Glas naroda

188

е. За писмена што се од свештеника тражила буду пдаЕаће се: 1. Еад се писмено једнога лица тиче, т. ј. кад се у њему о једноме пише 1 $ор. 2. Еад се нисмено једне целе породице тиче 2 ф. ж. Еако бир у зрну, тако и у готовом новцу пожупљају црквени одбори и измирују свештенство до краја септембра сваке године. У нротивном случају дужан је епархијски адм. одбор искати помоћ од политичне власти, да бир покупи. 6. Оне општине, у којима има мање од 700 душа, и у којима није уведен решкрипт од 1868. г. и због сиромаштва не може се увести, могу се погодити са својим парохом за све што му се плаћа осим сесије,

и онда кад одобри епархијски адм. одбор, важиће дотле, док сабор наплату свештенства стално не уреди. 7. У којима општинама нема сазидана парохијска дома, а општине не могу се да згоде са свештенетвом ни колико нарохијских домова треба ни колика да буде одплата (еквивалент), ту ће административни одбор саслушати и свештенство и општину, те ће према ономе како место стоји, одредити што за право нађе, и ко не буде с тим задовољан, може се потужити саборском одбору. Ово је не чокот него читав члан, али ће кисела и горка грожђа на н>ему бити и за једну и задругу страну.

ТРГОВИНА И ЕЕОНОМИЈА.

Прошле недеље падале су у Угарској бурне кише, но врућина није престала. Из Баната, Потисја и из пештанске жупаније туже се на лош изглед за жетву. То је с тога, што је читавог пролећа киша само местимично падала, а ни једне једите не беше, која би сву земљу обуватила. Но ако и не буде жетва особито добра, извоз ће добар бити, те ће се све лепо продати моћи, само нетреба претеран бити. Русија је са жетвом због дуге зиме јако заостала, гласови о жетви у Америци нису најбољи. Аустрији и Немачкој ма да усеви добро стоје, ипак ће требати ране из Угарске, а Швајцарска је наш редован кунт. Задруга земљоделска у Осеку издала је у почетку јуна извештај, из кога излази да ће у Славонији испасти жетва у средљу руку добра. Репица је на бујној и добро-нађубреној земљи и која је на време сејана да неможе боља бити. — На лошијим пољама а и де су светле бубе падале није реница ни до цвета дошла него је морала се преоравати. По ланцу добиваће се 3—30 мерова Шеница има добар влати добру сламу, али се ипак неће особито плаћати, те ко добије 20 мерова по ланцу тај се може поФалити. Раж тако исто стоји као и шеница. Зимњи јечам бољи је од свију зимњих усева и неће их мало бити, који ће по ланцу 30 и више мерова добити. Летњи усеви патише од суше, али ипак киша их је дотерала. Еукуруз добро напредује. Оенокос богати згодно је време за њега. Детелина потпунодобра. Чокот је више понео него нређашњих година и са свију се страна чује о њему добра реч. Шљиве су здраво понеле и сасвим су здраве. Но крушке и јабуке могле би много боље бити, у неким крајевима једних или других сасвим нема. Жир дагатаког давно не беше. Из потисја туже се да их је туча често била. Зимњи усеви врло добро стоје, а летњи лошије, Но и зимњи су само они добри који су на кукурузовину а не на јечмишту или зобишту.

Околина Арадска узда се јако у кишу, која је у последње време падала. Цена је шеници скочила са 3 ф . 90 на 4 ф . 40 н. н. Из банатског Комлоша јављају да је тамо на житу нека хр^а. Еиша је била местичава. Уопште с тога су скоро свуда усеви местичави. Старо-Кањижани не Фале се ни једном врстом ране. Реница се већ оврла, Добра је те се продаје по 8 ф . 50 н. до. 9 ф . Усеви у риту никад боље. Вараждин и околина тужи се на јаке врућине. Радња је сва стала. Из Сегедина пишу, да се и тамо хрђа на усеву множи. Зимњи усеви ипак дивота, само је јечам лош. Из старог Бечеја, Ст. Томаша, Куле и Врбаса јављају, да је тамо 10. о. м. блага киша падала и да ће усеве опоравити. Нови Сад са околином својом не може се похвалити са усевима. Свуда у околини и у Шајкашкој стојали су усеви пролетос врло добро, али су се у последње доба јако искварили. Еиша је добрападала ових дана истина нешто с ледом помешана, али као да је већ скоро доцкан. Зоб тек је нешто преко педља а и јечам је јако угинуо. У долинама је још понајбоље. Из Вел. Ст. Миклоша нишу, да ће жетва усредњу руку испасти. Еукурузу се још надају. Реницајевећ овршена, на катастрални ланац (1600 квадрати) једва до 8 мерова да долази. Плаћа се за 150 Фуната 9 ф. Шенице је цол-цента 4 ф . 50 н, Зоби 1 ф . 80 новч. Еукуруза 2 ф . 50 нов. Јечма 1 ф . 40 нов. меров. У Бачком Фелдварцу зимњи усев обилат, пролећни слаб осим кукуруза. Вуне је тамо продато 150 цената, по 79—80 Фор. У Белој Цркви уздају се одпоследње кише добру по шеницу, а нарочито по кукуруз и зоб. Банлачани надају се по ланцу винограда 60—80 акова кљука добити, тако је понео.