Glas naroda

312

у згодним пршгакама да истражује оне услове у породици. дркви, држави и у онште у друштву, који би најбоље одговаради цела слободне народне школе. Поред тога доносиВе ..Нова школа" и свој суд о свима књигама и у опште снисима, који буду шводи, угатељству и народу намењени. Еод нашег учитељства имаде много разних назора о појединим питавимз. који се самог учитељства ијшколе тичу. Прва је дакле потреба, да се сви договорно о тим пнтањима споравумемо, да се сви у једном начелу сложимо Тек онда може да наступи озбиљан рад за школу и учитеље и тек онда може учитељство да покрене свој властити лист, коме Ее оно и правац и уредннка да одређује. Али кре тога свакако нам јенужно, да изнафемо пут, којим Еемо моЕи до тог општег споразума доЕи. Јавност је томе пајзгоднији начнн. А да можемо један назоре своје о разним питањлма јавно саопштити, за то је покретаве и одржање једног листа пвјбоље сретство, који Ее чисто учитељске и школске интересе да заступа. А ту цел Ее овај лист и да има пред очима. ДоЈе ли нак наше учитељсво једном до своје целокупне организацнје и пожеланог еиоразума, ја Еу радо овај листцелом учитељству да уступим, било да га оно само и на даље задржи или да други на његово меето поврене. Еао додатак „Нсвој шеоли " излазиЕе уз сваки треЕи број и један лист за децу под насловом: „Дечији нријатељ". На овај лист мопи Ее се и заеебно претплатити, а доносиЕе забавне поуке из историје,' земљописа, природних паука — укратко, он Ее попуњавати код деце она знања, која се у школи предају.

III Т А Б И В А II 0 С В Е Т У. 0 томе шта се у носледње време у Херцеговшш догодило имамо ово да прибележимо: 12. о. м. војвода ВачевиЕ отео јекод Глуве Смокве 35 коња тајина. Тајин је рана, што у нашој војсци кажу проввјант. 'Гом нриликом погинуло је 4 Тучина. усташа ни један. Истога дана ударе Турци на чету МиЕе ЉубибратиЕа, еоји чува пут од Требиња. Турци узмакоше и оставише 20 које мртвнх које рањепих. Од усташа рањена су четворица и од ових један на смрт. Турди немају ране теморају да се бију. 13. о. м Гдигор МилиЕевпК Јјомбета и МижковиЕ запалише Жегуљу између Љубиња и Стопа, даље село ВлајковиЕе и Зубовиће. Тај дан јављено је у Дубровник да усташи недаду турским наробродима да на Елеку избацују војсЕу. Из Босне имамо да јагимо о овим сукобима. Еод Приједора у Еозари Турци су 12 о. м. умлево потучени. Усташисубиди ушанчени. Турака по њиховом самом ^ричању падо је 200 мртвих, за усташе се незна колико. Редовна војска турска из Еостајнице отигала је посебним жељезничким вдаком сва у Нриједор. 0 истом боју јављају да је био уздуж Уне од Срба до Дугонољ ;. 700 турских Еоњанпка и бдизу 1000 пешака навалише на 400 усташа. Турци буду узбијепи е побеђени. оставише 146 мртвих и више рањених на бојишу. Бој је трајао од 2 сахата по подне до ноћи. Усташа погибоше 2 а 4 рањена. — Са онога краја Босне где је наносдетку букнуо устанак тамо према Енину јављају да су у 0-редцима усташи убили 90 Турака, ранили их аного више н да су заробили сто глава марве. Од усташа погинуло је 3 а рањено два. Важна је новина, да је у Херцеговини устао кадиљук Љу бушки. Љубушка је с ове стране Неретве на спрам горље Дадмације, управо на граници де је први устанак букнуо, туда су веКином католици Срба. Ови се веЕ нримириди беху, алиСрби

„Нова школа" излазиЕе: 10., 20. и последњег сваког месецај а 1. број изаЕиЕе 10. Лтобра т. г. Цена заједно с додатком је ; За Аустро-Угарску: годишње 4ф. полгодишње 2, на три месеца 1 „Дечији пријатељ" засебно стаје: — За Србију: годишље 12 динара погодишње 6,на три месеца о — За Аустро-Угарску; годншње 60 новч. ногодишње 30 — За Србију: годишње 2 динара ногодишње 1. Да би лист на време изаЕи могао, нека се сваки са прет« платом пожури. Ми смо већ више пута искусили, како се наши учитељски листови с натегом издржавају. Зато, да би томе у нечем доскочили, а и једну празнину у књижевности нашој попуншш, одважио сам се, да и дечији лист као додатак „Новој школи" издајем. Нека се дакде сваки брат учитељ око распростирања тог дечијег листа пријатељски заузме код својих ученика и грађанства. Јер иовац, што се отуда добије, употребиЕе се искључиво на издржавање и потпору „Нове школе", да би тако и ми једанпут до сталног и дуготрајног листа дошли. Атиме Ее сваки брат учитељ најбоље послужити и самој деци, а и одржању овог учитељског диста. Учитељство, које пма снаге, да је уложи у овако одлучан рад; које осеЕа, да му је дужност и позив латити се озбиљног дела за опште своје унапређење, таково је учитетљство најзвршЕа узданица будуЕности народне Таком дакле учитељству се и управља овај програм с позивом: „Попозите да се по^ могнемо!" Земун. 12. септембар 1875. Мита Нешковић, учитељ.

а ж к«

што у тим крајевимаостадошеустадошеи јамачно Ее и католицв за њима, 300 усташа из околине Љубушке опколели место Елобук. Други се спремају. да ударе на Љубушку. Устанак сетако разгранао и у Херцеговини и у Босни као нжкад досад. Еонзули нису ништа израдили Херцеговци неЕе да полажуоружја Најважнија је новина од свију да је ио кнежевој наредби 18. о. м. нрешла скупштина у Београд. Даље је важно 10 да Јв војска редовна измаширала у Алексикац. При поласку ове војске које има 5000 држано је бденије на коме је и кнез био и митрополит служио. Сва војска у Србвји стоји као запета цушка. Турци ишту од Србије, да педа. да добровољци прелазе у Босну, а Србија иште од Турскв, да уклони своју војску са границе. Велики везир хоЕе да огласи Србији рат и други мииистри пристају уз њега. Еонзули нису сложни шта да се на то чини. Држи се за јамачно да Ее Турцн упастп у Србију. — Црна Гора држи да је скуаштина у Србији за то да се рат отпочне- Она номаже увелико усташе и неда им пасти. Озбиљпи су дани дошлн. — 15 био је бој изме^у усташа и Турака код Северовца више манастира Моштанице у шганинк Еозари, Еако је испао бој још се незна. Јамачно је у битци била војска, која је из Еоетајнице влаком дошла. Усташке се чете и у т»м крају умножаввју, али је оскудица у оружју, оделу к вештим ворама од заната. 17. о. м. био је ноћу крвав бој код Еомненца и код Бачина близи Дубице. У Еомненцу победе усташи и оду у Пастирово а за собом оставе пупа кода мртвих Турака. Еод Бачина сретоше Турци силан свет, који се селио преко у Аустрнју, а иратише га, 6 усташа. Ту погибе неколико Турака, од устапга 2 мртва један ухваЕен. много жена и деце посечно, Стање јв с тога све узрујаније и крвавије.

ВлАОкак „задруга за српоку народну штампарију. " — уредние Ианта Моповић, Српска народна задружна штаипарија у Новои Саду 1875,