Glas naroda

БРОЈ 3.

„Г Л А С Н А Р 0 Д А."

1'ОДИНА IV.

осим тога је дуга веВ и сувише. Још од цре Божића мучи се тајодбор, да одгонене завијену загонетку, па је јоштамо где је био у почетку. Само слога и љубав свију народа у земљи аддра је решити ту загонетку каковаља; ал' онда се МаВари морају оканути свога дојакошњег прогањања свега онога, што није мађарско. Страни свет. Државни сабор у Вечу, у кога шиљу посланике сви народи оне друге половине ове аустро -угарске државе, отворен је и ради веЕ од више дана. Сви су тамошњи народи послали своје иосланике на твј сабор, само Чеси неће никако да ступе у тај сабор јер је противан државиом праву чешке краљевиие. Чудновато је, да су Моравци који су рођена браЕа њихова, ма да и они бране поштено право чешке круне — јер Моравска је део чешке краљевине — ушли у тај сабор.

РАЗЛИЧНОСТ1. (Светковање св. Саве у Новоме Саду.) Дан св. Саве прослављен је и ове године свечано, као и свагда досад. У саборној цркви служио је прота, а Тјаци из ђимназије појали су лепо службу. што ју је покојни наш Еорнелије СтанковиВ ставио у „ноте." Занатлије су свечаносу у цркви још увеличали својим дуплирима, а катихета ђимчазијски Сима КостиЕ изговорио ,Је том приликом беседу као што приличи тако свечаном дану. НајвеЕма се допало у беседи, што је разложио. шта је био св. Сава народу, а пгаа су садањи артидереји наши. После службе освеЕена је водица у ђимназијској дворани и том је приликом говорио беседу ђак М. СимуновиЕ и професор А. СандиЕ у славу светитељеву. Приликом те славе у ђимназијској дворани читана су до сад у век имена свију оних родољубивих Срба, кој и су приложили што на тај српски завод. Ове године изостаде то читање. јер је помоћник Мајтињијев.ћорђе ПоповиП, понео са собом у Будим списак свију тих приложника. У 4 сахата после по дне је у Матици држао Стеван В. ПоповиЕ беседт, у којој је разложио, како стоји данаснаше просветно стање. У вече се у позоришту представљао лени позоришни комад: „Маркова сабља", од Јована ђорђевиКа и А. ХаџиЕа. (Поклон новосадској српској гимназији.) Овде је све до ј скора постојала грчка црквена општина, која је ималаприлично имање. Пре негде имала је она своју седницу и закључила је, да имање своје поклања овдашњој српској гимназији. Главан део имања је кућа у грчком сокаку, жоја може вредити до својих 30000 Фор, као услов ставилајепоменута општина, да се на гимназији предаје грчки језик као обвезан предмет. Евала новосадској грчкој општини! (Нови проФесори на реалци.) Овдашњи школски одбор који управља варошком реалком имао је пре негде своју седницу и доконао је, да варошком представништву, одкојега потврда зависи, за проФесоре на овдашњој реалци предложи: Пачариса, Милана К. Јовановића и Албина Мужу. (Младожења од 80 година.) Ових дана венчао се Прока Бајић, варошки тамничар у пензији, који има близу 80 са девојком од 65 година. (Самртници.) Овде су у последње време умрле ове занатлије: ЈеФта КозаревиЕ. ципелар; Стеван НешиЕ кројач, Нестор АЕимовић, опанчар и ђока Јовано-

новиЕ, ковач, члан одбора злдруге занатдија и ватрен Србин, који је за Мајтиња затвора допао. (Лик дра Светозара Милетића.) Ф. Л. Тителбах проФесор у новосадској варошкој реалци, издао је лик дра Милетића. Лик је попрсје, скоро у природној величини. а рађен је на дрво у Прагу. Цена је 80 нов. а. вр. по комаду. а може се добити код истога проФесора у Новоме Саду. У своме огласу вели, ако га општинство српско погпомогне у овом његовом првом подузетку, онда Ее за овим ликом издати у истој величини ликове још и других знаменитих Срба. (Нови листови.) Од нове године излази у Новоме Саду „Јавор", лист за забаву, поуку и књижевност, под уредништвом др-а Илије ОгњановиЕа. Стални сарадници су му : Јован БошковиЕ, др. Јован ЈовановиЕ. др. Милан ЈовановиЕ, др. Лаза КостиЕ, др. Стеван Павловић, др. Михаило Полит-ДесанчиЕ. Стеван В. Поповић, К. ТриФКовић и А. Хаџић. Излази трипут на месец и ста.је на годину 4 Фор. а. вр. До сад су изашла два бро1а са овим одабрапим садржајем: 1. Песма Јавору од Змај-Јована Јовановића, 2. Иванчин гроб, нриповетка К. ТривЕовића. 3. О.мирова Илијада. у преводу др. Лазе Костића, 4. У борби живота, приноветка с нута од Ст. В. Поповића, 5. Сестре моје. песма Мите Поновића, 6- Љубавна писма, 7. Обилић, од М ПоповиЕа, 8. Развитак начела цародности, од дра Стевана Павловића Оеим тога имају у сваком броју разне књижевне и другебелешке. У Београду излази нов лист, под насловом: „Д о м и шљан" за шалу н забаву. Уредпив му је Никола М. Никшић. Излази тринут у месецу, а стаје за наше крајеве 5 фор. а. вред. Нретплату прима књижара В. ВаложиЕа у Београду. Н А 3 Н А Н> Е. С тога што су учестали случајеви како кодиојединаца, тако и код самих црквених и лолитичних онштина и школских одбора, да наручене књиге и учила што се уз плату у наточ шаљу, без икаквог узрока па и без и једне речице натраг враћају. то да би се од крајње самовоље и тиме нанесене нам штете на даље сачували, изјављујемо једном за свагда, да никоме не Немо наручбину извршивати, ко нам не ношље капару саразмерну рачунској своти. КодвеГшх наручбина (нреко ф . 20) ишТемо 10 од сто, а код мањих (испод Фор. 20) 25 од сто. Капара нек се или у наручбеном писму или засебно преко поштанске унутнице пошље. Све оне наручбине, које не буду имале капару сгавићемо у кошар. У Панчеву о св. Јовану 1874. Књижара браће ЈовановиЂа. 0ДГ0В0Р1 АДМИНИСТРАДИЈЕ. Г. ц. П. Ј. У Лозници. Примили сио 2. дук. од иојих једав дадосмо Адн. „Заставе" за % год. други променисмо у 5 ♦. 30 од којих 2 ф . 50 дадосмо за год. „Јавора " Нама је остадо само 2 ф. 80 н. на које изволите још додати 1 +. 20. н. па сте онда подмирили претплату за „Глас Народа" на целу годнну.

влжоник „задрута 8а српскт народнт штампа.рнјт м . — тредник: Владан Арсенијевнћ.

Грпс«а народиа задружн« штампарија у Ново* Саду 1874. год.