Glas naroda

БРОЈ 13.

„Г Л А С

Н А Р 0 I

1 А."

ГОДИНА IV.

четка је зелен, за тим црвен, а на послетку иостане модар. Еава цвета трипут преко године, у августу, септембру и октобру. Најбољи се плод развије од онога цвета у октобру, за то се обичпо покида онај цвет у августу и септембру. Они, који саде каву, не даду јој да расте колико би хтела, него је дотле поткресују, док не буде веђа од 7 до 8 стопа, а то чине за то, да не морају плод млатитп, него да га могу рукама брати. Дрво почиње да носи плода истом у треПој години, у петој доноси највише, а после тога све више и више опада, док у дванајестој готово са свим не

постане јалово. Онда посеку та дрвета и побрину се за друга млађа. У Арапској једно дрво понесе 20 до 30 Фуната, а у западној Инђији једва нешто мало преко 4 Фунте. Кад се покупи плод, а то бива највише у мају, остави се неко време на сунцу, да се просуши, за тим се у ваљаоници разбије кора и остану чиста зрна. Зрна се та после још један пут суше, али не на сунцу, него у хладовини, да не биизгубила боју. Који пут се зрна и проперу у чрстој води, да би са њих спала она танка кожица, којом су обично обмотана, а онда зрна изгледају лепше и ностану са свим глатка.

Зрно има особит. нешто сладуњав мирис, највећма је налик на мирис сена, кус му је опор, мало нагрк. Боја је сад жућкаста или мрка, сад опет више зеленкаста. Кад дуго лежи, постане јаснија. Осим тога може и вештином да се удеси, да зрно буде жуто или зелено. При куповању пази се, каква је зрну боја, какав му је изглед, какав кус и каква јачина. Што се боје тиче, зелена је кава обично боља и јача, него што је жута и бела. Кад зрна нису сва једнака, онда је то знак. да кава није од једне сорте, него је смешана. Најбољи знак, по коме се може познати добра кава, ово је: зрна морају бити што више

једнако велика; мораЈу имати добар мирис и кус; боја мора бити свежа и сва зрна морају имати подједнаку боју, не сме међу њима бити.искр х аних или црнкастих зрна; морају тонути у води; кад се оставе преко ноЕ у води, вода мора постати жута као лимун. Што је жуНа вода, с отим је и кава боља. Добра, пржена кава мора бити лепе кестенаете боје, достакрта, а мирис јој мора битисвеж ијак. Истучена или ижрвњана добра кава жуБкасто-мрку боју, а кад се^тТмиГу водк. па се полако осуши на зелена.