Glas naroda

ГЛАС НАРОДА. ЛИСТ ЗА НАРОДНЕ СТВШ, ПРИБРЕДУ, ПОУКУ И ЗАБАВУ.

„Гмс народа" издази сваке недељв на табаку. — Цена згу ;е на годину 3 «ор„ на осаж меседи 2 Фор., на четир меседа 1 #ор. аустр. вредн. — Дошси се пшљу уредништву а претллата и огдаси админкстрацији „Гласа народа" у Нови Сад. Огласи наплаћују се од ретЕа оваких слова 5 нов. и 30 новчића за жиг сваки лут.

БРОЈ 47. У НОВОМЕ САДУ. У НЕДЕЉУ 24. Н0ВЕ1БРА 1873. ГОДИНА III.

ВАСШТАЊЕ САМОГА СЕБЕ. I. Сваки се човек двојако васпитава, првога васпитавају други старији од љега и љегово искуство у животу а друго. што је још важније,човекваспи1ава сам себе. Човек се васпитава када се скроз и кроз сав као што јеобразује, а то ЕереБи када развијесвојеумне моралне и телесне моВи и дарове.Ум, дуганоститело то је у човеку тројство у јединству, то су удови целине му, који узајмично утичу једно на друго. Ове три стране људске природе морају се свака за се и све три у најтешњој свези по својој прароди неговати и истађи, ако хоБемо, да се развије и образује сав човек. Развиј човеку само тело то Вешначинити од љега снажног дива али Ее остати дивљак; развиј човеку само моралне особине, то ћеш добити одањ претераног занешењака или суианутог човека а развијај му само умне моћи, то ћеш га начинити учењаком без срца, који када му се дадеприлика, може да постане најгори зликовац. Стари Грци и Римљани много су полагали наразвитак телесне снаге они су говорили: „Самоу здравомтелу може да буде здрав дух;« то јебило највише начело у њиховом васпитаљу. Ми се често дивимо старим Грцима као неким полубоговима а то је отуда, штоје у љих било напоредо развијено итело и дух, па кад видимо с једне стране, да су у њих дватиле науке и вештине, опажамо да }е у њих било и јунаштва и срчаности. Грци су врло добро знали, да када је човек чио и срчан телом, да је ондаснажан, весео, раден, сталан духом. Они суишлизатим, да ии је и тело и дух скдадно развијен. Стари Грци имали су извесна места, а звали сј их ђимназијам&,где је им мушка иженска младежгола нага челичила хрвањем, трчањем, скоком, хитцем и песничањем своје тело. У извесно време приреривали су они велике народнеигре, где су се искупљали са свију крајева, па су се ту надметали у телесној и умној снази. Од тих игара биле су најславније олимпијске игре.

Што су Грци радили то радеданас свинапредни народи негујући |шмнастику. Ова вештина не само да челичи тело, него крепи и дух, будећи народну свест и понос. ПитаЈте Чехе шта им вреде њихова „„соколска друштва". Свако васпитање треба да почне неговањемздравља, челичењем тела, јер тело је кућа у којој живи душа, оно је ору^е душино па ако то ору$е ништа не вреди, како ћемо се моћинадати да ће дух с успехом хрлити унапред? Видели смо да је ђимнастисање једно важно средство, које снажи и челичи тело; ђимнастисање развија све мишиће и удове тела систематски, оно чини те тело отврдне према сваком спољном утицају, али оно буди уједно у човеку најплеменитије врлине те човек постане сжроман, срчан, поуздан, љуби свој народ и с воју домовину. Али и ђимнастисање само онда развија тело, када се ван ђимнастике живи просто и умерено. Еад погледамо наш народ, уверићемо се, да је наш свет тамо најснажнији и најразвијенији, где живи просто и природно ма и само с тога, што, је сиромашан. Узмимо те упоредимо само Личана, Далматинца, Херцеговца и Црногорцаса нашим варошанима па ћемо одмах опазити грдну р. злику. Нашистари живели-су скромно и просто али онако и јесу топузом и буздованом млатали, да су противиицима све попуцкивала кршна ребра. Данас више нема онога скока јуначкога, ни онога метања камена с рамена, али на место тога има силесија ерлавих ногу, крпљених вратова и узаних груди. И ако се однаснеиште да живимо онако просто као што су нам стари живили, ипак се с правом може од нас захтевати да у нашем животу пазимо на законе природе, јер ко нротив тих закона греши, томе се природа послељуто свети. Да се још боље увиди, колико се природа свети онима, кој"и против ње греше ено погледајмо такозване тајне грешнике међу одраслијом мушком и женском децом. Ужасни порок пуштања силе(онанија) задржи им тело и душу у развитку, утуче им снагу, исцеди и исиса их те их пре времеиа свали у гроб. Сваки може да се просто рани, да рано леже и да рано устаје, да буде умерен у сваком уживању,