Glas naroda

БРОЈ 2. У НОВОМЕ САДУ, 16. ЈАНУАРА 1874. ГОДИНА IV.

Излази сваке недвље Т1 "|Г I П ТТ ■ Т| П "|Г I Цена је листу: на читавом табаку. I Ц Д I М Д |Ј II II Л на годипу 3 Фор. Дописи шиљу ее уред- I II Ц I М Г1 I I I II П на осам месеци ■ * 2 ништву, а претпдата и Ј |Ј Д ЈЈ /I ЈЈ на четир месеца . 1 „ огдасиА.ПајевићууН.Сад. Г| за Србију годишње 4 л ЛИСТ ЗА НАРОДНЕ СТВДРИ, ПРИВРЕДУ, ПОУКУ И ЗАБАВУ.

ЗА ОГЈАСЕ НЛАБА СЕ 5 НОВЧ. ОД СВАКЕ ВРСТЕ Н 30 НОВЧ. ЗА ЖИГ СВАКИ ПУТ. ЦЕНЕ СУ ЗНАТНО НИЖЕ ЗА. ОНЕ ОГЛАСЕ, ЕОЈИ ШТО ЧЕШћК ИЛИ У ШТО ВЕНЕМ ОВИМУ ИЗЛАЗЕ У ОВОМ ЛИСТУ.

Српски народ јс одарен дивним способностима, само штета, што је до сад увек био у таким незгодним приликама, да није могао те способности развити, усавршити. За то у нас Срба има до сад мало људи, који су се прославили у народу. Срби су до сад скоро непрестано време у рату проводили, они су ту највише имали прилике, да снагу своју покажу, за то се ијесу до сад понајвише као ратници, као јунаци нрочули. У другој радњи, у умном занимању, у послу око просвете и изображења није Србин још ноказао, колика мујеснага. 'Гек појединиСрби изашли су на глас са своје радње око просвете народне. Међу тима је и—СветиСава. Свети Сава је у толико заслужнији, што јеонживеоу времену, када се у нашем народу још ни мислило није о просвети. Н.арод нашживеоје тада у незнању, није знао за права нити за дужностн своје. Он је скоро слепо слушао ве.тикаше. У то доба родио се св. Сава. Он је учио народ, да му није довољна само ратна снага, него да он ваља да се просвеНује. А где ће се најбоље просветити, где ће му се ум разбистрити, где ће себи знања и науке набавити? А где ће бити, него у школама! С тога је баш св.

Сава настојавао да се школе подижу, да се наука у народу шири. Но није то само заслуга св. Саве, није то једина врлина његова. Врлина његова је и у томе, што је он, докле су други великашки синови отимали се о благо и власт земаљску, све то напуштао, на се повукао у манастир, јер је само ту могао прионути око онога посла, који му је најмилији био, а то је — просвета. Но има још врлине, која је красила првог српског нросветнтеља. Србин је од нрироде жестоке крви. Онсене може лако да покораватуђој вољи, туђој заиовести. Он особито не може лако да се споразуме, дасесложи са оним, који је исте крви, исте нарави, а то је са — Србином. Ретки су оии тренутци у повесници српској, у којима је све Српство споразумно, једнодушно било. Неслога је гуја нрисојкиња, која је од векова народу нашем крв његову пила. Па и у оно доба, у које је живео св. Оава владала је неслога, био је раздор, не само међу осталим великашима, него и међу синовима Немаљиним, међу Стеваном и Вуком, браћом св. Саве. II ту се св. Сава показао као нрави просветитељ, коме је дужност да љубав и мир и међу непријатељима про-

%