Glas naroda

БРОЈ. 30. У НОВОМЕ САДУ 27. ЈУЛА 1875. ГОДИНА У. Пзлази сваке седмице НШМ М| В ЈМ ВВВП Шк ■Нћ ^ В Цена је листу: ва читавом табаку. Е | вМ Ш В 1 § || А ВШ || № на годину 4 *ор. Претплата.огдасиидо- Н II МШ ■ Н ЈД јшР |Ј Р »В на по године • ■ - 2 » диси шаљу се уредниш- В В М Ш I Ш И јпјј 8 Ц Ц на Т Р И жесеца .1 . ву „Гд. Народа у Н. Сад. Н ЧгММшА^&Л Н1Н1НјВ|Л н за Србију годишље 5 . ЛИСТ ЗА 1АР0ДНК СТВАРИ, ПРИВРЕДУ, ПОУЕУ И ЗАБАВУ.

8а огласе п ллтја ое 5 нов. од сваке врсте и 30 новч. за жиг сваки пут, цене су знатно ниже за оне огласе, који што чеп1ве или у што вевјш обиму излазе у овом листу.

П 0 3 И В Н А ПРЕТПЛАТУ.

Са овим бројеж истиче претшгата свој оиој госиоди, Еоја су на 7 месеци. то јест лрву четвртину и другу трећину 2 $ор. платили. За н>их до краја године долази лист 1 ф . 66 н. ()во жогу и на дваред послати сад и о вукуружњој бербп, како је коже лакше и удесније. Еако досада тако рећи сви уписници, који држаше лист нрва четир жесеца и у другој трећпни неодусташе, а нови се пожножише, то се надажо, да се ни

до краја године, ни даље, ако Бог да, са својиж стариж знанцижа растати иећежо, и још нова пријатељетва стећи, тиж пре што је изглед да ће по исту цену лист се у по лак а ако се дало буде те и „Глас занатлија" уз овај лист оживи, још једаред толико повебати. Молимо сажо да се неоклева, јер и нас већ по мало вијају. г Уредништво."

КАЕО БИ СЕ ПОДИГАО ШКОЛСМ ЛИСТ.

Да није нуждан школски лист, то може само онај рећи, који вели да школа нијенужна. 0 потреби тога листа нисмо дакле овом приликом ради толико ни говорити, колико како да се дигне и како да се одржи. До сада је више пута под овим илионим именом покретан школски лист, али или није света ниугледао или ако је и дигао се он је брзо угинуо. Беше и помоћи са друге стране осимнредплаткика, од фонда школскога листа у Сомбору, али ова беше малена, а уписника опет не беше довољно. Кад би сви учитељи и све школе држали лист, онда би и више било него што треба за опстанак листу, али на то се не може рачунати бар у данашњим приликама, када је на толико места стање учитеља јадно, чемерно. а општине школске, а то су црквене општине наше, још нису дошле до те увиђавности, да је тако исто школи нуждан лист, као Цркви угаљ, те да у предрачун ставе.и ту пошту школску поред толиких црквених пошта. Него ми смо пронашли други начин. Ми смо се о томе још пре два три месеца са овдашњим учитељима на нормалним школама договарали и као обично што код нас све тешко иде, ми смо план наш оставили на боља времена, сада нас је на то дело подстакао један честит учитељ сомборски, и ми изилазимо ево са нашим планом и на јавност. Ми смо

наумили, да уз „Гласнарода" као додатак на по табака изилази сваке недеље и школски лист. Да то буде. нужно је да учитељи и општине зајамче само две стотине нретплатника. Нека га осим досадашњих претплатника учитеља, којих има на педесет, још само 70, од општина 70 и 60 пријатеља школских држали буду па му је опстанак осигуран, а добило би се то да би у 1200 бројева ишао у српске куће заједно с „Гласом народа, и цена се „Гласу народа" не би повисила него би од то доба претп.татници „Гласа народа" добивали по стару цену табак и по, а учитељи добили би поред свога листа други за бадава, а што је најглавније, школа само онда напредовати може ако и куЕа уз школу пође, учитељ, отац и дете, то заједно треба да ради на умном напретку дечијем. Другим путем школски лист ни како не би могао у куће родитеља ученика доБи, у школском листу писало би се независна. Вредно би дакле било да се за време Ферија учитељи наши о овоме нарочито у главнијим општинама посаветују те би са почетком школе и листшколски излазити могао. Ово је прилика, која по лист школски никад боља неможе доЕи, не нрихватели је учитељи и родитељи нека никога не криве више. Оволико за сад, а коме је до збиље нека нам се јави. „Урвд. „Гл. Народа".