Glas naroda

БРОЈ 29.

У НОВОМЕ САДУ, 21. ЈУЛА 1874.

ГОДННА IV.

Излази сваке недеље на читавом табаку. Дописи шиљу се уредништву . а претплата и огласи А. Пајеви^ћу у Н. Сад.

ГЛАС НАРОД

Цена је листу: на годину 3 Фор. на осам месеци . . 2 „ на четир месеца . I „ за Србију годишње 4 „

ЛИСТ ЗА НАРОДНЕ СТВАРИ, ИРИВРЕДУ, ПОУКУ И ЗАБАВУ.

ЗА ОГЛАСЕ П.ГАћА СЕ 5 НОВЧ. ОД СВАКЕ ВРСТЕ И 30 НОВЧ. ЗА ЛСИГ СВАКИ ПУТ. ЦЕНЕ СУ ЗНАТНО НИЖЕ ЗА ОНЕ ОГЛАСЕ, КОЈИ ШТО ЧЕШИЕ ИЛИ У ШТО ВЕИЕМ ОБИМУ ИЗЛАЗЕ У ОВОМ ЛИСТУ.

Л Е 0 Н Г А М Б Е Т А.

У Јевроии има разних народа, разних људских племена. Најглавнија и најмногобројнија су три племена: словенско, ђерманско и романско. У романско илеме броје се ови народи: Французи, Тадијанци, Шиањолци, Португалци. 1'умуни или Власи и Ладини, који су малобројни и живе у НГвајцарској. Међу овим роман- * ским народима најмногобројнији инајзнаменитији су Французи. Франдуски народ је смеса Гала, Римљана и Ђерманаца. Највише има у њему галске крви. Како народ, тако и језик француски ностао је из галског, римског и ђерманског. Француски народ је један од првих народа на свету. Врлине суму: бистринаума. о ду шевљење и одважност срна! Мане су му: претерана сујета, тако да себе држи за бољега него што јесте, за непогрешљива. Но поред свију мана Французи суу многом обзиру редак народ. На бојном нољу важили су Французи до скора као први војници и јунаци. На пољу просвете, науке и уметности учинили су они толико, колико ма који други јевропеки народ. На пољу политике урадили су толико, да се њима управо има захвалити, што се народи јевропски сада слободније крећу, што су у јевропским др-

жавама слободније установе корена ухватиле. Французи су својом великом револуцијом од 1789. годино оборили неограничену самовласт краљевску, обо1)или су племство и спахилуке. Иолитичка слобода наиме нема ниу једногјевроиског народа таких одушевљених бранилацакао у Француза. Они су најватреније ирихватили науку старих народа Грка и Римљана, науку, која захтева, да народом не управља један човек по својој вољи, него да народ сам собом влада и управља. Држава, у којој сам народ власт у рукама има, зове се народна држав а или ренублика. У Француза се од времена прве, ве.шке револуције особито негује још једна вештина, која много вреди, а то је вештина говора, говорништво. За време револуциј а Француских, којих је до сад више било, а и иначе, појављивало се увек речитих људи, вештих говорника, који су у својим одушевљеним беседама најживље и најискреније права ларода бранили, за слободу и републику се заузимали. II у садање доба има у Француском народу један детић, који се може бројати ме|;у најдаровитије и најодушевљеније говорнике свију времена. Тај детић зове се — Л е о н Г а м б е т а.