Glas naroda

401

јер му је баба све потанко исприповедала, шта је ш њим у последње време било; а таме је стекла у Станка велико поверење. Далеко је било од Станкатамисао да ју испитује одкуда јој све то познато. Баба је била врачара на гласу — и то беше доста. — Јест синко, настави баба кад је у неколико све оно испричала што мк већ знамо, — и ја ти ево и онет велим, да она није вредна да тако за њоме гинеш, Још мало и сватови су ту, а она се већ тако навикла на свога младожењу, да јој ти нн издалека на памет не падаит. Она те је сасвим заборавила. То ти баба вели, а ти знаш да ја никоме зла немислим. — Промвсли се. И стим речима одшантуца баба даље. Станко је дуго бленуо за тим, кано да је хтео да се увери, једа ли је то озбиља истина, што је мало час чуо, или је то само сан, јер је сиромак држао, да већ од неког времена неирестано снева. — Ах, нмао је сиромак у неку руку и право, јер ово је све само сан на јави био, адоцније,—спусти Бе се црна, страховита ноћ. — Не, не, то је све истина, то је јава, ено оно је Рашулина куБа, оно је Шпарева жена што носи печен леб из Рашулине куБе, а оно је баба Загорка. Алн, — све ми се чнни да снивам. Она да ме тако брзо вабсрави, та то не може бити. Та колико ма се пути заклињала, да ме никада из главе избити неЕе, али — баоа и опет има право. Зар би она чекала тако дуго, да ми све усмено каже шта је и како је. Та и пре јој је отац забран ио да се самном не састане а она је ипак то учинила, а сад — ех, садје послушна ћи. Та да, боже мој , млого је лепше бити госпоја учитељка него простакуша. Еј, Марта, Марта, то бога ми ннсам заслужио. Ад шта да се и даље бринем. Хајд, будн сретна, ја сам мислио да ћеш самном бити најсретнија на свету, хајд, хајд. И ја Бу да се променем — јест бацићу то за пеБ, па Еу са својом Мартом бити сретан. Да, ја ћу изцепати мердевине, па Еемо се чешће пењати на месец, јест, јест то ће лепо бити, одатле се види крај света али — и ту се Станко тргне — боже мој, сан ме је тако превладао, да ми се и самомчини е бунцам. — И Станко оде у дворнште. — Вунца, бунца, само да буде бунцање, не,неће <>ог дати да буде лудило, онда — тешко мени рече старац Тоша; излазећи из заклона, за којим је слушао све, шта ]е баба Загорка са Станком говорила. Читалац се мој сигурно већ довио,да је ово срество хоје је Тоша изабрао, да спасе свога јединца. Јадан отац, сам је сину свом забо нож у здрав разум његов. Милан је врло често добијао писмаиз Сомбора. А он је исто тако често одговарао. Гласови, који му отуда долазише, не беху таке природе да су га могди умирити, а ни таки у којима би му долазиле честитке за будућу његову срећу. — Далеко од свега

тога беше разговор у тим писмима. — Шта је предмет то ми забрањује осетљивост строгог морала, која је код нас Срба јако распроста.нарочнта пак у књижевном свету, — стога сам принуђен оставнти на читаоцу, да погара ако га већније и погодио. Доста, да је Милан бивао све немирније после сваког новог писма, и да Је све већма наваљивао на свог оца да сватове пожурп — И тако на место да венчање буде после месец дана, буде одре^ено на две недеље. Мајстор Роша је наваЈао за узрок нестрпељивост младожењину, а и своју да већ Једном види свога сина удомљеног. А ћир Мишки је све било право. „Што се пре сватови сврше, тим горе по Тошу ћулума." говораше он у себи. Једног вечера, седео је ћир Мишка за столом и премећао је ваљда по стоти пут по старом календару, а Марта је седела на кревецу. Лице јој беше обливено сузама. (НаставиИе се.)

Р А 3 Н 0. Срби се губе. Епархијска управа бачке епархије добавила је ових дана исказе о броју душа из сва четири бачка протонијата за год. 1872 и 1873. По тим исказима било је правосдавнпх Србаља : број душа

1872.

1873.

I- У

протопијату новосадском

32.936

32.266

П. „

„ „ сомборском

34.194

32.939

Ш. „

„ „ жабаљском

29.668

30.427

П'. „

„ „ ст. бечејском

26 983

26.713

свега

123.781

122.345

По овим исказима има нас ове године у новосадслом лротонијату 670, у сомборском 1255, у бечејскои 68 душа мање а у жабаљском протопијату 759 душа више а свега у целој епархији има нас 1436 душа мање него лане. Жтаје томе узрок? Колико је томе крива Еолера? Еолико пијанчење, расипање, раскош ? Колико наше незнање, како треба чувати своје здравље ?

ШТА БИВА Е0 СВЕТУ. Скупштина у Крагујевцу иште у својој адреси кнезу: дасе судови боље уреде, да општпне буду слободније, да се законом уреди да су министри већма одговорни и да је штампа слободнија. Четврти дан Божића биЕе у Панчеву избор посланнка на земаљски сабор. Као што се чује сви Срби бирачи доЕиЕе на иабор и гласаЕе за народаог кандидата др. Мишу ПолитаДесанчића. Администратор патријаршије владика ГрујиЕ вратио се из Пакраца у Карловце. Капетан вршачки сведочи да је у Вршцу вдадикин двор о слави краљеве 25 годишњице био осветљен. Француски војвода у рату са Немцнма маршал Базен осуђен је од војеног суда да га лише чина и да га пушкарају. Председник скупштине помиловао га је да буде 20 година затворен. Његово Величаство наш цар и краљ путоваће ове зиме у Петроград. За сентомашког пароха изабран је тамошњи капелан г. Мај ински. На утеху. Ономадне је једна Српкиња у селу Обровцу родила троје деце, још к томе сви троје мушки. живи и сасма здрави. Дај Боже хиљадиле се овој подобне Српкиње.