Glas naroda

У НОВОМЕ САДУ 12. ОКТОВРА 1875.

ГОДИНА У.

Издази сваке седмице ■■■ ■■ п ЛЛ НШаШ ■ 1В| л ШШ Л Цена је. листу: на читавом табаку. В Ц II ■ ■ ц Д Шк Д Д ј| ШШ јЛ на Г °Д ИН У ■ ... 4 оор Претплата. огласии до- I ИШ ВШ И НрЖ ШЈШ Ш Ш Жн ДД на по године ... 2 ПИСИ шаљу се уредниш- Д VI ЈН| ИВ В В дИИ Н ј I ДИ на Т Р И месеца .1 . ву „Гл. Народа у Н. Сад. ■■ ■ИВпШШЈШ! ПШШ1 за Србију годишње 5 . ЛИСТ ЗА НАГОДНЕ СТБАРИ ПРИВРЕДУ, ПОУКУ И ЗАБАБУ.

8А ОГЛАСЕ П ЛАТ Ј А СЕ 5 НОВ. ОД СВАКЕ ВРСТЕ И 30 НОВЧ. ЗА ЖИГ СВАКИ ПУТ, ЦЕНЕ СУ ЗНАТИО НИЖЕ ЗА ОНЕ ОГЛАСЕ КОЈИ ШТО ЧЕПШЕ ИЛИ У П1ТО ВЕћЕМ ОВИМУ ИЗЛАЗЕ У ОВОМ ЛИСТУ.

ЕПАРХИЈСКА СКУПШТИНА БАЧКЕ ДИЈЕЦЕЗЕ.

За уторак 7. о. м. бешеодређена епархијска скупштина бачке дијецезе, на којој се имало договорити о томе, како да се урединаплатасвештенстваипредложити то саборскоме одбору. Но па жалост чланова не беше толико да би се могла скупштина држати, још је њих осам требало. Чујемо даиугорњокарловачкој дијецезинијесе из истог узрока могла епархијска скупштина држати. 1Пто је у горњокарловачкој узрок, то није у бачкој дијецези. Тамо члан епархијске скупштине треба три четири дана до седишта скупштинска и три четир дана натраг дапутује, није дакле чудо, што најсиромашнији народ неможе највише терета да сноси, али у Вачкој бирани су обично најимућнији људи а има места де црквене општине дају дијурне изаеланицима и баш те најимућније и оне, који би о туђем трошку могли доћи невидесмо на састанку.Није чланство епархијскескуп- ; штине само ради дике, ништа се данас, на нититула не добива бадава. Ко неВе ни каква терета на себи, тај нека захвали, наће се други, те док се не буде могло удесити другојачије, да се незастаје са радом и да нам се не смеју и не ругају они, којивеле:није народ дорастао да сам собом унравља треба му још тутор. Али говорити тим људма више, то је као говорити I Србији. За то ћемо бар ради општег знања саопштити да су по томе, чланови који су дошли саставили конФеренцију, пошто је најпре решило се да ли вреди то што конФеренција закључи, т. ј. да ли се саборски одбор на то обазрети има. Уједно је решено да се достави закључак нрошле енархијске скупштине о наплати свештенства саборском одбору. Може лако бити да се заборавио поменути закључак, те напомињемо, да је онда решено, да се за себе плаћа бир, а за себе штола. Даље да се бир пдаћа у новцу и штола у новцу* Свештеник има добити у име бира толико и толико, а то има општина разрезати на стлновнике и то да се обазире и на Душе и на иметак, исто је и са штолом. На ковдеренцији било је разговора и о томе, на колико душа доста је један парох и пронашло се да

да је доста на 12 до 1500. Пређе је било одређено на 2000 те по овоме последњем неће се моћи свештенство редуцирати као што се мислило. Ово би имало важити само за она места де неможе више пароха бити, а у местима де два три пароха има ту друкчије долази. Достарало би се и за то да оиштине онде де ина неколико душа нреко 1500 неиштудва пароха, с тога је одређенанајмањанаплата а и де нема две сесије не бимогловишепарохабити. Решено је напослетку да председник епархијску скупштине позове поједине нроте, да они изиште списак од општина. колико душа, колико пари има у којој општини, како стоје по класама становници, то јест колико њих плаћају оволики, колико већи или мањи порез. даље да ли је доста један парох у месту колико је Једно место од другог далеко, да ли би могао парох из једног места оног из другог заменути, а да његовој служби не смета. Ови ће се искази од административног одбора прегледати, и поднети епархијској скупштини, која се има састати пред ускрс пре еастанка саборског. Надамо се, да неће и ова наредба остати јалова и да и нова епархијска скупштина не буде кон$еренција. На свршетку ових редова дође нам до руке Панчевац, у коме се јавља, да н епархијска скупштина дијецезе вршачке није се могла држати због тога, што није дошао довољан број чланова? Шта на то да речемо? Овако шта није се још досада догодило. Није ли то удешено тако, није ли иснод руке рађено, да се доцније може рећи; ето нашто су епархијске скупштине, кад су само на папиру. Јамачно да ово последње није било и баш због тога ће већма ударити на епархијске скупштине они, којима су истетрн у оку, што ми не можемо доказати, да је изостајање случајно или због сметње споља, него морамо признати да је са немара. А ко нам стоји добар да тај немар неће таки остати. Заиста много је што шта труло и код нас.

»'^учЛЛААД