Glas naroda

БРОЈ 15.

У новоме САДУ, 10. АПРИЛА 1875.

ГОДИНА V.

Цздази сваке седмице Шт Ш ЧР^Ш 1 Ш ^ ЧДР В Цена је листу: н а читавом табаку. ЖД ТМ т @1 ШШ Ш ЦЦ 1И Ш на годииу 4 Претплата, огласи и до - ■ ЈВ1 Јш Ц §Ш В®'1| |в ШШ Чш на по Г0ДИЕе • • • 2 писи шаљу се уредатшт- Ј| ЈЦ ШВ1 И НВ УМЖ па три мввеца • 1 ву „Гд. Иарода у Н. Сад. 9Ш ^в1ВдВЈ1вш1з за Србију годишње 5 ЛИСТ ЗА НАРОДНЕ СТВАРИ, ПРИВРЕДУ, ПОУКУ И ЗАБАВУ.

ЗД ОГЛАСЕ П-ТГАТј 4 СЕ 5 НОБ. ОД СВАЕЕ ВРСТВ И 30 НОВЧ. 8А ЖИГ СВАЕИ Ш'Г, ЦЕНЕ СУ ЗНАТНО НИЖЕ ЗА ОНЕ ОГЛАСЕ, КОЈН ШТО НЕШВЕ ИЛИ Т ШТО ВЕВЕМ ОБИМГ ИЗЛАЗЕ У ОВОМ ЛИСТУ.

И 3 В 0 д вз записника татврте редовав седнице одбора ва-, друге за српску нар. штампарију држане у Н. Саду (6. 18) марта 1875. Бр. 16. Нарерује се да се свима частнчарима, *оји су потпуно 70 Фор. уплатили, исплати камата до ?раја 1874. Осталима пак да се у смнслу §. 9. штатутане издаје, па и снкма, еоји ннсу 70 Фор. платили, адосада су добивали »Глае Народа« да им се са почетком маја о. г. обустави шиљаве листауиме имате, пошто им исти не припада. По горњој наредбн, еоју жп данас доставише, одпадају, до сто акцпонара, који су у име пнтереса добпвадп „Глас народа." Ја се надам да ће господа аЕционари уплатпти своју рештанцију иодржати својеправо,али аво и јест: благо оном ео се чему нада, — Еад Фабричар за то благо неда ни листак артије, Еад штамиар за то благонеда нп једног словца оловнога, Еад лебарица за то благо неда ни мрве леба, не могу се ни ја ослонитп на то благо. Кад одпадну до сто аЕционара то је мени на годину три стотине Форината губитва, а лист у томе губи све, губи себе, јер та стотина што одпада, то је она стотина, Еоја је учинила да лист може излазити по три Форпнта и на Еоју саз: се ја ослањао, Еад сам ревао, да је за ову годпну листу опстанав обезбеђен. Шта ми даЕле остаје него да као мпнистар Гици ударим намет на вилајет. Истина ја не могу, као што је министар Гпци Еазао: држава несме пропасти, асамо је намет може спасти, рећи: „Глас народа" не сме пропасти. а да не пропадне мора се на предшшнике намет ударптп, али зео нредплатници хоИе, да лист излази, оида ће хтети и намет прпмити. Наметтај неђе велиЕ бити, једна Форпнта на читаву годину а Еад речем, да ће бољи рад, бољи папир, боља слова доћи,онда таповишица неизлази нп толика, а и у тозге е.тучају остаје „Глас народа" најјеФтинијп српски лпст.

Међутим они и. н. прегнлатнмцп којн се досад предплатише на чмтаву годину ти ће за три Фориита добиватп лист за читаву годииу: који на две трећине илн на по годнне нли на четир месеца, док то време иеистече, и то :а то, да одржим према њпма своју реч. Опи, Еоји се не предплатише па ввше но четир месеца не могу се тужити; јер ја на њих рачунахсамо за четир месеца, Еао што давле немају они после четир месеца према мени ни Еавве обвезе, немам ни ја према њима, рачунп су иашичисти по томе и ми аво даље и ие будемо заједно радили то јест, ја писао а они читали „Глас народа", остајемо добри пријатељи. Господа аЕЦионари, еоји сууплатили70 ф . ти ће добивати, ако им је воља, и даље лист,јерњимадолази4 ф . 20 н.интереса, даЕле још им преостаје 20 н. годишње. Још имам додати, да ће лист излазити и поред слабијег одзива него што се надам; али аво само они, Еојидосада држаше лист сада га се не одреву, онда ће уредиик „Гласа народа" бити сам свој господар и само слуга иарода, а ни чиј више, а кад господар ради, другчије посао иде него кад слуга ради, најпосле ако лист невреди четир Фориита не вреди нп три. Лист није крив овоме што бива, а нисам ни ја. Ж за то листа и мене ради, надам се да не ће пријатељи пи једнога ии другога напустити. Лакше је свима по мало, него мени једном све. На цвети и пред усврс српсЕИ немогу ни замислити даће Срби у овој прилицп напустити уредннка „Гласа народа" еоји акорадилиста и није доста „страсни недеља"алије доиста доста „страсни" дана преживио. У Новоме Саду на Цвети 1875. Панта Половмћ уредник и издавалац „Гласа иарода".