Glas naroda

јЈРОЈ. 43.

У НОВОМЕ САДУ 26. ОКТОБРА 1875.

ГОД1НА V.

Излази сваке седмицв ШШ д«№М Ц ^Мј ПН Ц НМ| ■№■ « Цена је. листу: на читавом табаку. В® иШ ж Ш * Ш кШ Ш Ф , | ' в на Г °Д ИН У 4 фо Претплата.огласии до- I ШШ Ш& \ ШШ Ц# Н $ јВШ Јд на по године ... 2 н ПИСИ шаљу се уредниш- И 1 јј 1 Јј 1 Ј_ јрШ Ј§_ Ц II $пк на Т Р И месе Ц а • 1 ву и Гл. Народа у Н. Сад. ШШ ®ввш1#3 ИшДвП * ^ - ^ за Србију годишње 5 . ЛСТ ЗА НАРОДНК СТВАРИ ПРИВРЕДУ, ПОУКУ Н ЗАБАВУ.

8А ОГЛАСЕ ПЛАВА СЕ 5 НОВ. ОД СВАКЕ ВРСТЕ И 80 НОВЧ. ЗА ЖИГ СВАКИ ПУТ, ЦЕНЕ СУ ЗНАТНО НИЖЕ ЗА ОНЕ ОГЛАСЕ КОЈИ ШТО ИЕШНЕ ИЛИ У ШТО ВЕНЕМ ОВИМУ ИЗДАЗЕ У ОВОМ ЛИСТУ.

НАПРЕДАК ПОЉОДЕЛСТВА У СЕВЕРНОЈ АМЕРИДИ. (Сврштеак.)

У северним америнким државама има толико оваца, да се од њих добива милионе цената вуне. Еоња има 8,600.216 од тих коња за радњу се употребљују 7,142.749. Пољски привредни рад јако потпомашу и држава и друштва, те је овај дотле доспео, да се за пољске производе годишње добива 2,448.000 долара. Па како се у Америци за опште народне ствари брину ево ћу навесги један пример. Прошлегодине умројеу вароши Сан-Франциску у држави КалиФорнији неки Жам Лик, и све своје имање, којеизноси 3,686.000 долара, остави надобротворне цели и то међу осталим 10.000 долара на занатлијеку књижницу (библиотеку,)а 800.000 долара на занатлијске школе у држави КалиФорнији, 1,780,000 долари оставио је друштву (Ршпеег 8ос1е1е) то је друштво, што крчи пусту шумадију у тако званим Преријама, у грдним пустињама. Бегунци шаљу се у те крајеве да раде и насељавају сеи добивају од поменутог друштва номоћи. Године 1873 умре овде у Балтимору богат трговац по имену Жон Хопкинз. Имање му је 8 милиона долара велико, Од тога је оставио 5 мидиона на универзитет (школу, на којој се све велике науке уче), који Ее се звати по његовом имену а оставио је и на друге добротворне цели доста. И ми Срби имамо таких славних мужева, као шго је пок. Наум Бозда у Пешти, који је оставио лепу припомоћ за сироте занатлиЈе, но да ли се тиме српски занат диже, то је питање? У вароши, де сам ја рорен умре пре 20 година богат трговац један, који своје имање остави за сироте ученике. Један од мојих другова Ј. П. најбољи ученик, а сиромах, тражио је исту штипендију, но он буде одбијен, а протином сину, даде се, Прота је имао да „соаре" прави и да токајац и шампањ пије, а није имао чиме да своје дете изучи, него је Другоме на пут стао.

Но да се вратим на привреду и напредак њен у Америци. Трговачке новине у Нју-Јорку шшу пре два меееца. Са радошЕу поздрављамо тражење ране наше залебац, што из Европе стиже. То учини, те јежито на 20 центи по мерову а брашно на 80 центи по бурету скочило. Овде се брашно у бурадма продаје. Још нам је радовати се томе, што се Лондонске трговачке новине туже на хрђаву жетву у Европи, јер то је знак да 5е наша трговина с раном процветати, А рана је ове године свуда у Америци обилато родила, Још ћу нешто да наведем, што сам требао горе споменути. Овде у држави Марилану и у свима другим државама савезне Америке држи се сваке године изложба за земаљске производе и стоку (А§'пси11ига1 СоИаце Еап-,) Ово је нека Форма вашара; али не као наши тамо, и камо среће да и код нас тамо вашара нема. На изложбу шнесе што ко боље и лепше има у рани стоки, жнвини или из баштованлука, те што наЈбоље покаже то добије медаљу. Тако исто у свиме државама држи се сваке године занатлијска изложба. Веће државе нарочито на северу, држе такове изложбе на више места. Ја сам био на таким изложбама. Ту је не само стока и рана изложена него и справе за радњу око земље. Ако је ко изумео новумашину, та се на таким изложбама прода, па ако се добра покаже. ето његове срећи. Продаће све што има. Међутим Американац и ако купује радо машина зарадњу, он Ј 'е ипак чуваран и пази шта му треба а шта не. До године биће Видовдан американске нације; јер ће се држати у ФиладелФији у држави Пенсилваније свецкаизложбаипрославиће се стогодишњица американске слободе. У Балтимору (М<1.) 13. септембра. Васа СекулиЂ, Курчински раденик.

Х\Ј\Ј\Ј\Г\Ј -* ■" "■