Glas naroda

120

ШТА.Б1ВА II 0 ОВЕТУ. — За последља три месеца дана потучено је у Солунеком кадилуку иучки 270 хришНана. Нико не пита ни за што ни кроз што. — Минлстар нроевете забранио је, да ни једна школа несмеприиити помоГш из стране вешве. — У Хердеговини'зулум је турски тако пораетаодасупрви људи, главари, оставили куЕу и огњиште и пребегди у Црну Гору. РАЗЛИЧНОСТИ. (На матичиној скупштини) о. г. м. решено је осимпознатог закључка о селењу Матице да се библиотека матичина по вољн министровој пресели у Пепму. Уједно је контролору матичииом одре^ено 200 ф . награде и овдашбен је одбор матичин да учини што 1 'е пужно према теетаменту пок. ЈовановиЕке из Илока. (Веру православну) примише црошлога месеца сто хиљада Руса, који су у 18. столеНу постали унијати. (Зумунско — сисачка жељвзница) неКе бити скоро грађепа ма да су инжинири изаслани, да уреде пут куд Ке иЕи жељезница. Сабор маџарски треба о томе да решихоНе ли се градити, а миинстар је рекао, да Н е се то свршаватина сабору, који Ке се састати на јесен. (За јавне нат ароше) наименовани су за Бечкерек ХаџиЕ, за Суботицу Сима ЛеовиК; за Еанчево Иоваковић; за Титвл ФириЕхаскИ) ва Еикинду Штребл; за Темишвар МишиЕ. За Вршац Верзар Јозе®; за Сегедин Јован Балог. (Кнег Нивола) добио је од руског Цара на поклон пароброд, који се вове „Славјанин" који су по заповести царско1 од рускога дрвета руски дунђери градили. (ПелагиЕ) осуђен је иа месец дана затвор ради увреде влвде срнске. (Сваки дан поеле подне) биЕе како еваке тако и овегодине почињуЕи од ускрса до 1. октобра дуКани трговачки уНовоме Саду затворени. Ово нарочито јављамо га трговце са села, да би до пудне пазаре своје посвршивалн.

Београду. — Годишња је цена листу 6 Фор. а. вр. или 72 гр чарш. на по год. 3. или 36 гр. чар. Ко се претплати на целу годину добија одмах премију „Устанак Таковски год. 1815." уз доплату од 1 Фор. или 12 гр. чар, — Све свеске, које су до сада ивашле могу се још добити.

КЊИЖЕВНЕ ВЕОТИ. Изашла је из штампе пета свеска „СРБДДИЈЕ" са овим садржајем: Текст: Трпен спасен.Роман ЈашеПгњатовиЕа, (продужење). — Сирота БанаЕанка од Јуре ЈакшиЕа, (продужење). — Вереница. Приповетка из народног живота од Мила. — Историја светаи нриродне науке од Стој ана БошковиЕа. — Манастири ицркве у Херцеговнни. Написао Вук ВрчевиЕ (продужење). — Културни језици и владавина језика. Скица др а БрунхоФера; (свршетак). — Цртице ив Далмације. Написао Анте Данило. — Коста ТриФковиЕ. Црногорка с козом. Руси. — Микл Анђело БуонаротјИ. — Табор. Слике: Коста ТриФковиЕ. — Црногорка с козом Слика Јарослава Чермака. — Мушка народна ношаа у Русији. — Женска народна ношња у Русији. Руска лица. — Микл Анђедо Буонароти. — Табор Претплата из Аустро — Угарске шаље се на администрацију „Србадије" (Аага1П1з1га4Јоп с!ег „бгћасИја" Шеп, П1 ТЈпеаг8а ззе Ш 1 . 2), а ив Србије на књижару Велимира ВаложиЕа у

ЗВДНИЧНЕ ОБЈАВЕ на немачком ЈЕЗИКУ излазе од 1. Фебруара почињуБи двапут на недељу, као сепаратан стручно уреЈјен додатак угарслог »Централног листа" (ТЈпдапвсћез Сеп1гаЊ1аи) и то објаве у сабору проглашених заадна, наредбе кр. уг. владе н централних власти; даље Еемо доносити етручно уререни извод из вваничног листа „Будапешти Кезлењ" хао објаве, позиве да се првјаве они, хоји имају на ието право насљедства, стечаје над имањем н упражњении слушбама, амортивације, куренде, протоколирање Фирама, брисање, разпис за ОФерте, да с« изда или узме што у радњу. Наше новине, које су општинама, адвокатима, трговцима, лиФерантима, и подузимачима од преке потребе, коштају годишње 8 Фор. на по године 4 ф. Пренумерација се шаље: администрацији »Угарског централаог листа" у Буда-Иешту, Золтан-улица бр. 2. (АДппшзЂгаУоп (1ез „Ип^ашсћеп Сеп<;га11з1аие& н Вискрев* 2оМап§а88е Иг. 2.) РЕД ПДОВИДБЕ. ПУТНИЧКИХ ПАРОБРОДА ИЗ Н0В. САДА ОД 12. МАРТА 1875. У Зеиун и Београд ; уторником и петком после 7 сати у јутро. У Тител Земун, Београд и Оршаву: уторком и пет-ом око поноЕи. У Нешту: понедељником и петком у 6 сати у јутро, а недељом, средом четвртком и суботом после пола 11 сати пре подне. Долазак лађи у Н. (Јад : Из Пеште уторником, четвртком, нетком и недељом у 7 сати у јутро, а уторком и петком око поноЕи. Пз Земуна средом, и еуботом у пола 11 сати преподне, Пз Оршаве : понеделником, и петком око 1 сата у јутро. У Новом Саду 12. марта 1875. 0 Г Л А С. Ч А »омв греба на вепокрти добра по 6% под најбоОлиЛата љии условијама, нека ес обрати «амо једном коресподепц-картом аа „Општи крометни заводу Сентомашу. (ба. Тат&а,) ~~ СВЕДОЧБА. Овим истине ради тврдим, да сам од г. Угљеше КрвариЕа из Ст. Бечеја као заступника Фабрике Рапове из Гетингена односно Фидијала у Њитри еејаљку од 13 реди купио, која ј. због свог изврсног квалитета и агодне употребе одлично показала, због чега г. Угљеши Крварићу најтонлију захвалност из јавити, и Фабрикат економима за најбољи препоручити морам У Ст. Бечеју 20. Фебруара 1875. Марко СтеФановић економ из Перлеза.

ВЛАОНВК „ задруга за сриску народну штамг1арију." — уредник Панта Иоповићс

Српска пародна задружна штампарија у Новои Саду 1875. год.