Glas naroda

ВРОЈ 9.

У НОВОИВ САДУ, 28. ФЕБРУАРА 187б.

ГОД1ША V.

Излази свакв седмице Н|1|Н М &т ШШ Ш Ч№| ШР М Цена је листу: иа читавом табаку- Ц | ИШ Ш Ц 1 јј Ш Шк Ш Ш т Ш иИ .111 На годину 3 ф °5 Претплата,огласиидо - ■ || Ц I |Р§ Ш Ш&М § ШШ Ш на осам месеци . . 2 „ писи шажу се уредништ- Ш Ш Н ЈШ |Ј 1|Ц| @ ј ј ј Ц| на месе Ч а • 1 ву „Гл. Народа У н. Сад. Ш ЧРшИш«! МНИШ® №Ш№аИНИ за Србију годишње 4 а ЛСТ ЗА НАРОДНЕ СТВАРИ, ШВРЕДУ, ПОУКУ И ЗАЕАВУ.

8а огласе плава св 5 нов. од сваев вгстн и 30 новч. 8а жиг сваки пут, цене су знатно ниже 8а оне огласе, који што нешле или у што вквдм обиму излазе у овом листу.

ПРЕТПЛАТНИЦИМА И ПРИЈАТЕЉИМА „ГЛАСА НАРОДА."

Како се овај лист нарочито у новије доба обазире јако нацрквено-шкодске ствари наше, те је по томе од потребе и користи црквеношколским општинама, то да би у стању били доносити извештаје о седницама епархијеких административних и школск IX одбора и о седницама конзисторије, у колико јавност подносе, даље наредбе школских и црквених влаети, у колико се тичу школе и црквене општине, молимо пријатеље своје, да наетоје око тога, да се претплатом општина црквених учини, да нам буде могуке поднети трошак, који ће нам ради набавке горњих ствари нуждан бити. Од 600 и више општина црквених нека се само 200 пријави, па нам је до ста а свака трека четврта општина кадра је 3 ф . дати ва лист, који заступа интересе њене. Опстанак наших црквених и школских установа, зависи поглавито од тога, да се на јавност рад њихов износи. 8ар је један, који ће данас сутра бити поглавар црквени, који незна ни да има епархијског административног и школског одбора; митрополитског-школског савета и т. д. ? И зар је један логлавар, који то не зна? Ко не зна ни на чем стоји, тога је лако с места стерати.

8а то подпомогнимо онога, који нас учи ономе, што ако не знамо изгубљени смо. Месеца Марта држаће се по свима црквеним општинама главне скупштине црквено школских општина. Де год имамо предплатника кога молимо га, ако је члан скупштине, да предложи, да се у предрачун општине црквено-школске узме и претплата на „Глас народа" ако није нека понуди свога пријатеља кога, који је поглавар, да то учини. Листу је хвала Богу и без тога опетанак обезбеђен, Ми радошћу бележимо на овоме месту, да је досад претплата на лист толика, коликој се у садашњим приликама ни надали ни смо, и да сваким даном расти. О тога од досадашњих бројева немамо више од 3, 4. и 8. броја ни једнога листа. Но у нади да претплата и од сада неће престати долазити штампаћемо одсад више бројева него што је претплатника, Претплатницима новим то неке сметати. Од Марта месеца до краја године стајв лист 2 ф . 50, а који пошаљу 1 ф . тимаћа мо рачунати од 1, марта на четир месеца напред, који пак 2 ф . а. вред. пошљу од тога доба на 8 месеци. Уред. „Гласа народа."

0 РАТАРСТВУ У НАШИМ НАРОДНИМ ШКОЛАМА.

Већ поодавна у другим иаображеним државама, Швајцарској Француској и т. д. живо се настоји око тога, да се земљоделство предаје у народшш школама, као „облигатан предмет"'. Сваки прави и свјестни родољуб чудити ее мора кад види и помисли, да се у тој облигатан реч латИнска, долази од речи облиго, значи обвезу. Отуд ^јопостала облигација, обпеза; облигатан јепредмет оно, који сваки !)ак мора учити, а необлигататг који не, на пр, У латинскии школама немора 1)ак учити француски али латински и т. д. баш мора.

струци код нас Орбаља још све до данасније тако озбиљно и својски радило и писало, да се земљоделство и у нашем народним школама учи, Ове школе имају или бар морале би имати задатак, одгојити нашег сељака, — твжака тако, да буде „ваљан" и „користан" члан државе. Да се то постигне, без сумње најпотребитије је настојати о том, да се тежак у својим народним школама темељито поучи, како да обделава земљу, од које живи, и од које јавне терете плаћа. У ту цјел треба да