраку, све су се очи зажариле од игре и уживања, ноЕ је пролазила као тренутак. (Свршиће се.)

ШТА БИВА ПО СВЕТУ. — Јуте је отпутовао и секретар враљевскога комесараХубера горе. Чујемо да Пе скоро изиНи у званичнил новинама извештај комесаров, потврда устројства и других израдасаборских, да Ее про®есори бити повраЕени на своја места итд. — Скупштина словенских педагога у Бечуотворена јесвечано у уторник 14 (26) овог меседа. Велико је учествовање и одушевљење скупштинара. којих је дошло до 200, са свих словенских сграна. — Хрватскисабор отворио је председник МажураниК 13(25) августа, у својој беседити нада се: да Ее основа погодбе бити примљена и да Ке се прегледати прорачутги за 1873 и 74. ? Свилајинцу (у СрбијиЈ је основана Српска нодунавска банка. — Срски министар Финанција Панта ЈовановиК, дао је оставку и стављеп је у пеисију, 11»ега заступа министар правде М. ЛазаревиЕ. — Кнез Милан примљен је лепо у Бечу. — Бечке новине јављају, да је немачки цар Виљем, дајуЕи ручак на дан рођења аустро-угарскога цара и краља, и.змеђу осталих гостију у кунатилу Гастајиу, позвао на част ипреузвишенога владику српског Арсенпја СтојковиЕа. — У Новом Саду 16 августа састали су се учитељисреза Спротопопијата) новосадског и установише се као срнски учитељски збор, изабравши себиза председника А. МихаиловиЕа овд. учитеља, а за перовођу Косту Шијачког учитеља футош ког. Договарали су се како да се изведу најновије школскенаредбе. Исход н.ихова саветовања поднеЕе на унотребу школском одбору епархије бачке. КМЖЕВНОСТ.

НАЈНОВИЈЕ ШКОЛСКЕ УРЕДБЕ, које су издане од висок. школ. савета за све срннар. гаколе, — могу ее добити и наручити еом 3 д по 15 нов. а на више са уобичајеним рабатом, у Срп. нар, задруж. штаипарији у Новоме Саду.

ВЛАОНИ5 „ЗАДРУГА 8А ОРПОКУ НАРОДНУ ШТАМ ПАРИЈУ". — трвдник : Ствван В. Поповиђ.

Српска народва задружва штаипарија у Новове Саду 1873.