Glas naroda

~ ц ВРОЈ 29. „Г Л А С Н

Ако се крећемо у води, нарочито ако много ПЈШвамо, онда се тај отпор знатно увеЕа и на место пређашње зиме и језе, осетимо пријатну расхладу. Ако и овде не ћемо да претерујемо, онда не треба еувише дуго да остајемо у води. особито онда не, кад се купамо у кади или кад се у реци не крећемо колико треба, кад не нливамо. Кад за времена иза1)емо из хладне воде, хоће рећи онда, кад још траје отпор, онда после купања не Кемо ни дрктати ни цвокотати зубима, што је у век знак, да смо одвише остали у води. Шта више, кожаће нам се кад је протремо, зацрвенети, осетићемо, како нам све у телу бујније ради. С по.Ћа на кожи осећамо пријатну топлоту, а из нутра у телу свежу расхладу. Тело нам је очеличено, те не може неногода да му науди толико, колико иначе, кад нам је тело млитаво и 1 лабаво. Ми смо овде говорили до сад о томе, какав уплив има вода на човека, са нриродњачког гледишта. Какво ће се кунатило уиотребити, то ће здрав човек сам моћи пресудити, шта му већма годи, а болесник и онако мора тражити лекареве помоћк, на ће му лекар и у избору купатила бити на руци. У опште се могу поставити ова правила. Људи, који од илућа болују, не емеју се у опште ни купати. Притисак воде, који је с тога, што је вода тежа, сила јачи, него што је притисак ваздуха, сам тај притисак воде учини. да такви људи почну одмах теже да дишу. Ваздух из плућа (белих џигерица) издишу врло

Б Е Ј1 Е 44. (Добра се музара познаје по репу.) У Швајцарској газде, кад купују краве музаре, пазе особито на њихов рен. Ако је овај одмах е ночетка, где се доле нушта, дебео, онда је то знак слабе музаре. Чим је реи горе тањи и чим допире ниже испод колеиа. тим Је музара боља. 45. (Тврде шунке) који иут се кувају но више сати. па ииак им је месо тако тврдо, да га једва и сечеш, а камо ли још и жваћеш. Таку стару шунку умотај у грубу крпу, па је укопај заједну стону дубоко у земљу, која нити је пресуха, нити превлажна. По што је два сата била у земљи, извади је, стави је у лонац, па никад свежијег и куснијег меса! 46. (Требали краве на дан двапут или трипут мусти?) Обично се музу краве одпочетка новем\ = ="Ч А Р 0 Д А." ГОДИНА IV.

лако, али не могу исто тако лако да га удишу, увуку у прса. Кад издишу, онда им при томе иомаже нритисак воде, јер вода с поља нритисне нрса, те истера ваздух на поље; кад удишу, онда морају раширити ирса, а иотиснути и ону воду, која се налази око прсију, што већ врло тешко иде. Тих тешкоћа имају већ онда, кад се купају у млакој води; у хладној и врелој води нридоће још и уплив на крв и на живце, крв јаче појури по телу, нлуће се иреиуне крвљу, те мора крв кроз уста да се избаци на поље. Људи, који у своме иослу долазе по вае дан у додир еа прашином, уљем или у опште са таквим материјама, од којих се шупљике на кожи лако зантију, треба да се сваки даи перу сануном, јер сапунЈеу стању дараствори сваку маст, а осим тога бар двапут преко недеље да се купају у млакој води. Тиме се кожа очисти, а ни хладноћом ни топлотом не поремети се нимало животна делатност. Ако се у таквој води добро нротре кожа, онда се мали губитак тоилоте надокнади тиме, што кожа бујније ради. Људи, који у послу непрестано седе, који раде умом и памећу, треба да се купају у хладној води. По кратком времену осетиће, како благо утиче таква вода на њихово тело, како им сви делови тела ностају живљи и снажнији. Дуже се времена кунати у топлој води. није добро за здраве и у опште топла купатила ваља употребљавати само по лекарском савету. На против хладна вода у онште добро чини и ваљано је средство, да се одржи здравље. Особито чини добро хладна вода женскима.

Ш К Е. бра до краја априла дванут на дан. А то, веле, за то, што због зимске хране у крављем вимену нема толико млека, као кад се крава храни зеленом крмом. То не стоји. Хоћемо ли да добијемо више или мање млека, не зависи само од боље или горе хране, него и од тога: је ли у стању крава, да даде више млека, кад се помузе трипут на дан. И коликоћа и каквоћа млека зависи од времеиа: колико дуго стоји млеко у вимену. Млеко, из јутра помузено, стајало је у вимену 9 сати, те је водено и од слабе вајде за младо масло (нутер); млеко, у подне помузено, стајало је у вимену 8 сати, те је већ јачеибоље; амлеко, у вече помузено, стајало је у вимену 8 сати, те је и најјаче и најбоље.

ахо