Glas naroda

БРОЈ 13.

У НОВОМЕ САДУ, 27. МАРТА 1875.

ГОДИНА V.

Пздази сваке седмице нрн ■■ т шл НМ ■ ШШШ Ш Цена је листу: т читавом табаку. ■ Ц ИШ I || Ц Ш |||1 ИШ Шк на годину 3 *ој Претплата,огласии до- ■ ЕВ шт Ц нј ЈД ВИрјј В ■■ ИШ на осам меееци . . 2 „ ШСИ шаљу се уредништ- ■ I ■ Јш I ■ ШШШШШ 1111 Н на четир месеца . 1 . у „Гл. Народа у Н. Сад. ЛВ фшквШШЛ VI за Србију годишње 4 „ ЈШСТ ЗА НАРОДМ СТВАРИ, ПРИДУ, ПОУКУ И ЗАБАВУ.

8А ОГЛАСЕ ПЛАКА СЕ 5 НОВ. ОД СВАЕЕ ВРСТЕ И 30 НОВЧ. ЗА ЖИГ СВАКИ ПУТ, ЦЕНЕ СУ ЗНАТНО НИЖЕ ЗА ОНЕ ОГЛАСЕ, КОЈИ ШТО ЧЕНШЕ ИЛИ У ШТО ВЕЂЕМ ОВИМУ ИЗЛАЗЕ У ОВОМ ЛИСТУ.

0 ИСТЕРИВАЊУ ПОРЕЗА.

За кратко време од два три меееца изашло је на јавност више случајева о насиљу и незаконитостима што га чини истеривач пореза, ексеквент, или као што наш свет каже ешкуција, а у шајкашком баталијону горчило, јер им је свима загорчио од како га познадоше а шта се још претајива или знаде само у ономе месту, де се догађа. У овоме листу споменуто је, како је у једном месту у Бачкој, пратилац ексевентов, ударио трудну жену, што ова није хтела да даје своје спаваКе хаљине, да носе на продају, те је сирота главом порез платила. У „Застави" пишу из Сомбора овако: 1. (13.) марта о. г. оде ексеквент Јове# Вилхедм са четвртником иа црвеначке салаше ради утериван .а пореза, и до|>е у жућу сироте удовицеВате Шарчански, која је дуговала пореза 3 $ор. 67 кр. За исти дуг покуни јој све хаљине н што је сасиа сувише за ту своту, но лакомом екзеквенту небеше тога доста, веБ видеБи велику лену мараму на хени, новуче јој с главе. Жена недаде мараму, а нечовечни екзеквент оте насилно, мољаше га жена да јој мараму остави да мож суура у варош доЕи па Ве дегод узајмити и порез намирити. Но субаша еквеквент отури је од себе немило и удари ју тако по руци, да и данас неможе радити. Пи бедне удовице видеЕи шта је с матером доЈе јој да дели беду с њоме, ал жандар еквеквент стаде тако грозно сирото девојче пребијати батнном, да је сва модра остала. А у оеечком листу, који се зове ,Драва" пише: Лаза Веселиновик из Ердута ово: 12. марта доре ексекутор БабвЕ, одпуштени пандур, у моју кубу и отера на силу 14 комада оваца; и ма да сам ја одмах отрчао општинској куЕи и тамо за мој порески Дугположио 40 ф . и платио порез за годину 187 4 / 5 »и тиме ексекутору покавао, да сам залогу одкупио, он ме скотски изгрди отера овце у Даљ и нродаде, их тамо за буд зашто, за голих 37 ф . 70 н. а небих претерао кад би их у 105 Фор. уценио. Тако упропасти та Ј човек моју и онако порушеву економију. Ја сам М У нудио једнога коња, шта више, давао сам му 20 иерова жита, али бадава, човек тај бев срца, нехтеДе ме чути."

Како да се спаее народ од те морије, то је питање на које ћемо овде поетарати седа одговоримо ? Најлакшв би било тиме, што би народ свој порез на време плаћао, но како и од куда пита се сада? На ово последње није читав маџарски сабор кадар да одговори, а ми ако би и одговорили, нас не би послушали они, којих се тиче, те за то прећемо то и говорићемо о томе, кад већ мора бити ексекуције, како ћемо учинити да ве буде тако зла. Ово ћвмо, по нашем мишлењу учинити* ако сазнамо законе о ексекуцији, те њима ексеквенте по прстима. Кад екееквент зна с киме има посла узме се он на ум. Зашто се адвокати и други учени људи не туже на ексеквента, а и њих овај често походи? Истина и да је с тога, што ови код господе судија и старешина ексеквентови имају веће заветринеали и простом човеку заиста би пре помогло, кад би се и пред судом и пред старешином ексеквентовим позвао на закон него што би му то шкодило. Кад би народ знао законе, он би знао да по законском чланку 21. од год. 1868 § 33 дужан је жупанијеки чиновник а то је солгабиров или његов мљађи, или ако ови немогу, општински начелник, кнез или његов заменик, ешкут, кмет, бити при узимању залоге Он има пази ти на ред, има гледати, да ее неокрњи интерес ни државни ни ошптинскв али ни појединога човека. Дакле солгабиров, пристав, кнез и кмвт то су власти при узимању залоге, ексеквент ту нема ништа заповедати, него гледати свога посла, а то је да се попише оно што ће се узети у залогу. Он нема рећи ономе, кога Фендују ни бели су ти зуби ни црна ти јв коса. Ако ни други нема пута дерати се и зипарати при узимању залоге али екзеквент најмање има. Што се неки ексеквент обезобрази, није нико други крив него солгаби«