Glas naroda

годипа V.

сваке седмице на читавом табаву. Претплата. оглаеи и до писи шаљу се уреднишву „Гд. Народа у Н. Оад.

ГЛАСН

^ена је. лиоту: на годину . ... 4 Фор на но године ... 2 „ на хри жесеца . 1 и за Орбију годишње 5 ,

ЛИСТ ЗА НАРОДНЕ СТВАРЕ, ПРИВРЕДУ, ПОУКУ И ЗАБАВУ.

ЗА ОГЛАОЕ ПЛАПА СЕ 5 НОВ. ОД СВАКЕ ВРСТЕ И 30 НОВЧ. ЗА ЖИГ СВАКИ ИУТ, ДЕНЕ СУ ЗНАТНО НИЖВ НА ОНЕ ОГЛАСЕ КОЈИ ШТО ЧЕПШЕ И.1И У ШТО ВЕЕЕМ ОБИМУ ИЗЛА8Е У ОВОМ ЛИСТУ.

СРПЕИЊАМА СЕСТРАМА1МАТЕРАМА.

Ево је и љута зпма на прагу. Иејачка деца већ се невиђају по сокаци. Затварају се у сооу и облаче у тоиле аљинпце. А шта Ие мали сиротиње раје, који немају ни собе ни аљинице. Срце ми пуца у грудима кад погледим на своју нејаку депицу ипомислим на ону, којима умори бесни Турчин и оца и мајку а немају ни кућице ни аљинице. Ја се борим и сама са оскудицом, али од своје деце оцкипућу и одкинула сам, да помогием тој несрећној сирочади. Та моја дечица ако им укинем тонлије одело, добиће топлпју собу, а ту је и топла нега материнска. Зар нема више матери. да тако мисле! Нејдем многокојекуда, гледим своју кућу, па и пезиам птта се догађа у свету, али по вешто читам, те отуда. на жалост, дознајем, да Српкиње сестре и матере у српским варошима и селима у Бачкој и Банвту слабо или нимало хају за патњу сиротиње раје. Зар је толико отврдло женско срце у овим крајевима?! Немам пута, то се мушких тиче, а ја се својима обраћам. говорити браГш. којој сваки дан неФали цигаретла, чашапива, црпа каша. халб сајтл, партија билијара, један преФаранац. једап сладолед и. т. д. да једно само оставе и јпто на томе заштеде, да пошљу несрећним бегунцима сриским, али шта да речем за сестре, које држе дојиљу, дадил.у, дворкињу, слушкињу. куварицу, Фризерку шваљу и праљу, нраве визите, променаде иикник и Фрише Фире одборе. а не чујем да склопише одбор за скупљање прилога за иребеглу вејач херцеговачку и босанску. Сестре п матере, тако вам иоиоса српског. (ваљда га се иеодричете), ако су вас сриска нрса одојила. крените се! А ви, којима Бог није дао. да вам се пресииа и ви, које својим прстима зарађујете себи кору леба. ви знате шта је зло сетите се оних, којима је горе. Богаташи из забаве чине добра. а вама је то дужност.

Мени не подноси, да нрва започнем. Чије је првенствона селу, на беседама, на игранкама п на скупштинама, које се. кад су црквене славе ивладичења, чак напред у певнице пуштају и столица им се подмеће да су више од свију. сада напред, будите више и у доброчипству, отимајте се и за то првенство! Склопите одборе за помоћ пребеглима, тоје допуштено, забуните се у том племенитом послу, па ће бити мање оговарања и протеранке а више добра и себи и своме. Зар ми Српкиње да смо лошије од других. Ми. које бесмо досада узор сваке племенитости. сада треба да се угледамо иа друге и камо среће да нх достигнемо. Чујте сестре и матере. шта родољупкиње Хрватске раде! У .јавном друштву једном, у башти у Хрватској, замоле млади људи отличну госш.фицу једну, која врло лепо пева, да одпева једну песму. „Оћу, али ако положите 200 ф . у покоћ пребеглој нејачи." Еавалери поруменише. заиВоше ио друштву, скупише 200 Фор. а госшфтца одпева дивно, одушевљепо. иесму једиу. То је Хрватица, зар нема таке сестре Срнкпње у овим крајевижа?! Одбору за екупљање прилога, донесе богата стара госпођа од 80 годмеа своје венчано руво, све у злату и драгом камењу. .,Шта ћемо с тим." запиташе одборници? ,,Ја сам чииила и раиом и новцем. али све је то мало. ово ми је најмилије и то дајем, толико ме болн патња несрећпе раје, продајте или радите шта знате. ја чиним све што могу.- То је Хрватица, зар нема таке матере Српкиње у овим крајевима?! Богате сестре и матере. на кантару греха мериће се ваш дар. пазите да грех^не превагне, а ити сиротињо, којахвала Богу, још просјак ниси, удели! И уделиће, само заирите. ви. којима није време лебан. заи^ите од куће до куће, спи-