Glas naroda

283

Петаковић хоће да се жалбе властима изреку, и да учитељи се сами о себи почну старати, на власти нечекајуБ за то, што се наше власти слабо о нами старају. Дејановић иште од г. реФерента да се изјасни да ли ми морамо или не, почем се пресија на учитељство чини у државни пензнони завод ступити? Ре$ерент г. Ст. Поповић каже: да не морамо, и којега буде местна власт терала. нека се епарх. власти обрати. У продуженом дазе говору своје мнење излаже: да збор усвоји: да ургира код саборазаову ствар и тиме сабор иожури да ову ствар пгго пре зготови. Јован Михајловић предлаже: Да се изјави да је жеља збора да хоће засебан пензијони фонд да има — друго': да се уз жалбу иште нацрт за нензијони фоид.

вор У УСТАША Ми смо у једноме броју овога листа донели опис главнога вође у устанку Херцеговачком Љубибратића Сада смо у стању да и о другима Херцеговачким вођама коју речемо. Бечки лист „нови бечки дневиик" има на бојишту Херцеговачком нарочитог извештача свога. Исти је писао из главнога усташког стана 19. о. м. поменутоме листуиописао шестусташких вора. На првоме је месту Љубибратић. Како је ово што исти извештач гшше сасвим друго нешто од онога, што смо ми о њему саопштили то доносимо иотпун извештај поменутога дописника који гласи: „Главни вора устаника о коме се досада највише говорило, Мићо Љубибратић, то је права херкуланска 1 ) појава. Велик је својих шест стопа исаразмерног је јуначког узраста. При првом сусрету око и поглед му одмах те задобију. Ноглед му сече, алије ипак благ. Јасан глас му је врло љубак. Но говору види се да је пун крепости и особито доброгасрца. У говору му познајеш без икаквог разметања поуздањеу самогасебе, видишда достојанствено и племенито мисли. Држи се као сваки горски син слободно. јуначки, кретање му је живо, одмерено али гипко и нуно полета. Поред све снаге му Еао да претеже у њему славенска добродушност имекост. Његово је право презиме Волардић. Име Љубибратић (т. ј онај који своју браћу љуби, дадоше му сродници онда, кад се припремао за ослобођење раје из турског јарма, и тоје најпосле и сам примио. (Љубибратић то је старо презиме породично. Писац дакле није добро обавештен. Уред.) Љубибратић је сада у добу између 30 и 40 година. По озбиљностисвојој изгледа да је старијинего што заиста јесте. По гибком кретању ') Херкул је био римски јунак, као наш Кра.х>еииН Марко, дакде херкуланска појава, то је другим речма јуначка појава, јувачки изглед ал изглед као вајбољих јунака иначе значи и крупан крепак човек.

Председник изнаша нредлоге на гласање и то: Предлог Докића, који хоће да се ова ствар на даље одбије, пошто нисмо приправни. — Глибонсков нредлог: да не већамо о овој ствари зато што школска власт закључке наше није у обзир узела. — Миковића — да се по изречењу жалбеприступи раду. — Усвојеи предлог Докића са допуном Душана Стојишића, који жели да се бира један пододбор, који ће образложен предлог идућој скупштини сутрашњој поднети. У одбор бирају се 10 лицаито: Настић, Душан Стојшић, Јован Михајловић, Докић, Миковић, Аркадија Поповић, Вучић ГеФеренат, Ајдуковић, Дејановић и Дамјановић. У Н. Саду 25 августа 1875, Паја Дамјановић ЈованНастић деровоВа председник У ХЕРДЕГОБИНИ. са нолетом рекао би да је ближе 30 но 40 година. 0 његовој душевној способности нарочито о томе колико војничког знања има нисам могао за један дан суда саставити. пошто сам тек на часке с њиме говорио. Но личности, које су у свези са устаници а саме но себн су важне, говорише с поуздањем о његовоме војничком знању. Шта је он кадар то ће се показати иред нашнм очима. Притрпимо се дакле са пресудом. Најзнатнија је нојава иза Љубибратића Лука Петковић, који се у околини требињској или баш у самом Требињу родио. Није на око таки каоЉуби-' братић, али се на први поглед види, да се уме владати као вођа, да има искуства и природнога дара. Од сунца огорело лице са дубоким борама чини, те имаш реншекта од њега. Поглед му, који испрва некаже много, кад те дуже промери, ноказује да је .Тука бистра глава, У најжешћој ватри видио сам Луку тако исто мирна, као кад ради његов свакидашњи иосао. Може му бити до близу 60 година. У разговору, колико зна шта је и ко је, исто је тако према себи равнима као и према тако званим изображеним нростодушан. За оних шест дан док сам се бавио у стану устаничком видио сам га при заједничким обедича, како је потпуно задовољан. На капи која наличи на црногорску носи двоглавог орла. Он је во!ја свију устаника из долине требипшичке. Кад Љубобратића не беше у табору био је он главни во1к1 устаника у манастиру Дужи. Вођа је Шумљана синовац ЈГуке Вукаловића, Три ф ко Вукаловић. Овај човек могао би битимодел 2 за штатуу 3 Марсову, 4 Али опет ТриФко Вукаловић 2 ) Модел реч латинска то је исто што и калуп, Форма, на пр. ф ( рна за колаче и т. д. 3 Ј Штатуа, кип. 4 ) Марс Бог рата. Рииљани су веровали у више богова па су тако узели да један господари над ратеви и звали су га Марс